Jota * Zuurkoolsoep uit Slovenië

De Soep Special is niet compleet zonder jota. Zuurkool eet ik graag in de herfst en winter, maar niet te vaak. Alleen zo kan ik er echt van genieten. Deze zuurkoolsoep staat hier één of twee keer per jaar op het vuur en dat maakt ‘m extra speciaal.

Jota * Zuurkoolsoep uit Slovenië

Jota * Zuurkoolsoep uit Slovenië

Want speciaal was-ie al. Een jaar of twaalf geleden waren mijn vriend en ik op vakantie in Slovenië om te hiken en te relaxen. Het vakantieseizoen liep al ten einde. Op de dag dat we een flinke bergwandeling hadden gepland, viel de weersvoorspelling tegen. ‘s Ochtends ging het nog wel, maar ‘s middags zou er een fikse wind opsteken en ging het regenen.

Ik wilde in eerste instantie niet wandelen en kwam mijn vriend tegemoet door een korte wandeling te maken. Hij hield vol dat we gerust de geplande route konden lopen. We waren al onderweg en aangezien ik alle vooroordelen over vrouwen en kaart lezen waar maak, kon ik niet anders dan hem volgen. Mokkend en een beetje bang. Ik had ook een briefje gelezen waarop stond dat de kabelbaan niet werkt bij slecht weer en vond het gekkenwerk. ‘Hoogtepunt’ was het stuk over een bergkam waar koude, grijze wolken overheen geblazen werden. Ik had het gehad en hij wilde van de route afwijken om nog naar de top te lopen (lees: klauteren). Dat ging niet door, de originele route lopen wel.

Beide chagrijnig, en ik nog steeds bang omdat ik ons al zag stranden op die uitgestorven berg, stapten we het eindpunt van de wandeltocht, een restaurant, binnen. We waren in al die tijd geen levende ziel tegengekomen en ook het grote, ruime restaurant was leeg. Wat we daar zagen was even verwonderlijk als bizar. Aan alle meters en meters lange muren hingen van boven tot beneden kitcherige schilderijtjes, gemaakt met kruissteken. Huilende zigeunerjongetjes, bergen, vergezichten met typische huisjes, berggeiten, huifkarren, koeien en wat al niet meer. Het zag er eerder uit als een parodie op een bergrestaurant dan als een bergrestaurant. We schoten in de lach en hebben er verder heel gezellig gegeten. Hij at een stoofpot van everzwijn, ik jota.

Je had er waarschijnlijk bij moeten zijn, maar toch. Als ik aan jota denk, denk ik aan kruissteken.

PS we hadden de laatste lift van die dag…

Ingrediënten

 • 1 eetlepel boter
 • 150 gram bacon aan één stuk (zonder vel)
 • 1 ui, in halve plakken
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 800 milliliter vleesbouillon
 • 1 eetlepel tomatenpasta (of ajvar)
 • 400 gram aardappels, geschild en in blokjes
 • 400 gram zuurkool, afgespoeld
 • 1 laurierblad
 • 1 blik kidneybonen
 • zout en peper, naar smaak
 • 2 stevige harde broodjes

Zuurkoolsoep maken

 1. Doe een eetlepel boter in de pan. Bak de bacon 3 minuten aan beide kanten.
 2. Voeg ui, knoflook toe en bak totdat de ui bruin begint te kleuren.
 3. Voeg bouillon, tomatenpuree/ajvar, aardappelen, zuurkool en laurier toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat zonder deksel koken totdat de aardappelen gaar zijn.
 4. Haal de bacon eruit en snijd het in dunne, hapklare reepjes. Voeg baconreepjes en kidneybonen toe aan de soep. Warm nog even door. Voeg peper en zout toe naar smaak.
 5. Serveer dampend heet, eventueel met een worstje van varkensvlees erin of ernaast. Natuurlijk hoort er lekker stevig brood bij.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Jota * Zuurkoolsoep uit Slovenië”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>