Zelf mayonaise maken. De één zweert bij mayo van eierdooiers, de ander bij het gemak van een heel ei. Ik ben van de dooiers, maar heb niks tegen mayonaise van hele eieren. Je doet het alleen zoals je het gewend bent, totdat (eventueel) een betere methode voorbij komt. Dat is tot nu toe niet het geval, dus gaat dit recept uit van mayonaise van eierdooiers.
3 regels voor goede mayonaise
Over mayonaise maken wordt ten onrechte gedaan alsof het het midden houdt tussen een recept en rocket science. Maar dat valt ontzettend mee. Als je een paar dingetjes in de gaten houdt, gaat het gewoon lukken.
- De ingrediënten moeten allemaal op kamertemperatuur zijn (of in elk geval op dezelfde temperatuur).
- Eerst moeten de eierdooier en mosterd goed gemengd zijn (met andere smaakmakers) en pas dan moet de olie erbij.
- De olie moet in eerste instantie beetje bij beetje worden toegevoegd zodat het goed kan worden opgenomen.
En dan is het nog belangrijk om niet te eigenwijs/experimenteel te zijn. Zo greep ik mis op de zonnebloemolie. Waarom ik toen dacht dat het een goed idee was om de olijfolie erbij te pakken, ik weet het niet, maar dat doe ik dus echt nooit meer. De ‘mayonaise’ had zelfs een groene gloed, niet om aan te zien. Ik hou het voortaan bij zonnebloemolie!
Ingrediënten mayonaise
- 2 eierdooiers (naar recepten met eiwitten)
- 1 eetlepel gladde mosterd
- 1 eetlepel azijn of citroensap (meer als je van zure, ‘Engelse’ mayo houdt)
- 0,5 eetlepel water
- zout en peper, naar smaak
- 250 milliliter zonnebloemolie
Zelf mayonaise maken
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Doe de eierdooiers in een kom en roer ze kort los. Lepel er de mosterd bovenop. Voeg citroensap/azijn en water toe en wat zout en peper. Zet de staafmixer op de eidooier en meng. Voeg de olie in een dun straaltje toe. Als de helft van de olie is opgenomen, kun je wat vlotter schenken. Houd wel in de gaten of de mayo niet te dun wordt naar je smaak.
De mayonaise blijft ongeveer een week goed in de koelkast.
Recepten met mayonaise:
Kijk ook eens hiernaar:





Ja, de fout van het experiment van mayo met olijfolie heb ik ook meegemaakt. Muffe mayo dat 10 jaar op een zolder had gestaan, zoiets werd het …
Gelukkig ben ik niet de enige eigenwijze
We maken soms ook wel zelf mayonaise, maar toch blijf ik het gevoel hebben dat ik enkel romige olie aan het eten ben xD Nee, voor mij blijft de Zaanse mayonaise de lekkerste :3
Smaken verschillen
Maar waar wordt die Zaanse mayo dan van gemaakt?
Vandaag mijn eerste mayo gemaakt en meteen al een groot succes!! Jippieieie
Het enige verschil wass dat ik met de garde geroerd heb omdat een staafmixer toch wel erg hard draait in mijn beleving.
Al met al een succes wat ik zeker vaker ga maken! Dank je!
Goed om te horen! En er is natuurlijk helemaal niks mis met flink kloppen met een garde
Smakelijk!
Ik las zo net nog ergens op het internet dat je met het vocht van yoghurt (zg. “wei”) de mayonaise flink langer houdbaar kunt maken. Dat zal ik een volgende keer ‘s proberen.
Daar had ik nog nooit van gehoord. Als je ermee hebt geëxperimenteerd, hoor ik het graag!