Madras currypasta * zelf maken en invriezen

Zelf currypasta maken is veel gemakkelijker dan je wellicht denkt. Zoals ik al schreef bij de tikka masala currypasta; het heeft meer weg van ingrediënten verzamelen dan van koken. De ingrediënten samen in een kom doen en op de knop van de staafmixer drukken, kan iedereen. En je kunt currypasta lang genoeg bewaren, op verschillende manieren.

Madras currypasta. Zelf currypasta maken. Currypasta invriezen.

Madras currypasta

Currypasta bewaren: koelen en invriezen

Currypasta blijft wel even goed in de koelkast. Een laagje olie erop zodat er geen zuurstof bij komt en we hebben het over een week of wat. Maar zo doe ik het zelf niet. Ik hartje mijn vriezer, zoals mijn trouwe lezers ondertussen wel weten. Omdat de hoeveelheid klein is – we hebben het over een eetlepel of twee – is het snel ontdooid in de magnetron (rustig aan!) of in een bakje warm water.

Diepvriesbakjes of ijsblokjes
Currypasta invriezen is ideaal. Wat je nodig hebt zijn een paar superkleine diepvriesbakjes (circa 50-75 milliliter). Daar passen wel twee eetlepels currypasta in, maar zorg ook voor bakje(s) met één eetlepel – vooral als je van niet te pittig houdt. Met twee eetlepels currypasta maak je een pan kipcurry voor 4 personen. Met één eetlepel fleur je een blik kikkererwten helemaal op.
Je kunt ook ijsblokjeshouders gebruiken om je currypasta in te vriezen. Eenmaal bevroren wip je ze eruit en bewaar je ze in een diepvrieszakje. Hoeveel curry-ijsblokjes je dan per keer nodig hebt, moet je even zelf uitvogelen. Dat ligt aan de grootte van het blokje en persoonlijke smaak.

Andere home made currypasta’s

NB Onderstaande hoeveelheid maak ik dus gerust dubbel zodat er ook echt genoeg overblijft om in te vriezen

Ingrediënten madras currypasta

(5 eetlepels, niet afgestreken)

  • 3 eetlepels korianderzaad
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 1 eetlepel mosterdzaad (bruin)
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel kurkuma (gemalen)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)
  • 1 duim verse gember, geschild en in stukjes
  • 4 teentjes knoflook, in stukjes
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel tomatenpasta
  • 1 eetlepel wijnazijn

Madras currypasta maken

  1. Rooster de hele zaden in een droog koekenpannetje (elk soort zaad apart) totdat je het begint te ruiken. Maal het geroosterde zaad grof in een vijzel.
  2. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Of een hoge kom en gebruik de staafmixer. Pureer het tot een pasta.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>