Een klassieke Zwitserse kaasfondue is heerlijk, maar ontzettend braafjes tegenover deze lekkerbek. Ik gebruik een combinatie van een wat oudere pikante kaas en een kruidenkaas, wat toch een romiger resultaat geeft dan je misschien zou verwachten. Maar wat de fondue helemaal te gek maakt, is het in wijn gestoofde trio van zoete puntpaprika, sjalot en knoflook. Het overheerst niet, maar geeft net dat beetje afwisseling zodat niet elke hap hetzelfde is.
Het idee om gesnipperde puntpaprika aan de kaasfondue toe te voegen, is van Frau Meyer, de moeder van een goede vriendin uit Duitsland. De kaasfondue van Frau Meyer wordt geprezen, dus nieuwsgierig als ik ben, ontfutselde ik het recept. Maar de familie woonde een periode in Moskou en de gebruikte kaas stamt uit die periode. Ik ben nog bezig te ontcijferen welke kaas ik als vervanger voor de Russische in het recept kan gebruiken. Ook met twee andere ingrediënten stoei ik nog. Maar de gesnipperde en gesmoorde puntpaprika, die heb ik alvast overgenomen.
Ingrediënten
(4 personen)
- 450 gram Smaaq smeuïg pikant, geraspt
- 350 gram Napoli contadino, geraspt
- 350 milliliter droge witte wijn + een scheutje/twee borrelglaasjes
- 1 rode puntpaprika, gesnipperd
- 2 grote of 3 kleine sjalotten, gesnipperd
- 1 grote of 2 kleine tenen knoflook, gesnipperd (niet geperst!)
- versgemalen peper
- allesbinder
Serveer met in blokjes gesneden stokbrood (niet te vers).
Kaasfondue van Frau Meyer maken
- Verhit een drup boter in een koekenpan. Bak de paprika- en sjalotsnippers twee minuten. Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee. Blus af met een scheutje wijn. Niet te veel. Liever nog wat wijn toevoegen als het nodig is. (Als de kaasfondue klaar is, voeg je de groenten toe. Het is de bedoeling dat het vocht dan is verdampt.)
- Verwarm de wijn tot ongeveer 70-75 graden. Het is vooral belangrijk dat de wijn niet kookt.
- Voeg de kaas in delen toe. Houd één flinke hand kaas per keer aan. Roer totdat de kaas grotendeels gesmolten is voordat je een nieuw deel kaas toevoegt. Het zal een minuut of vijf duren voordat alle kaas in de wijn gesmolten is.
- Voeg de gesnipperde en gesmoorde groenten toe. Proef en breng zo nodig op smaak met versgemalen peper.
- Voeg allesbinder toe per theelepel. Roer goed door. Stop als de gewenste dikte is bereikt. Hou het tempo erin bij deze stap, want kaasfondue mag niet te lang op het fornuis blijven staan.
- Serveer de kaasfondue van Frau Meyer direct.
Kijk ook eens hiernaar:





Je zou voor die Russische kaas Sylvia Witteman kunnen vragen/tweeten. Zij heeft lang in Rusland gewoond! Misschien dat zij een goede vervanger weet of waar je het misschien voor een keer online kan bestellen.
Goede tip! Mijn kaasboer heeft ook goede aanwijzingen. Maar als ik toch nog iets anders wil uitproberen, kan ik het haar vragen.
Ik maak mijn kaasfondue al jaren met Napoli Contadino en Belegen Noord Hollandse kaas.
Een heerlijke combinatie! Ik zal ook eens jouw toevoegingen proberen.
Die combinatie van kaas kan wat smaak betreft nooit ver van de mijne af liggen. Ik ben er echt enthousiast over
Ik ben benieuwd of je m’n gestoomde trio een goede toevoeging vindt!
Lijkt me lekker verfrissend wat groente door de kaasfondue.
Zeg je max 75 graden omdat je de alcohol erin wilt houden?
Volgens McGee blijft er nog heel wat alcohol achter in een gerecht dat kort op het vuur staat (10-50% van de toegevoegde hoeveelheid). Dus daar hoef je het niet echt voor te doen. Of je voegt nog kirsch toe als je een hoog alcoholpercentage in het gerecht wilt, maar hoe dat uitpakt wb smaak, heb ik niet geprobeerd.
Mijn reden voor de temperatuur is de structuur van de kaas. Als de kaas te lang op het vuur staat of op een te hoge temperatuur wordt verhit, wordt het een harde, zware ‘bonk’ kaas. Dat zou zo jammer zijn.
Wij eten kaasfondue het liefst met brood, niet met groenten. Dan is het idd lekker om ook eens een variant met wat groenten erin te maken
En toen moest ik een kaasfondue maken uit de Donald Duck Kookboek. Vond gezin verdorie lekkerder dan de echte! Barbaren. Ik doe liever nog jouw recept …
http://www.family-oosten.com/blog/2013/12/30/stomme-eend/
Oei, dat is even slikken, ja. Mijn eerste reactie zou precies hetzelfde zijn. Maar goed, ieder z’n smaak. Onze gezinnen moeten altijd eten wat wij voorschotelen. In elk geval, bij ons thuis ben ik degene die het merendeel van de menu’s kiest. Als een ander dan ook eens wil bepalen wat we eten, moet daar ook ruimte voor zijn. Maar het blijft zuur dat ze dan niet voor jouw variant kiezen.
Om en om, dan heb je er nog heel wat uitgesleept
een Zwitserse tip: doe 1 koffielepel echt citroensap bij de wijn, om de goede zuurgraad te krijgen, dan heb je geen problemen met het binden van de kaas en de wijn..en aan het eind wat kirsch mengen met maizena en toevoegen aan de fondue(pan van het vuur), goed mengen en nog even laten doorkoken.
succes.
Bedankt voor je tip, Marianne. Laat je de kaasfondue op z’n laatst echt doorkoken of verwarm je het nog even nadat je de kirsch met maizena hebt toegevoegd?