Quiche Lorraine

Koks hebben de neiging een ‘quiche Lorraine’ te vol te proppen. Maar een quiche Lorraine is pas een echte quiche Lorraine als je je inhoudt. Geen erwtjes, geen prei, geen ui, geen spinazie of champignons. Nee, ook geen ham. Deze hartige taart uit Lorraine wordt alleen gevuld met spek en kaas.

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Begrijp me niet verkeerd. Het is niet zo dat erwtjes, prei, ui en spinazie niet lekker kunnen zijn in een quiche met spek en kaas. Het enige is dat dit dan geen écht quiche Lorraine genoemd mag worden.

En als je nu toch niet hoeft te hakken en snijden, besteed dan energie aan het maken van een goede taartbodem. Als een gerecht maar weinig ingrediënten bevat, is het extra belangrijk dat elk ingrediënt fijn van smaak en structuur is. Geloof me, want ik ben soms wat hardleers en heb uit tijdgebrek plakjes deeg voor hartige taart gebruikt. Het is niet zo dat het absoluut niet lekker is, maar jammer is het wel als je weet hoe het ook kan smaken. En je moet maar hopen dat de opstaande rand niet te hard en droog wordt.

Wil je liever zelf een bodem maken? Groot gelijk! Gebruik dan bijvoorbeeld het recept dat Karin Luiten in Trouw uitlegt. Inclusief voorbakken. Je gaat vervolgens gewoon verder met stap 3 van mijn recept.

Ingrediënten Quiche Lorraine

 • 5 plakjes deeg voor hartige taart (of maak zelf een bodem, zie tekst)
 • 125-150 gram (ontbijt)spek, in dunne plakken
 • 100 gram gruyère, geraspt
 • 3 eieren
 • 100 milliliter slagroom
 • snuf nootmuskaat
 • zout* en peper, naar smaak

*Ook al is het spek al wat zout, voeg toch zout naar smaak toe aan het eimengsel. Al is het maar een beetje; daar wordt het eindresultaat lekkerder van.

Quiche Lorraine maken

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Vet een quichvorm in met boter. Bekleed hem met het deeg.
 3. Bak de plakjes spek een beetje uit op laag vuur. Ze mogen niet te knapperig worden, dus als ze bruine plekjes krijgen, is het voldoende. Het gaat erom dat ze wat vet zijn verloren. Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
 4. Verdeel het spek over de bodem. Strooi er de helft van de gruyère overheen.
 5. Klop eieren, slagroom, nootmuskaat, peper en zout 3 minuten met een handmixer in een hoge kom. Giet het eimengsel over het spek en de kaas. Strooi de overige kaas over het eimengsel.
 6. Bak de quiche circa 25 minuten in de oven. De vulling moet gestold zijn en de deegranden lichtbruin gekleurd.

Tip
Serveer de quiche met een salade met tomaat, rode ui en komkommer.

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Quiche Lorraine”

  1. Bedankt voor je reactie. Ik hoorde ook al via Twitter dat de echte quiche Lorraine ook geen kaas bevat. Deze tekst krijgt dan ook een update!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>