Verrassende tarte tatin van Ottolenghi

Zoet, zuur en hartig; deze vega-pie heeft het allemaal. Ottolenghi laat de harten van menig foodblogger sneller kloppen. En die sensatie wilde ik ook wel eens meemaken.

Ik dook de archieven van mijn collega-foodbloggers in om de lekkerste Ottolenghi’s uit te kiezen. Zowel op Carolines blog als Kell’s Kitchen werd lyrisch geschreven over deze Verrassende tatin. Aangezien zij heel wat van zijn recepten hebben geproefd en gekeurd, was de keuze snel gemaakt.

Eén reserve had ik wel. Deeg en aardappel bij elkaar? Is dat niet erg zwaar?
The proof of the pudding is in the eating, concludeerde ik. En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Het was wat machtig, maar lang niet zo erg als verwacht. De zoete karamel op de aardappels, zoetzure tomaatjes en pittige geitenkaas dragen genoeg bij om er een smakelijk geheel van te maken. Geen enkele smaak of textuur overheerst; bij elke hap voert een ander ingrediënt de boventoon. Lekker!

Dit heb je nodig
(taart- of quichevorm van ca. 25 centimeter doorsnee)

  • 600 gram krieltjes (liefst in de schil)
  • 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1 grote ui, in dunne ringen
  • 200 gram of 4 plakjes bladerdeeg, uitgerold tot 3 centimeter groter dan de quichevorm
  • 150 gram harde geitenkaas, in plakjes
  • 40 gram suiker
  • 10 gram boter
  • blaadjes van 6 takjes tijm of 3 takjes oregano
  • olijfolie
  • zout en peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 130 °C. Leg de tomaatjes op een met aluminiumfolie beklede bakplaat, met het snijvlak naar boven. Doe er olijfolie, peper en zout over en zet 45-60 minuten in de oven. (Ga verder met stap 2, 3 en 4). Als je de tomaatjes uit de oven hebt gehaald, verhoog je de temperatuur naar 200 °C.
  2. Kook de krieltjes een kwartiertje in water met zout. Snij ze doormidden. Van kleinere exemplaren snij je kapjes af, zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn (meetlat ernaast hoeft ook weer niet).
  3. Verhit olijfolie in een pan en bak de ui met wat zout 10 minuten op niet te hoog vuur.
  4. Vet de taartvorm in met olie. Leg bakpapier op de bodem.
  5. Verhit de suiker en boter in een pan met dikke bodem. Roer totdat het een mooie karamelkleur heeft. Giet de karamel over de taartvorm: eerst de buitenste rand volgen en zo naar binnen cirkelen (slakkenhuis). Doe het snel, want de karamel wordt snel hard. In de oven verspreidt het zich weer wat. Verdeel de oregano/tijm over de karamel.
  6. Leg de krieltjes met de gesneden kant naar beneden op de karamel.  Vul de openingen met tomaat en ui. Maal er peper en zout naar smaak overheen. Leg de geitenkaas erover. Drapeer het bladerdeeg erover. Stop het deeg goed tussen de aardappeltjes en de rand. Prik het deeg her en der in met een vork.
  7. Zet de tarte tatin 25 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur daarna naar 180 °C. Bak de taart nog 15 minuten.
  8. Haal de taart uit de oven en laat 2 minuten afkoelen. Leg een groot bord op de taartvorm en keer om. Haal de vorm eraf, en geniet van wat je ziet.

Bron
Verrassende Tatin uit Plenty van Yotam Ottolenghi – gezien op de foodblog Kell’s Kitchen en zelf nog een klein beetje aangepast.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Verrassende tarte tatin van Ottolenghi”

  1. Ja, hij was super! Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n fan van geitenkaas, maar door jullie enthousiasme heb ik toch deze tatin uitgekozen. En wat was ik blij met mijn 1/6 stuk als lunch de dag erna ;)
    En ere wie ere toekomt. Dankzij jouw duidelijke omschrijving en heel smakelijke aanpassingen (tijm, balsamico) heb ik fijn kunnen koken en heerlijk gegeten. Alleen de karamel heb ik met boter gemaakt ipv water omdat ik die versie ‘in de vingers’ heb. Dan is een linkje wel het minste wat je kunt doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>