Mosselen Barcelona * Tapas

Als ik deze gegratineerde mosselen eet, zit ik weer even op een terras in Barcelona te genieten. Het is inmiddels al zo’n tien jaar geleden en ik kan de naam van de tapasbar waar we zaten niet meer herinneren. Maar de smaak van de pittige, gegratineerde mosselen vergeet ik nooit meer. Het was de eerste keer dat ik mosselen at en meteen ook de allerlekkerste tot nu toe. Het recept kreeg ik niet, maar ik heb wel genoeg losgepeuterd aan ingrediënten en how to’s om het gerecht thuis te benaderen.

Mosselen Barcelona

Mosselen Barcelona

We waren in Barcelona voor Sonar, een multimediafestival. Dat was super, maar het eten (positief) en het appartement (negatief) hadden zeker zo veel indruk gemaakt. We hebben ons schandalig misdragen daar. Niet zozeer op de party, maar in talloze tapas- en pintxosbarretjes. Echt, op een gegeven moment telde ik 17 prikkers om af te rekenen in pintxos-restaurant Taktika Berri.
Van alle eettentjes waar we die week hadden gegeten, hadden ‘Berri’s pintxos’ nog de meeste indruk gemaakt. Telkens kwam er een grote schaal met de lekkerste pintxos door de klapdeuren en werd er geroepen wat erop lag. Populaire prikkers kwamen vaker voorbij en in no time wist ik snel te reageren als één van mijn favorieten uit de keuken kwam. De zaak zat nokvol en je moest wel opletten als je aan de beurt wilde komen. No problemo; als het om eten gaat, kan ik Spaans als de beste.

Hoeveel mosselen?
Meestal reken je een kilo mosselen per persoon. Maar dan gaat het om een maaltijd. Dit recept moet je meer zien als tapas of als een hapje. En vergis je niet; je hebt toch al snel 40 à 50 gevulde mosselen.

Ingrediënten

Vulling

  • 1 kilo mosselen
  • 1 eetlepel olie
  • 1 kleine ui, in zeer fijne blokjes
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 0,25 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 gedroogde peperoncino*
  • 50 milliliter dry sherry (fino)
  • 3 tomaten uit blik, in blokjes en zonder vocht
  • snuf suiker
  • tijm
  • zout

Topping

  • 3 eetlepels panko of paneermeel
  • 2 eetlepels geraspte manchego (of Parmezaanse kaas)
  • peterselie
  • olijfolie

*te vervangen door een theelepel chilivlokken.

 Mosselen Barcelona maken

  1. Kook de mosselen 5 minuten in een pan met twee glazen water en de deksel op de pan. Schud de mosselen drie keer om tijdens het koken. Giet af. Verwijder mosselen die niet open zijn gegaan. Zet de mosselen even opzij.
  2. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de ui totdat deze glazig is. Pers de knoflook uit boven de pan en roer even door. Voeg peperoncino en paprikapoeder toe. Blus af met sherry. Voeg de tomatenblokjes toe, samen met een snuf suiker en tijm naar smaak. Laat inkoken tot een dikke saus. Als je met een pollepel een streep kunt trekken en de saus vloeit niet terug, is het klaar.
  3. Maak ondertussen de topping. Dat doe je door alle ingrediënten daarvoor te mengen. Als je panko gebruikt, kun je dit kruim het best nog een beetje fijner maken.
  4. Haal de bakplaat uit de oven. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op de grillstand.
  5. Haal ondertussen alle mosselen uit de schelpen. Maak de schelpen allemaal los en bewaar de lege schelp. Bewaar de rest nog even voor het geval je er nog een paar meer kunt vullen.
  6. Pureer de mosselen samen met de saus met een staafmixer of in een keukenmachine. Doe deze mosselsaus weer terug in de sauspan en laat nog een beetje indikken. Vul de helft van de schelpen (of meer) met de mosselsaus. Leg de gevulde schelpen op een bakplaat. Verdeel de topping over de mosselen. Sprenkel er nog wat olijfolie overheen. Schuif de bakplaat in de oven. Grill de gevulde mosselen totdat de topping knapperig bruin is. Dit duurt ongeveer 3 minuten.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>