Hongaarse goulashsoep

Waarom mensen soep maken met runderpoulet, is mij een vraagteken. Bouillon trek je van een schenkel, als de smaak je lief is. Het verschil tussen poulet en schenkel is een botje met merg. Een schenkel is runderpoulet met dat bot. Of, runderpoulet is het vlees dat van een schenkel wordt gesneden. Het merg dat in het bot zit is een smaakvolle substantie. Het wordt hartstikke zacht tijdens het stoven en je duwt het er gemakkelijk uit. Voeg het vervolgens weer toe aan je soep. Dat is lekker.

Hongaarse goulashsoep

Hongaarse goulashsoep

Deze soep is niet moeilijk om te maken. Je hebt alleen wat geduld en een flink aantal ingrediënten nodig. De meeste zul je gewoon in je keukenkastje hebben staan, dus laat je niet afschrikken door de lange lijst. Je krijgt er heel wat voor terug. Beloofd.

Deze goulashsoep drijft de kou uit je lijf. Hij is pittig, maar niet te. En gevuld, maar niet te. Het is een fijne maaltijdsoep of een stevig voorgerecht – maar eet er in dat laatste geval niet te veel van. En het restje smaakte me twee dagen later ook prima als lunch.

Ingrediënten

Stap 1

  • 1,5 liter water
  • 1 schenkel (ongeveer 500 gram)
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 tomaat
  • 2 laurierblaadjes

Stap 2

  • 50 gram boter
  • 100 gram gerookte spekjes (slagerskwaliteit)
  • 1 ui, in kwarten snijden en vervolgens in plakjes
  • 1 rode paprika, zonder zaadlijsten en in blokjes
  • 1 gele paprika, zonder zaadlijsten en in blokjes
  • 3 of 4 teentjes knoflook, geperst
  • 2 theelepels sambal
  • 1 eetlepel paprikapoeder (mild)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 eetlepels bloem

Stap 3

  • 1 blik tomatenblokjes, inclusief vocht
  • 0,5 eetlepel tijm
  • 0,5 eetlepel oregano
  • 0,5 theelepel gemalen zwarte peper
  • 50 milliliter rode wijn (bijvoorbeeld merlot)
  • snuf nootmuskaat
  • zout of bouillonblokjes, naar smaak (optioneel)
  • 100 gram aardappel (vastkokend), geschild en in blokjes

Voor erbij

  • Zure room of crème fraîche
  • Stokbrood of ander goed brood, liefst met veel zaden en pitten
  • Kruidenboter
  • Tabasco

Goulashsoep maken

  1. Doe de ingrediënten van stap 1 in een soeppan. Verhit dit tot het bijna kookt (maar laat het niet koken!). Laat vervolgens sudderen op een zo laag mogelijk vuur. Deksel op de pan, maar een kiertje open laten staan. Minimaal 2 uur, maar als je de tijd hebt liever langer. Haal de groenten uit de bouillon en gooi deze weg. Haal de schenkel uit de bouillon en leg hem op een snijplank. Snijd het vlees in blokjes. Duw het merg uit het bot en maak het klein. Zeef de bouillon. Gebruik daarvoor een fijne zeef en eventueel een doek. Doe vlees en merg terug in de bouillon. Zet de pan weer op laag vuur.
  2. Verhit de boter in een koekenpan. Bak spek, ui en paprika totdat de ui bruine randjes begint te krijgen, ongeveer 10 minuten. Voeg dan sambal, knoflook, paprikapoeder en gemalen komijnzaad toe. Bak een minuutje mee. Voeg vervolgens bloem toe. Bak 2 minuten mee. Het ziet er nu wanhopig uit, maar vrees niet. Voeg de inhoud van de koekenpan toe aan de bouillon en roer rustig door. Nu heb je een gebonden, gevulde soep zonder klontjes.
  3. Voeg de ingrediënten van stap 3 toe aan de soep. Laat pruttelen (niet koken) totdat de aardappelblokjes gaar zijn. Dat zal een kwartier tot een half uur duren.
  4. Zet de soep op tafel. Eventueel met één of meer ingrediënten uit het lijstje ‘voor erbij’.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Hongaarse goulashsoep”

    1. Leuk dat je de soep meteen hebt gemaakt! Ik ben dol op komijn en daarom grijp ik al snel naar dat potje. Maar als je liever kummel (karwij) gebruikt dan komijn, dan kan dat prima. De smaken liggen dicht bij elkaar. Pas dan wel op met de hoeveelheid, want kummel smaakt sterker dan komijn.

    1. Bedankt, Yvonne! Dit is ook één van mijn favoriete winterse soepen, maar het is toch altijd fijn om ook van een ander te horen dat-ie lekker is :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>