Tikka masala

Als kookfanaat ben ik jarenlang trouw gebleven aan Frankrijk, Italië en later ook Spanje. Ergens heel begrijpelijk, want wat een culinaire rijkdom in die drie landen.
Maar op een gegeven moment kwam het besef dat ik mezelf beperkte (wat een inzicht). Ook al heb ik er nog genoeg te ontdekken.

Sinds een tijdje ben ik weg van Thais en Indiaas. Om mijn kennis snel te vergroten, maak ik veel en dankbaar gebruik van Aziatischeingrediënten.nl – een duidelijke en zeer uitgebreide website. Een echte aanrader.

Tikka masala is zo’n nieuw juweeltje in mijn sieradendoos. Je moet er toch niet aan denken dat je dat nooit gegeten zou hebben? Er is weinig authentieks aan, want het is een Britse dish (en dus geen Indiase), maar dat mag de pret niet drukken.
Oordeel zelf, zou ik zeggen.

 

Dit heb je nodig
(voor 4 personen)

 • currypasta (home made tikka masala currypasta of uit een potje)
 • 4 kipfilets, in 2 centimeter dikke reepjes of gelijke hapklare blokjes
 • 2 uien, gehalveerd en in dunne plakjes
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 1 blik kokosmelk (4 deciliter)
 • 2 eetlepels olie, liefst arachide- of zonnebloemolie
 • 1 rode Spaanse peper, in dunne ringetjes (optioneel)
 • 1 duimgroot stuk gember, geschild en in dunne plakjes (optioneel)
 • 100 tot 150 gram rode linzen (optioneel)
 • 2 tot 3 eetlepels gedroogde kokos (optioneel)
 • twee handjes vers korianderblad
 • 200 gram (biologische) yoghurt
 • handje geschaafde amandelen
 • 1 citroen

Zo maak je het

 1. Verhit de olie in een grote braadpan. Bak uien, peper en gember een minuut of 10 op niet te hoog vuur. De ui moet zacht zijn, zonder bruine randjes.
 2. Voeg de currypasta en de kip toe. Zorg ervoor dat alle stukjes kip met de currypasta in aanraking komen.
 3. Voeg tomaten en kokosmelk toe. Breng het geheel aan de kook. Voeg op dat moment linzen en/of gedroogde kokos toe, als je daarvoor kiest. Zet het vuur laag en laat 15 minuten pruttelen met het deksel op de pan.
 4. Verwijder het deksel en laat de curry nog 5 minuten pruttelen. Roer regelmatig. Controleer of het vlees mals en gaar is. Voeg eventueel nog wat zout en zwarte peper toe.
 5. Serveer met (gele) rijst, enkele eetlepels yoghurt, geschaafde amandelen en korianderblaadjes. Geef er partjes citroen bij om erover uit te knijpen.

Bron
Naar eigen smaak aangepast, maar hevig geïnspireerd op Tikka masala van kip van Jamie Oliver uit Jamies Kookrevolutie.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

6 thoughts on “Tikka masala”

 1. Lekker! De Indiase keuken is in Nederland bij veel mensen niet zo populair, maar ik vind een goeie Indiase curry op zijn tijd echt niet te versmaden. Yum!

  (en leuk te horen dat je zoveel plezier hebt van mijn website!)

  1. Ere wie ere toekomt! Het is de beste tip die ik lezers van mijn blog kan meegeven, juist omdat ik zelf nog echt in de ‘ontdekkende fase’ ben. Zonder passie kun je de info die je via aziatische ingrediënten aanbiedt niet geven – en daar hou ik van :)
   Ik check altijd meer bronnen, maar begin bij je website zodat ik een goede kapstok heb om eventuele andere info aan op te hangen.

   Het diepe smakenpalet van de Indiase gerechten (voornamelijk curry’s tot nu toe) trekt me erg. Het is spannend, want zo anders dan het Frans en Italiaans wat ik gewend ben. Dat kan dan twee kanten ingaan, maar bij mij is het positief.

 2. Vandaag gemaakt (inclusief de home made curry pasta) en het was bij mijn gasten en bij mijzelf heel goed in de smaak gevallen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>