Zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten, ik had er niks mee in eerste instantie. Ik weet nog goed dat ik mijn eerste proefde. Ik was student en had van mijn laatste studiefinanciering boodschappen kocht, waaronder dus die tomaten. Ik schroefde de deksel van het potje prikte een zongedroogde tomaat aan mijn vork en zette er gretig mijn tanden in. De smaak kan ik me niet eens zo goed herinneren omdat de textuur al mijn aandacht opeiste. Hoe hadden ze die vrucht zo taai gekregen?

Zelf zongedroogde tomaten maken.

Zongedroogde tomaten

Ik heb ‘m niet opgegeten. En eigenlijk was alle lust me ontgaan. Toch maar de helft van de hoeveelheid die nodig was door de pasta geroerd, in de hoop dat de hitte wonderen deed. Het werd er wat beter van, maar niet noemenswaardig. En ik had ondanks mijn krappe budget niet eens de goedkoopste genomen…

Nadat ik de zongedroogde tomaat een tijdje links had laten liggen, bedacht ik me dat zelf maken de moeite van het proberen waard was. En dat is zo. Zo’n home made zongedroogd tomaatje barst van de smaak en is verre van taai.
Het enige probleem is dat ze super lekker zijn als ze net uit de oven komen. Je moet jezelf genoeg beheersen en alle kinderen, familie en vrienden de keuken uit bonjouren om genoeg over te houden.

Op smaak koken

Deze keer geef ik geen exact ingrediëntenlijstje en ook de bereidingswijze is een richtlijn. De gesneden tomaten verschillen te veel van elkaar om het op de minuut te beschrijven. Als je tomaten in de oven liggen, hoef je er de eerste twee uur niet naar te kijken. Daarna is het een kwestie van checken of ze naar je smaak zijn.

Ingrediënten

Tomaten. Rood, groen, geel, oranje of een apart kleurtje. Klein of groot. Doormidden snijden of in parten. Op de foto zie je gele, oranje en rode cherrytomaatjes.

zout en peper, naar smaak

Op 1 bakplaat past ongeveer een kilo tomaten. Gebruik je wat minder, dan drogen ze net wat sneller. Minder dan een halve kilo is niet aan te raden. Dat is jammer van de energie.

Optioneel

  • suiker
  • kruiden, zoals tijm of oregano

Zelf zongedroogde tomaten maken

  1. Verwarm de oven voor op 90 graden (als je oven dat niet kan, kies dan voor de laagste stand).
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de tomaten erop met de snijkant naar boven.
  3. Breng op smaak met zout, peper en andere kruiden, als je wilt.
  4. Laat drogen tot half droog of droog. Dat duurt zo’n 2 uur voor gehalveerde cherrytomaatjes die je half droog wilt hebben.
  5. Houd het droogproces in de gaten door te kijken en vooral ook door te proeven. Haal de tomaten uit de oven als je tevreden bent.
Zongedroogde tomaten bewaren

Mocht je de tomaten willen en kunnen bewaren, laat ze dan eerst helemaal afkoelen. Doe ze in een potje en giet er (olijf)olie over.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

One thought on “Zongedroogde tomaten”

  1. Een tijdje terug heb ik ze ook zelf gemaakt. Het is de geïnvesteerde tijd dubbel en dwars waard. Duizend keer beter dan die taaie uit een potje inderdaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>