Chili con Heston

Chili con carne met vlees. Hier thuis zijn we ‘m Chili con Heston gaan noemen (naar de Britse chef Heston Blumenthal). Heston maakt ‘m niet met malse blokjes vlees, maar met gehakt. De reden waarom hij toch met de eer mag strijken is omdat de sjeu van het gerecht ‘m zit in de boter die hij op z’n laatst toevoegt. En geloof me, deze boter maakt het verschil.

Chili con Heston, chili con carne

Chili con Heston

Ik heb nog nooit zo veel tv gekeken als de afgelopen 5 maanden (vanwege het herstellen van een keizersnede en borstvoeding geven). Eén van de favorieten was Hestons In search for perfection. Toen ik zag dat hij op smaak gebrachte boter toevoegde voor het opdienen, werd ik gek. ‘Túúrlijk,’ schreeuwde ik naar de tv. Ik dacht aan de Fransen die boter toevoegen aan hun sauzen om ze te binden en een mooie glans te geven. Als dat een klassiek Frans sausje pimpt, waarom dan geen volks Amerikaans gerecht.

Als je Hestons chili zoekt, moet je nog even verder zoeken, want dit is echt mijn versie van het recept. Zowel wat betreft de chili als de boter. Waitrose.com schijnt the real thing gepubliseerd te hebben. Heston Blumenthal serveert er rijst of cornbread muffins bij. Ik had trek in een taco met chili. In een burrito zou het ook niet verkeerd zijn.  Ofwel, maak een grote pan ;)

Sorry voor de foto. Zodra de portie in de vriezer opgediend wordt, doe ik een nieuwe poging (mits het geen noodgreep is vanwege een drukke agenda).

Bereidingstijd: 45-60 minuten + 3-4 uur oventijd
Personen: 4-5

Ingrediënten

Spicy boter*

  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1,5 theelepel gemalen komijn (liefst van geroosterde zaadjes maar poeder kan ook)
  • 1,5 theelepel cayennepeper
  • 1,5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1,5 theelepel tijm
  • 1 theelepel tomatenconcentraat
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • halve theelepel worcestershiresaus

Chili

  • Flinke klont roomboter
  • 700 gram runderriblap, in stukken van 3 bij 3 centimeter
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 1 groene Spaanse peper, fijngesneden
  • 1 rode Spaanse peper, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 300 milliliter rode wijn
  • 400 milliliter bouillon
  • 1 blik rode kidneybonen (uitgelekt en afgespoeld)

*Je houdt boter over waarschijnlijk, maar daar ben je me dankbaar voor. Bak er vlees of aardappels in.

Chili con Heston maken

Spicy boter
Prak alle ingrediënten door de boter. Zet de boter afgedekt in de koelkast om op te stijven. Dat kan in een bakje, maar je kunt er ook een rol van maken die je in plastic folie wikkelt.

Chili con carne

  1. Verhit de boter in een braadpan. Bak het vlees in porties bruin. Schep het gebakken vlees steeds uit de pan (ook de laatste portie).
  2. Bak de uien in de braadpan totdat ze glazig zien. Bak de pepers en knoflook een minuutje mee. Voeg de bloem toe en bak twee minuten mee.
  3. Voeg tomatenconcentraat, wijn en bouillon toe. Verhit het geheel, maar laat het niet koken. Schep het vlees weer in de pan. Laat op een zo zacht mogelijk vuurtje pruttelen (of zet het in de oven op 90 ⁰C). Na een uur of 3-4 is het vlees lekker zacht en mals.
  4. Voeg de kidneybonen toe en warm door. Voeg een kwart van de bereide boter toe. Roer en proef. Breng op smaak met peper en zout. Als de chili nog pittiger mag, doe je er meer boter bij.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>