Pasta met erwtjes, feta en pijnboompitten

Het kan nog net. Het is eind augustus en met nog geen twintig graden en regelmatig regen, is het maar rotweer. En toch heb ik de hoop op een paar mooie zomerse dagen nog niet verloren. Omdat je dit pastagerecht alleen mag eten als het boven de 22 graden is en de zon voelbaar is, schat ik in dat ik het nog een keer op het menu kan zetten dit jaar.

Pasta met erwtjes, feta en pijnboompitten.

Pasta met erwtjes, feta en pijnboompitten.

Recepten beoordelen wij thuis meestal niet met cijfers, maar door aan te geven hoe vaak per hoeveel tijd je het zou willen eten. Deze pasta met erwtjes, feta en pijnboompitten scoort toch minimaal 6 keer per lente en zomer, wat neerkomt op één tot twee keer per zonnige maand. Dat is een hoge score, want we houden van variatie op tafel.

Het recept is er een van Ottolenghi, getweakt op mijn manier. De chefkok maakt ‘m met erwtjes en een heleboel basilicum. En alhoewel ik gek ben op basilicum, vind ik 40 gram wel erg veel. En in plaats van enkel erwtjes als groente, doe ik er wat tuinbonen en sperziebonen bij. Niet in de saus, alleen in de pasta.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 400 gram Griekse yoghurt
  • 3 teentjes knoflook
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 275 gram doperwtjes
  • 500 gram pasta (garofalo of conchiglie)
  • 60 gram pijnboompitjes
  • 2 theelepels chilivlokken of pul biber
  • 200 gram sperziebonen
  • 200 gram tuinbonen
  • 25 gram basilicumblad, gescheurd
  • 250 gram feta, in stukjes
  • zout en versgemalen zwarte peper

Pasta met erwtjes maken

  1. Meng de yoghurt, knoflook, 2 eetlepels olijfolie, een flinke snuf zout en 75 gram erwtjes in een keukenmachine. Het is een koude saus.
  2. Kook de pasta beetgaar.
  3. Kook ondertussen de groenten beetgaar. De groenten kunnen in dezelfde pan gekookt worden. Laat de sperziebonen ongeveer 8 minuten koken, tuinbonen ongeveer 5 minuten en de erwtjes 3 tot 4 minuten.
  4. Verhit ondertussen ook 6 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan. Voeg daar de pijnboompitten en chilivlokken of pul biber aan toe. Laat rustig bakken totdat de pijnboompitten verkleuren. Roer regelmatig.
  5. Meng het basilicumblad door de pasta, maar houd enkele blaadjes achter voor de garnering. Verdeel de pasta over de borden. Schep de overige onderdelen van het gerecht er in deze volgorde overheen: groenten, saus, feta, olie met pijnboompitten. Maak af met basilicumblad en een draai aan de pepermolen.

Geïnspireerd op Conchiglie met yoghurt, doperwten & chilipeper uit Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Pasta met erwtjes, feta en pijnboompitten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>