Turkse pizza * Lahmacun

Turkse pizza (Lahmacun) is één van mijn favorieten als het om street food gaat. En dan móet ik gewoon proberen het zelf te maken. Na heel wat testen en proeven, is dit mijn gouden recept geworden. Te lekker om niet te delen.

Turkse pizza. Lahmacun

Turkse pizza * Lahmacun

Probleem bij home made Turkse pizza’s is de bodem. Sommige recepten wagen zich er niet eens aan en gebruiken wraps als bodem. Dat kan, maar dan heb je geheid een harde bodem, en dat is juist wat ik niet wil. Vaak worden Turkse pizza’s net als hun Italiaanse broertjes in de oven gebakken. Ook hier is het resultaat een harde bodem die zich niet of nauwelijks laat rollen.

De smaak van zo’n pizza met niet rolbare bodem kan prima zijn, maar ik weiger mijn lahmacun met mes en vork te eten. Een Italiaanse pizza wil ik in een mooie slice, een lahmacun eet ik opgerold. Liefst in aluminiumfolie, net als bij de Turk, en dat er dan toch nog een beetje vet en saus over mijn vingers drupt. Dat geeft me een lekker nasty gevoel, een guilty pleasure. Dat, terwijl een home made Turkse pizza echt niet ongezond is. En via Eslem van Mijn mixed kitchen kreeg ik de ultieme tip voor een soepelere bodem: bakken in de pan. Met deksel, zodat de vulling goed gaart in korte tijd.

Van de hoeveelheden in dit recept maak je 10 Turkse pizza’s. Ze zijn net iets kleiner dan ik gewend ben als ik ze koop. Ze moeten immers in mijn hapjespan (28 cm) passen. Een volwassene eet er wel twee of drie. Als ze niet allemaal op gaan, kun je ze invriezen.

Ingrediënten

(10 Turkse pizza’s)

Deeg

  • 500 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 2 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1,5 theelepel zout
  • 250 milliliter lauw water
  • snuf suiker

Vulling

  • 250 gram rundergehakt
  • 2 bosuitjes
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 groene Spaanse peper
  • 5 gram peterselie
  • 1 blikje geconcentreerd tomatenpuree
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel water
  • 2 theelepels pul biber (alternatief: chilivlokken)
  • 1 theelepel zout
  • Gemalen zwarte peper, naar smaak

Topping

  • rucola of sla
  • ui, in dunne plakjes
  • pul biber
  • citroen, in parten (om uit te knijpen)
  • zout

Knoflooksaus

  • 250 milliliter Turkse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Overig

  • 3 theedoeken
  • Hapjespan of koekenpan met deksel

Zelf Turkse pizza maken

Voorbereiding

Deeg

  • Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg. Met de hand of in een keukenmachine. Vet een grote kom of schaal licht in met zonnebloemolie. Doe het deeg in de kom, dek af met een schone theedoek en laat een uur of anderhalf rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn in volume.

Vulling

  • Meng alle ingrediënten (inclusief steeltjes van de peterselie en vocht van de tomaat, maar zonder de zaadlijsten van de paprika), behalve het rundergehakt. Dat kan in een keukenmachine, met een staafmixer of door alle ingrediënten super fijn te snijden.
  • Doe het gehakt in een kom. Meng de rest van de vulling door het gehakt. Laat 15-30 minuten op het aanrecht staan.

Knoflooksaus

  • Meng alle ingrediënten.

Turkse pizza’s maken en bakken

  1. Pak het deeg erbij. Prik er met je vingers in zodat het minder luchtig wordt. Verdeel het deeg in 10 gelijke delen. Pak 1 deel en leg de rest op een snijplank. Leg er een theedoek overheen zodat het deeg niet uitdroogt. Rol het eerste deel deeg uit tot een min of meer ronde lap. Bestrijk dit met 1/10 van de vulling. Herhaal dit met het overige deeg en de vulling. Begin ondertussen ook met stap 2: het bakken van de Turkse pizza’s.
  2. Verhit de pan zonder olie of boter. Pak een belegde Turkse pizza, vouw deze dubbel, leg in de pan en klap weer open. Zo nodig verdeel je de vulling weer netter over de pizza. Zet de deksel op de pan en bak ongeveer 4 minuten op niet al te hoog vuur. De pizza is klaar als de onderkant van de bodem wat bruin ziet (met eventueel her en der een wat bruinere plek), het gehaktmengsel gaar is.
  3. Leg twee theedoeken klaar. Pizza’s die klaar zijn, bewaar je tussen de theedoeken. Zo wordt de Turkse pizza wat soepeler en kun je hem later oprollen. De eerste pizza leg je op de bodem, de tweede met de kant van de vulling op de vulling van de eerste. De derde pizza leg je met de bodem op de bodem van de tweede – en zo verder.
  4. Zet knoflooksaus, sla/rucola, pul biber, ui, citroen en zout op tafel. Zet er de stapel Turkse pizza’s naast. Laat ieder zijn eigen Turkse pizza beleggen. Rol de pizza op en eet hem uit de hand.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Turkse pizza * Lahmacun”

Leave a Reply to Judith - myfoodblog.nl Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>