Tomatensaus

De beste tomatensaus maak je met tomaten uit blik. Met dit recept voor tomatensaus heb je een ideaal recept in handen. Het is simpel, smakelijk en snel. En daarbij is het spotgoedkoop.

Tomatensaus zelf maken

Tomatensaus

Ik maak meestal een grote pan tomatensaus. Dan kunnen we die dag een gerecht met tomatensaus eten en heb ik twee porties achter de hand voor als ik een keer weinig tijd heb, maar wel wil genieten. Hup, snel de basissaus maken, twee potjes vullen en de rest afmaken zoals nodig voor het recept.
Hoe je de basissaus omtovert tot een andere saus, zie je onder het kopje Smaakmakers. Natuurlijk kun je er verschillende pastagerechten mee maken, maar de tomatensaus doet het ook goed als saus voor gehaktballetjes, gebakken vis, gebakken aardappeltjes, worst, witte bonen en schnitzels.

Pluspunten

  • Lekker
  • Gemakkelijk
  • Goedkoop: minder dan 1 euro per maaltijd voor 4
  • Variatie: de basissaus kun je uitbreiden tot talloze tomatensauzen (zie Smaakmakers)
  • Tijdsbesparing: je kunt meerdere porties in één keer maken

Recepten met tomatensaus

Ingrediënten

Basis tomatensaus
(2 personen)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • snuf suiker
  • zout en peper, naar smaak

Smaakmakers
(per blik tomatenblokjes / 2 personen)

  • Ansjovis (stuk of 4)
  • Balsamicoazijn (1 eetlepel)
  • Bouillon, groente, vlees of paddenstoel (100 milliliter)
  • Gedroogde paddenstoelen / Funghi porcini (handje, geweekt + weekvocht)
  • Oregano (1 theelepel)
  • Paprikapoeder (halve theelepel)
  • Pul biber (halve tot hele theelepel)
  • Rode peper (halve in ringetjes of snippers)
  • Rode wijn (half wijnglas)
  • Tijm (1 theelepel)
  • Tomatenpuree, geconcentreerd (half klein blikje of 5 centimeter uit een tube)
  • Worcestershiresaus (enkele druppels)

Zelf tomatensaus maken

  1. Verhit de olie in een (koeken)pan. Bak de ui op niet al te hoog vuur totdat deze glazig ziet. Voeg de knoflook toe en roer.
  2. Voeg de tomatenblokjes (met het vocht) en suiker toe. Laat 5 minuten pruttelen.
  3. Proef. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat op zacht vuur pruttelen totdat de saus de gewenste dikte heeft.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Tomatensaus”

  1. Mijn basis is ook zo. (Ik gebruik San Marzano tomaten in blik, dit zijn echt de beste!) Wat ik er verder nog wel aan toe voeg zijn 2-3 fijngesneden zongedroogde tomaten, een beetje Provencaalse kruiden, oregano en een scheutje Balsamicoazijn met vijgen en dadel.
    Je hebt dan een heerlijke kruidige tomatensaus die voor zowel de pasta als de Pizza te gebruiken is.

    1. Dat klinkt goed! Met zo’n tomatensaus heeft je pizza niet veel meer nodig dan wat goede rauwe ham. Ik krijg er spontaan zin in :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>