Romige lasagne met verse kruiden en pijnboompitten

Romige lasagne met verse kruiden en pijnboompitten

Italiaanse gerechten uit de oven zijn fantastisch. Salade of brood erbij en je zit direct ongelooflijk te genieten.

Deze lasagne heeft eens geen Parmezaanse kaas als topping, maar knapperig grof broodkruim met paprikapoeder en pijnboompitten. Daaronder enkel kleuren uit de Italiaanse vlag: bechamelsaus, pasta, ricotta, tomatensaus, wat spinazie en, wat ‘m speciaal maakt, veel verse kruiden.

Van mijn collega bij LekkerTafelen.nl, barbecue- en grillspecialist Paul van Vugt, heb ik namelijk een vensterbank vol verse kruiden gekregen. Het idee voor deze lasagne is uit ‘luxe nood’ ontstaan, want die kruiden blijven niet eeuwig mooi. Maar dat maakt het niet minder lekker!
Veel basilicum hoort er gewoon bij en moet ook echt vers zijn (niet gedroogd). Verder kun je kruiden naar smaak toevoegen.

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • ca. 225 gram lasagnebladen (gedroogd, voorkoken niet nodig)
  • 2 blikken tomatenblokjes van 400 gram, met sap
  • 250-300 gram ricotta (zelf ricotta maken)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gram bladspinazie (vers of vriezer)
  • 15-20 gram basilicumblaadjes
  • blaadjes van 10 takjes tijm*
  • blaadjes van 10 takjes peterselie*
  • blaadjes van 8 takjes oregano*
  • 35 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1,5 eetlepel olie
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 400 milliliter melk
  • 1 ei
  • 1 snee brood
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 theelepel suiker
  • 0,25 theelepel gerookt paprikapoeder of 0,5 theelepel paprikapoeder
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper, naar smaak

*De ‘formule’ van de kruiden is: heel veel basilicum met groene kruiden die je er lekker bij vindt smaken. Lekker veel. Verse kruiden hebben de voorkeur (basilicum moet in elk geval vers zijn)

Zo maak je het

  1. Pastasaus. Verhit de olie in een pan en bak de ui 4 minuten op middelhoog vuur. Pers er knoflook boven uit. Voeg tomatenblokjes en suiker toe.  Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat op zacht vuur 10-15 minuten inkoken.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Bechamelsaus. Verhit de boter in een steelpannetje. Voeg bloem toe. Meng. Voeg melk en in één keer toe. Meng (gaat goed met een garde). Breng al roerend aan de kook. Laat rustig koken totdat de saus wat dikker wordt (duurt enkele minuten). Haal de pan van het vuur, voeg ei toe en roer.  Voeg ongeveer de  helft van de Parmezaanse kaas toe en roer. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Ricotta. Meng ricotta met resterende Parmezaanse kaas, snuf nootmuskaat en zout en peper naar smaak.
  5. Topping. Scheur de boterham in stukken en  voeg paprikapoeder toe. Maal in keukenmachine tot een grof broodkruim (of scheur in kleine stukken en meng met paprikapoeder). Verdeel pijnboompitten over de lasagne.
  6. Vet de ovenschaal in. Bouw de lasagne als volgt op:
    lasagnebladen + helft tomatensaus + spinazie
    lasagnebladen + ricotta + kruiden
    lasagnebladen + rest tomatensaus
    lasagnebladen + bechamel + broodkruim + pijnboompitten
  7. Zet de lasagne ongeveer 30 minuten in de oven. Als de bovenkant al eerder bruin genoeg is, dek je de schaal af met aluminiumfolie.

Bron
missFromage

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>