Lamshaasjes met couscous en Amarulasaus

Een uitnodiging voor de workshop ‘kerstdiner koken met Amarula’ door Janny van der Heijden (kookboekenauteur, jurylid Heel Holland Bakt) in mijn mailbox. Nou houd ik wel van dit Zuid-Afrikaanse drankje en ik was benieuwd hoe het in een hoofdgerecht geserveerd zou worden. Kookschort inpakken en op naar de Markthal, waar de kookworkshop gehouden werd.

Lamshaasjes met couscous en Amarulasaus

Lamshaasjes met couscous en Amarulasaus

We maakten de verschillende menugangen in groepjes en, jawel, ik ben bij het hoofdgerecht ingedeeld. Het resultaat is erg mooi en het smaakte nog beter. En daarbij is het goed te doen zonder in de kerststress te schieten. Als je ervoor zorgt dat alle ingrediënten klaar staan en zo nodig gesneden zijn, bereid je dit gerecht in 20 minuten plus 5 minuten om de borden mooi op te maken. Als je er een half uur voor inplant, snijd je jezelf nooit in de vingers.

Lees hieronder ook hoe je het bord feestelijk kunt opmaken. Kerstproof!

Feestelijke opmaak

Wil je het bord mooi opmaken? Zorg dan voor kookringen om de couscous in te vormen. Druk de couscous in de ring goed aan. Dat doe je met een bijgeleverd ‘dekseltje’ of met de onderkant van een glas of koffiekopje (het moet wel een platte onderkant zijn). Als de couscous te veel uit elkaar valt als je de ring verwijdert, doe je de couscous terug in de schaal en meng je er nog wat olijfolie doorheen.
Oefen desnoods een keer voor Kerst, zodat je zeker weet dat je op het moment suprême door kunt werken en een mooi resultaat op het bord krijgt.

De lamshaasjes bak je rosé en snijd je vervolgens in schuine plakjes. Leg deze speels op de couscous. Schik wat peultjes om de couscous heen en druppel er vervolgens nog wat Amarulasaus naast en over de peultjes. De peultjes en de saus die je niet gebruikt om het bord op te maken, zet je in mooie kommetjes op tafel. Voor de liefhebber.

De Amarulasaus smaakt trouwens ook lekker bij wild.

Ingrediënten

(4 personen)

 • 200 gram couscous
 • 200 milliliter kippenbouillon
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 bosuitjes, in smalle ringetjes
 • 3 eetlepels gele rozijnen
 • enkele takjes peterselie
 • enkele takjes koriander
 • 2 eetlepels geroosterde amandelen
 • 8 lamshaasjes
 • gemalen korianderzaad
 • zout en peper
 • klontje boter om te bakken
 • 200 milliliter Amarula
 • 3 eetlepels sojasaus
 • 200 gram peultjes of sugar snaps
 • aluminiumfolie

Lamshaasjes met Amarulasaus maken

 1. Bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking, maar gebruik bouillon in plaats van water.
 2. Doe de rozijnen in een schaaltje en giet er lauw water overheen. Laat een kwartiertje wellen en giet af. Ze de rozijnen opzij. Snijd in tussentijd de peterselie en koriander fijn.
 3. Als de couscous is afgekoeld meng je er de olijfolie, bosui, peterselie, koriander, rozijnen en amandelen doorheen. Proef en breng eventueel op smaak met zout, peper en gemalen korianderzaad.
 4. Kruid de lamshaasjes met gemalen korianderzaad, zout en peper. Bak de haasjes om en om en laat ze rosé van binnen. Neem ze uit de pan en houd ze warm door ze in aluminiumfolie te wikkelen.
 5. Schenk de boter uit de pan en blus de bodem met een klein scheutje water, de Amarula en de soja. Laat zachtjes inkoken en een beetje indikken.
 6. Kook ondertussen de peultjes of sugar snaps beetgaar.
 7. Snijd het vlees in schuine stukken. Verdeel de couscous in 4 gelijke porties. Vorm er met een kookring een mooie ringvorm van op elk bord. Leg het vlees speels op de couscous en leg de peultjes of sugar snaps er omheen. Druppel een streep van de saus om de couscous (dus deels over de peultjes/sugar snaps).

Bron: het recept voor deze lamshaasjes met couscous en Amarulasaus is van Janny van der Heijden (met her en der mijn eigen inbreng).

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>