Kip in roomsaus * Blanquette de volaille

Op dinsdag krijgen wij verse eieren van de kippen van mijn ouders. Die middag speelt mijn peuter bij zijn opa en oma. Dat betekent lekker wandelen in de bossen, wortels snacken uit opa’s moestuin, ‘stiekem’ oma’s aardbeien plukken, helpen bij het verzorgen van de kippen en natuurlijk eieren rapen.

Kip in roomsaus Blanquette de volaille

Kip in roomsaus * Blanquette de volaille

Die avond was oma weg en zou opa bij ons blijven eten. Het toetje, vanillepudding, had ik ‘s ochtends al gemaakt en ‘s middags stond deze Franse stoofpot op het vuur. Ik had het zo uitgekiend dat alles klaar was als het opa en kleinzoon binnen zouden komen, op de laatste stap na. Dan kon ik twee kraakverse eitjes tikken om de saus af te maken. Wat een idyllisch plaatje.
Tot zo ver dan. Hobbel één was dat het erg lastig was om er een smakelijke foto van te maken. En vervolgens had onze peuter geen trek en liet dat heel peuter-eigen weten. Maar goed, wij hadden heerlijk gegeten en ik kan een super fijn gerecht met jullie delen.

Kip in roomsaus is mijn vrije vertaling van het Franse blanquette de volaille. Dit gerecht smaakt lekker met gekookte aardappeltjes en bospeen, gestoomd of gekookt. De saus van de blanquette de volaille smaakt prima bij de aardappels, dus je hoeft geen vleesjus bij de gekookte aardappels te maken. Je bent wel even bezig met dit recept, maar geloof me, het is de moeite waard.

Ingrediënten

  • 250 milliliter volle melk
  • 200 milliliter water
  • 4 kipfilets, in grove stukken
  • 1 bospeen (2 als het kleintjes zijn)
  • 1 prei (middel), alleen het witte en lichtgroene deel
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 5 peperkorrels
  • 4 takjes verse peterselie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 gram champignons
  • 1 eetlepel boter + 40 gram boter
  • 2 eetlepels bloem (afgestreken)
  • 125 milliliter room
  • 2 eierdooiers*
  • zout en peper, naar smaak

*kijk hier voor inspiratie voor recepten met alleen eiwit.

Bereidingswijze Kip in roomsaus

  1. Doe de melk en het water in een braadpan. Leg de stukken kip erin en verhit het totdat het bijna kookt. Laat het op het kleinste pitje en zo laag mogelijk vuur staan. Gebruik een vlamverdeler als je die hebt.
  2. Pel de ui en verwijder zo nodig de gedroogde wortels van de ui. Steek de kruidnagels in de ui. Leg de ui, wortel en prei in de pan bij het vlees. Wortel en prei hoef je niet te snijden (snijd de prei 1x door als deze te lang is voor de pan). Voeg ook de laurier, peterselie, tijm en peperkorrels toe. Laat het geheel een half uur zachtjes garen.
  3. Snijd ondertussen de champignons in helften en kwarten, zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Verhit de eetlepel boter in een koekenpan. Bak hierin de champignons. Zet het vuur laag totdat de champignons vocht verliezen. Vanaf dat moment kan het vuur wat hoger. Roer regelmatig zodat de champignons zo min mogelijk bruin kleuren maar wel gaar worden. Als het vocht (bijna) verdampt is, zijn de champignons klaar. Zet ze even apart tot gebruik.
  4. Na een half uur zachtjes garen, haal je de groenten en kruiden uit de pan. Deze heb je niet meer nodig. De peperkorrels hoef je er niet uit te vissen. Haal ook het vlees uit de pan en leg op een diep bord tot verder gebruik. Zeef het kookvocht, bij voorkeur boven een maatbeker. Je hebt dadelijk 250 milliliter kookvocht nodig om saus van te maken. De rest houd je achter de hand, mocht je extra vocht nodig hebben.
  5. Smelt de 40 gram boter in een steelpan met dikke bodem. Als de boter bruist, voeg je bloem toe. Meng dit en laat een minuut of twee bakken terwijl je roert. Let op dat het niet bruin wordt. Voeg na die tijd het kookvocht toe in vier delen. Meng elke scheut kookvocht door het bloemmengsel totdat het is opgenomen, zodat er een gladde saus ontstaat. Doe de saus in de braadpan. Voeg een eetlepel citroensap en een snuf nootmuskaat toe. Proef en breng zo nodig op smaak met citroensap, nootmuskaat, zout en peper. Voeg vlees en champignons toe.
  6. Roer de twee eidooiers los. Voeg room toe en roer het goed door elkaar. Voeg wat warme saus toe aan het eimengsel. Roer het eimengsel vervolgens door de saus. Laat nog even doorwarmen, maar absoluut niet koken.

Bon appetit!

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Kip in roomsaus * Blanquette de volaille”

  1. Ik ben dol op dit soort gerechten! Heerlijk. Kipragout (lijkt wel een beetje op dit recept, maar klinkt veeeeel minder chique!) is hier thuis favoriet als comfort food.

  2. Gisteren voor mijn broertje gemaakt.
    Met Hasselback aardappels en Hak erwten en wortelen.

    Hij was onder de indruk
    Heel lekker
    Thanks Ursula

    1. Hey Antoine,

      Goed om te horen! Wat een luxe als er zo voor je gekookt wordt op een doordeweekse woensdag. Zullen we de credits maar delen? Jij voor de uitvoering, ik voor het idee ;)

      Groeten, Ursula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>