Moussaka

Moussaka is één van de gerechten die ik snel wil maken als het koud begint te worden. Het hoort het echt in het rijtje ‘ultiem comfort food in de herfst en winter’. Voor mij is comfort food namelijk het antwoord op de vraag: Wat moet er op tafel staan als je doorweekt thuiskomt terwijl je ook nog tegen gure wind in hebt moeten trappen?

Moussaka. Grieks gerecht uit de oven met aubergine, gehakt, aardappel en bechamelsaus.

Moussaka: laagjes maken en dan in de oven!

Ik maakte een mooie vork met van alles wat eraan en erop, stak het in mijn mond en was teleurgesteld. Er zat potverdorie niet genoeg zout in. Ik had nog geproefd en extra zout toegevoegd, maar het daarna blijkbaar niet meer gecontroleerd. O, daar kan ik zo ontzettend van balen. Achteraf zouten is toch niet hetzelfde. Maar gelukkig kon ik me er overheen zetten en heb ik de moussaka die over was nog ingevroren ook. Met een extra sticker waarop ik mezelf waarschuw extra zout te gebruiken.

Ik haal ‘m zo meteen uit de vriezer en zet het vanavond nog op tafel. Als ik zo naar buiten kijk is er een grote kans dat ik vanavond natgeregend thuis kom. En dat is dan wel weer luxe; ovenschaal in de oven schuiven, een rondje kinderen ophalen en bij thuiskomst direct aan tafel.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 3 flinke gekookte aardappels (of 6 kleinere), in niet te dikke plakken
  • 4 eetlepels olijfolie (houd wat extra olie bij de hand)
  • 1 aubergine, in plakken van een halve centimeter
  • 1 ui, in snippers
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 500 gram gehakt (rund of half om half)
  • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes + vocht
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano
  • zout en peper, naar smaak

Bechamelsaus

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 milliliter melk
  • enkele snufjes nootmuskaat
  • zout en peper, naar smaak
  • handje geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren, losgeklopt

Moussaka maken

  1. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de plakken aubergine aan beide kanten bruin in ongeveer 3 minuten per kant. Je moet dit waarschijnlijk in 2 porties doen. Leg de gebakken aubergine op een bord en zet opzij.
  2. Bak de uien in de koekenpan totdat ze glazig zien. Voeg knoflook en gehakt toe en bak het gehakt rul. Voeg tomatenblokjes plus vocht en de kruiden toe. Laat dit inkoken totdat vrijwel al het vocht verdampt is. Proef en voeg eventueel meer van dezelfde kruiden naar smaak toe.
  3. Verwarm de oven voor op 180 ⁰C.
  4. Maak de bechamelsaus. Verwarm de boter in een (steel)pan met dikke bodem. Voeg bloem toe en meng. Laat een minuut of 2, 3 bakken op matig vuur. Roer regelmatig. Voeg de melk als volgt toe: laat de pan op het vuur staan, schenk een rustig straaltje melk in de pan en blijf de hele tijd rustig roeren. Roer eventuele klontjes eruit. Voeg nootmuskaat, zout en peper toe. Laat op laag vuur inkoken totdat de bechamelsaus dikker wordt. Haal de pan dan van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Voeg dan de kaas en de eieren toe.
  5. Vet een ovenschaal in. Leg de plakken aubergine dakpansgewijs op de bodem. Verdeel het gehaktmengsel over de aubergine. Leg de plakjes aardappel over het gehaktmengsel. Giet de bechamelsaus over de aardappels. Schuif de ovenschaal in de oven voor 30-35 minuten. De moussaka is klaar als de bechamelsaus her en der donkere plekken krijgt.

Probeer de moussaka nog een paar minuten buiten de oven te laten staan voordat je aanvalt. Dan kun je gemakkelijker opscheppen.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>