Ajvar

Het is rood, smaakvol en gaat prima samen met gegrild vlees, tosti’s, ei en brood. Je zou denken dat niks de ajvar in de weg staat om een lekker populair sausje te zijn. Zij aan zij met de tomatenketchup, sambal, sriracha enzovoorts. En toch is het deze krachtpatser uit de Balkan (nog) niet gelukt. We kennen ‘m eigenlijk alleen als we wel eens in Kroatië, Servië of Macedonië op vakantie zijn geweest. Jammer. Een gemiste kans.

Ajvar. Home made saus van paprika en aubergine, uit de Balkan.

Ajvar. Deze paprikasaus uit de Balkan past prima bij gekruid, smokey vlees.

Maar nu het barbecueseizoen aanbreekt, is het tijd voor een doorbraak. Want smokey vlees en ajvar is een perfecte combinatie. Ajvar smaakt an sich vooral naar paprika. Niet gek, met een blik op de ingrediëntenlijst. Maar als begeleider van een ander product kan de saus wonderen doen. Geloof me.

Vaak bedenk ik me dat ik nieuwe ajvar kan maken als ik een rode puntpaprika ineens wat sneller achteruit zie gaan. Je herkent hem toch niet meer in gepureerde vorm. En zo heeft-ie een lekker intens zoet smaakje. Daarom bestaat mijn ajvar meestal een uit een mix van rode puntpaprika en de doorsnee rode paprika die ik er nog snel even bij haal.

Minder dan onderstaande hoeveelheid moet je niet maken. Dat is zonde van de energie, zowel die van jou als van de oven. Verdubbelen gaat prima.

Lekker bij een hamburger met ajvar of ćevapčići. Of bij een stevig gekruide halskarbonade van de barbecue.

Ingrediënten

  • 3 rode paprika’s / puntpaprika’s
  • 1 aubergine
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode Spaanse peper (optioneel)
  • olijfolie
  • 2 theelepels balsamicoazijn
  • zout* en peper

*in plaats van zout kun je vegeta gebruiken, een zoute kruidenmix uit – jawel – de Balkan. Verkrijgbaar bij de Turkse super, maar ook bij wat grotere Jumbo’s.

Ajvar maken

  1. Verwarm de oven voor op de grill of de hoogste stand (of gebruik de bbq). Was de aubergine en (punt)paprika’s. Prik met een vork enkele keren in elk stuk groente. Rooster de groenten totdat de schil zwartgeblakerd is. Verwijder de velletjes, steeltjes en zaadlijsten. Hak het vruchtvlees in stukken.
  2. Snipper de knoflook en de peper. Bak dit in wat olijfolie. Voeg de stukken (punt)paprika en aubergine toe. Laat hierbij het vocht verdampen.
  3. Breng op smaak met balsamicoazijn, zout en peper. Pureer tot een grove of fijne massa (naar smaak).
  4. Doe de gepureerde ajvar weer terug in de pan. Warm goed door. Doe over in schone potten. Draai dicht, zet op kop en laat afkoelen. Zo gaan de potjes ajvar wat houdbaarheid betreft wel een paar maandjes mee.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

3 thoughts on “Ajvar”

    1. Leuk om te horen. Ik heb nog nooit een frietje ajvar gegeten en krijg daar nu zo’n zin in. Dat kan idd niet anders dan lekker zijn :)

  1. Echt stomtoevallig heb ik vandaag eindelijk eens de pot ajvar aangebroken die ik al een hele tijd in de kast heb staan. Ik zag het bij de Turkse super en kende het nog niet.

    Verwerkt in een stoofvleesgerecht met rundvlees en paprika, uit de slowcooker. Heerlijk! Voor mijn vegetarische dochter heb ik een eetlepel ajvar door een omelet met paprika, ui en champigons gedaan. Ook zij vond het lekker.

    Zelf maken lijkt me leuk en is vast nóg lekkerder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>