Lauwwarme salade met spekbonen, aardappeltjes en olijven

Spekbonen, typisch zo’n groente die je nooit tegenkomt in de schappen van de supermarkt. Geen idee waarom dat zo is, buiten dat ze waarschijnlijk commercieel niet interessant zijn. Aan de smaak kan het in elk geval niet liggen. Als ik ze eet, komen ze uit de moestuin van mijn vader. En vorige week had ik weer geluk.

Lauwwarme salade met spekbonen, aardappeltjes en olijven

Lauwwarme salade met spekbonen, aardappeltjes en olijven

De spekboon is een groene boon met het uiterlijk van een mollige sperzieboon en de lengte van een snijboon. Hij is steviger en een tikkeltje zoeter dan de sperzieboon. Meestal eten we spekbonen gekookt met wat spekjes erdoorheen. Lekker bij gebakken aardappelen en een stukje vlees.

Maar deze keer is het een vullende, lauwwarme salade met aardappels en een Zuid-Europees tintje geworden. Je topt de salade namelijk met zwarte olijven, knoflook en peper. Dat maakt ‘m echt super! Het is een salade die we altijd met sperziebonen eten, maar die misschien nog wel beter smaakt met spekbonen. Je kunt de aardappels in blokjes snijden en bakken in de oven of koken en in dan blokjes snijden.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 800 gram aardappelen, in blokjes
  • 4-5 eetlepels olie
  • 600 gram spekbonen
  • 4 flinke tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 20 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
  • basilicum of munt, gescheurd
  • pul biber, naar smaak (alternatief: chilivlokken)
  • zout en peper, naar smaak
  • 4 pittig gekruide worstjes (chipolata’s of spicy barbecueworstjes)

Salade met spekbonen maken

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe de olie in een ruime ovenschaal en zet dit een paar minuten in de voorverwarmde oven. Voeg de aardappelblokjes toe. Laat 35-40 minuten bakken. Roer de aardappeltjes halverwege de tijd even door.
  3. Snijd de spekbonen doormidden. Kook de spekbonen gaar in 10-12 minuten.
  4. Grill of bak de worstjes.
  5. Als de aardappelblokjes klaar zijn, doe je de olie uit de ovenschaal over in een steelpannetje. Laat de gebakken aardappelblokjes in de ovenschaal liggen. Voeg knoflook en olijven toe aan de olie. Roer regelmatig. Zodra de knoflook begint te kleuren, zet je het vuur uit en voeg je twee of drie theelepels pul biber (of chilivlokken) toe. Hussel nog een keer om. Zet even opzij.
  6. Meng de aardappels en sperziebonen. Giet er de olie met knoflook, olijven en pepervlokken overheen, als een saladedressing. Scheur er wat basilicum of munt boven.
  7. Geef de worstjes erbij.

Deze salade is eerder gepubliceerd op AugurkenMetSlagroom.nl, met gekookte aardappel.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Lauwwarme salade met spekbonen, aardappeltjes en olijven”

  1. Oh spekbonen! Heerlijk. Veel lekkerder dan gewone sperziebonen. Ik vond altijd op de markt in Eindhoven, maar hier in Silicon Valley heb ik ze nog niet gezien. Snijbonen overigens wel, al zijn ze hier een stuk korter dan in NL.

    1. Ja, he! Ik ben ook fan :)

      Echt, ik heb ze nog nooit ergens kunnen kopen. Goed om te weten dat ze wel eens op de markt in Eindhoven liggen.

      Ik kijk mijn vader volgende week nog maar eens lief aan. Hij vond het erg leuk dat ik er iets mee had gedaan waar hij nooit aan zou denken. Hij is alleen niet weg van zwarte olijven, dus hij eet ze lekker gekookt, met een klontje boter.

  2. Hoi, vandaag jouw blog gevonden via Carolines blog. Gelijk alles maar gedaan om veel van je te volgen. Écht, wat een fijn blog! Dank je wel hier ga ik veel gebruik van maken. Vandaag begonnen met deze lauwwarme salade. Hij was heerlijk !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>