Tortilla met Chorizo en Tuinbonen

Tortilla met Chorizo en Tuinbonen

Tortilla met Chorizo en Tuinbonen

Mijn vader heeft een grote groentetuin. Die is nog steeds afgestemd op een gezin met vier kinderen, dus in de zomer krijgen wij ladingen verse groenten. Nu zijn er tuinbonen. Ik heb ze het liefst zo klein mogelijk, want ik houd niet van dubbel doppen en niet van een stug schilletje. Luxepaardje.

Vroeger had ik maar een hekel aan die groentetuin. Wat zeg ik, ik heb hem vervloekt. Urenlang zat ik daar aan de buitentafel met mijn zussen bonen te doppen, peultjes te rengen en snijbonen door het machientje te halen. En als het motief van het tafelzeil eindelijk zichtbaar werd vanonder de enorme stapel groen, hoorde ik mijn vader al weer aankomen met een nieuwe lading groente. Kortom, gevalletje jeugdtrauma.

Hypocriet?
Nu is dat anders. Mijn vader brengt mijn zoon elke week terug van een opa-middag. Ze hebben dan samen met neefje A. in de bossen gewandeld, de kippen verzorgd en aardbeien uit de tuin gesnoept. Het doosje groenten dat mijn vader dan in zijn hand heeft – precies genoeg voor één of twee keer eten – wordt zorgvuldig weggezet of direct verwerkt tot avondeten.
De dag erna is het mijn mama-dag. Pas herinnerde ik me het doosje tuinbonen en riep met een zoetgevooisd stemmetje naar mijn zoon: “Kijk eens wat een grote bonen. Daar zitten kleine boontjes in. Wil jij de doos omgooien op de tafel? Dan gaan wij ze gezellig samen doppen.” De blik van mijn vriend, die mijn jeugdtrauma kent, beantwoorde ik met: “Ach, dit is maar één kook. Geen 50 kilo.”

Voor deze tortilla met chorizo en tuinbonen heb je nog geen ‘halve kook’ tuinbonen nodig: 200 gram schoon of zo’n 700 gram ongedopt.

PS no peuters were harmed during this activity. Zoonlief vindt samen tuinbonen doppen tot nu toe hartstikke leuk. Hij had het voor dit voorval één keer vaker gedaan en wist nog dat het ‘tuinbonen’ waren. En dat we ze in Brabant ook wel ‘flodderbonnen’ noemen.

Tapas of hoofdgerecht
De tortilla kun je in puntjes snijden en als tapas serveren. Met een goed gevulde salade ernaast is het een hoofdgerecht voor 3-4 personen.

Ingrediënten

 • 200 gram tuinbonen (gedopt)
 • 3 eetlepels olie
 • 200 gram krieltjes
 • 1 ui, gesnipperd of in maantjes
 • 250 gram chorizo, in blokjes
 • 4 grote eieren
 • zout en peper, naar smaak

Extra

 • Een ovenvaste koekenpan met een doorsnee van circa 25 cm

Tortilla met Chorizo en Tuinbonen maken

 1. Kook de tuinboontjes 4 minuten. Giet af en zet opzij.
 2. Bak de krieltjes in 1 eetlepel olie. Schep ze uit de pan en zet opzij. Bak de blokjes chorizo een paar minuutjes uit in dezelfde olie. Ze moeten wat vet zijn kwijtgeraakt maar niet helemaal uitgebakken zijn. Bak de uitjes in de zelfde olie totdat ze glazig zien. Schep ze uit de pan en zet opzij.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schuif een bakplaat of rooster op de bovenste etage van de oven.
 4. Breek de eieren in een grote schaal. Doe er zout en peper naar smaak bij. Roer de tuinbonen, krieltjes, ui en chorizo door het ei.
 5. Verhit twee eetlepels olie in de koekenpan. Doe de inhoud van de schaal over in de pan. Zorg ervoor dat alle ingrediënten in het ei liggen. Ze mogen er wel wat bovenuit steken. Laat 10 minuten bakken op laag vuur. Het ei zal in het midden en bovenop nog niet gestold zijn.
 6. Zet de pan vervolgens in de oven. Na 4-5 minuten is het ei gestold en heeft de tortilla een mooie kleur gekregen.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Tortilla met Chorizo en Tuinbonen”

 1. Laten we onze vaders mét een moestuin maar blijven koesteren, inclusief de tuinbonen. Zolang jij je zoon leert dat het samen doppen leuk is, zal hij er echt geen trauma aan overhouden. Leve de moestuin!

  1. Lijkt me een prima idee, Nell!
   En die moestuin heb ik vandaag nogmaals gekoesterd, ditmaal in de vorm van heerlijke sperziebonen ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>