RB&R * Cajun comfort food

RB&R

Red Beans & Rice is soms precies wat ik nodig heb. Cajun comfort food, triple A-status. Werkelijk iedereen die ik het in de loop der jaren heb voorgeschoteld is enthousiast.

Maar het oog wil ook wat. En erg fotogeniek is dit gerecht niet, om het netjes uit te drukken. Sterker nog; als de deksel van de pan gaat en de eters werpen er een nieuwsgierige blik in, zie ik een teleurstelling die zij zo goed en kwaad als het kan proberen te verbergen.
(Na enkele confrontaties werd het zelfs een sport om die beteuterde gezichten te bekijken. Enig leedvermaak is mij niet vreemd.)

Zelf beginnen ze er niet over – ze kijken wel uit. De opluchting die de kamer vult als ik de looks van het gerecht zelf ter sprake breng, spreekt boekdelen. De opmerkingen over dat het ‘inderdaad geen schoonheidsprijs verdient’, kunnen evengoed achterwege blijven. Mosterd na de maaltijd.

Maar desondanks verdient RB&R een mooie plek op mijn blog. Bij mij gaat smaak boven the looks, als het niet hand in hand kan gaan. Zo is het aan tafel, dus zo gaat het ook op mijn blog.

Nog even over de structuur van de saus. Wat je wilt, is een smeuïge saus die ‘lekker dik’ aanvoelt in je mond, als een crème. Daarvoor prak je een flink aantal bonen en laat je de saus inkoken totdat de pollepel er rechtop in blijft staan.

Maak het als het even kan met gedroogde en geweekte kidneybonen. Maar als je te laat op de dag echt trek krijgt in dit gerecht, dan smaakt de snellere variant met bonen uit blik goed genoeg. Gebruik dan drie blikken kidneybonen.

Dit heb je nodig

(4-6 personen)

  • 1 zoete puntpaprika, in grove snippers
  • 4 stengels bleekselderij, in vrij brede plakken
  • 1 grote ui, in grove snippers
  • 3-5 tenen knoflook, geperst
  • 500 gram gedroogde bonen, nacht geweekt (alternatief: 3 blikken kidneybonen)
  • 250 gram chorizoworst, in blokjes
  • 1 plak achterham van een centimeter dik, in blokjes
  • 2 eetlepels cajunkruiden
  • enkele scheutjes worcestershiresaus (naar smaak)
  • enkele scheutjes tabasco (naar smaak)
  • 3 eetlepels olie

Zo maak je het

  1. Kook de bonen op laag vuur. Ze moeten zachter worden, maar niet kapot koken. Voeg geen zout toe aan het kookwater, want dan worden de schilletjes hard. Zorg ervoor dat de bonen te allen tijden onder water staan. Giet na een uur af en zet opzij.
  2. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Bak puntparika, bleekselderij en ui totdat de ui glazig ziet. Voeg knoflook toe en bak 2 minuten. Voeg dan de bonen, worst, ham en kruiden toe. Giet er water bij totdat het onder water staat. Breng aan de kook en zet het vuur erna onmiddellijk lager. Laat 2 uur of langer op laag vuur pruttelen. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Roer regelmatig.
  3. Proef. Voeg worcestershiresaus en tabasco toe. En wat extra kruiden (naar smaak).
  4. Oudere bonen geven een minder creamy structuur aan de saus dan jongere. Als de saus na 2, 3 uur niet creamy genoeg is naar smaak, haal dan wat bonen uit de pan, prak ze fijn en doe het terug in de pan. Herhaal totdat de structuur van de saus naar wens is. Voor mij is de saus perfect als ik een pollepel er rechtop in kan laten staan.

Serveer met rijst. Lekker knapperig brood en zure uitjes erbij is ook heerlijk.

Bron
Geïnspireerd door Red Beans and Rice op gumbopages.com

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

5 thoughts on “RB&R * Cajun comfort food”

  1. Ooo ik ben dol op chili. Het idd niet erg fotogeniek, maar zoooo lekker. Dit recept ga ik ook eens uittesten!

    Ik ga me trouwens voor Kerst een slowcooker aanschaffen, lijkt me daar een ideaal recept voor te zijn

  2. Het lijkt wel op chili, maar het is toch net wat anders. En inderdaad, die geprakte bonen zijn een hele goede uitkomst voor een lekkere structuur van de saus :)

    Ik kijk ook verlekkerd naar zo’n slow cooker, maar ik twijfel nog. Wij werken allebei veel thuis, dus mogelijkheden genoeg om te sudderen. Ik vraag me af of een slow cooker dan nog meerwaarde heeft… Aan de andere kant: ik ben dol op keuken gadgets :)

    1. ja als je veel thuis werkt, lijkt de meerwaarde miniem. Hoewel, ik heb wel gehoord dat het daarin nooit kan aanbranden, kan op het vuur natuurlijk wel… als je hard aan het werk bent en even niet oplet… ik vrees dat je hem toch nodig hebt hahaha

      1. Met sudderen heb ik nooit problemen. Een verdeelplaatje werkt prima. En op een thuiswerkdag ben ik toch de hele dag thuis, ha ha.
        Ik denk dat ik voor het geld van een slow cooker beter goed en lekker vlees kan kopen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>