Dat ik in Hamburg de nodige inspiratie zou opdoen, was geen verrassing. Ik ging er immers naar toe om lekker te eten en delicatessenwinkeltjes af te struinen. Maar deze inspiratiebron had ik niet verwacht.
Tijdens het haastig inkopen doen in de super, vlak na aankomst en vlak voor sluitingstijd, stuitte ik op een tijdschrift met de ‘Magischer Orient’ als titel. Een rijk gevulde tajine op de cover en ‘Geniessen wie in 1001 Nacht’ als ondertitel. In het karretje!
Mezze, tajine, 1001 nacht… Ik droomde al weg. Meer Turks en Marokkaans koken en de Libanese keuken verkennen zijn twee van mijn ambities voor de komende tijd.
Geografisch gezien klopt het niet helemaal, maar wat een mooie werktitel voor mijn ‘Oriëntproject': 1001 nacht!
Dit heb je nodig
(4 personen – hoofdgerecht)
- 500 gram witvis (bijvoorbeeld kabeljauw), vers of ontdooid, in stukken
- 300 gram couscous
- 700 milliliter visfond
- 2 uien, in grove snippers
- 2 middelgrote penen, in halve plakken of kwarten
- 3 stengels bleekselderij, in de lengte gehalveerd en in plakken
- 3 tot 4 tenen knoflook
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 3 eetlepels plantaardige olie
- 20 gram boter
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gedroogd korianderblad
- 4 theelepels gedroogd peterselieblad
- 2 takjes tijm, of 0,5 theelepel gedroogde tijm (+ 2 takjes tijm, ter decoratie)
- 4 eetlepels citroensap, let op: je hebt 1 x 1 eetlepel + 1 x 3 eetlepels nodig
- 0,5 tot 1,5 theelepels cayennepoeder
- zout en peper, naar smaak
Zo maak je het
- Verhit de olie in een pan en bak de wortel, ui en bleekselderij 5 minuten op half hoog vuur. Voeg dan de knoflook en gemalen komijn toe en bak nog een minuut. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog 10 minuten stomen.
- Doe de tomatenblokjes bij het groetenmengsel, dek weer af en laat nog een kwartier garen.
- Verhit ondertussen 100 milliliter visfond in een koekenpan. Zorg ervoor dat de pan zo klein mogelijk is; alle vis moet net op de bodem van de pan kunnen liggen. Voeg er de tijm aan toe (behalve de optionele tijm voor de decoratie). Laat de vis in ongeveer 5 minuten gaar worden, op laag vuur en met een deksel op de pan.
- Gebruik de overige visfond om de couscous te bereiden. Volg voor de bereiding van de couscous de aanwijzingen op de verpakking, maar vervang 300 milliliter van de te gebruiken vloeistof (doorgaans water of bouillon) door de overige visfond. Vul aan met water tot de benodigde hoeveelheid vloeistof volgens de verpakking. Als de couscous klaar is, roer je er de boter doorheen.
- Haal de vis uit de pan en hou het warm. Zeef het vocht. Gebruik dit vocht om van de groentenmix een saus te maken. Voeg zoveel vocht toe totdat de saus de gewenste dikte heeft. Proef en voeg 3 eetlepels citroen, het gedroogd korianderblad, de helft van het gedroogd peterselieblad en cayennepeper naar smaak toe. Het hoort een pittig groentenmengsel te worden.
- Presentatie. Leg de couscous in het midden van een grote schaal. Schep de saus er omheen. Leg de stukken vis op de saus. Druppel 1 eetlepel citroensap over de stukken vis. Strooi de andere helft van het gedroogd peterselieblad over vis en saus. Giet eventueel nog wat van het overgebleven kookvocht van de vis over de couscous. Leg de tijm ter decoratie over de couscous.
Geen grote schaal? Serveer de couscous en de saus met daarop de vis apart. Volg verder de aanwijzingen van de presentatie op een schaal.
Bron
Geïnspireerd op Fischplatte mit Couscous uit Lust auf Genuss ‘Magischer Orient’
Kijk ook eens hiernaar:




