Paneer pakoras Bombay

Van home made kaas tot Paneer pakoras, de Indiase versie van een kaassoufflé. Met munt-yoghurtdip. Deze kaas wordt niet zo vloeibaar als de kaassoufflé die je gewend bent, maar het resultaat is hartstikke lekker.

Dit gerecht is een typisch voorgerecht voor de regio van Bombay. Voor de variatie kun je de Paneer pakoras ook opdienen met een chutney.

Hoewel ik laaiend enthousiast ben over de serie ‘Wereldkeuken’, de bron van het gerecht, zijn er ook nadelen. Zo is de ingrediëntenlijst soms niet zo specifiek. Het is duidelijk niet geschreven voor de beginnende kookliefhebber. Ik geef tussen haken aan welke keuzes ik heb gemaakt.

Nog één ding. Ik hield vrij veel beslag over. Als je het aandurft, kun je net wat minder maken. Zeg, met 200 gram meel. Want je moet ook nog een beetje fijn kunnen dompelen.

Dit heb je nodig voor de Paneer pakoras – de dip staat eronder

(voor 4 personen)

  • 1 hoeveelheid paneer, een kaassoort
  • 250 gram kikkererwtenmeel
  • 1 theelepel zelfrijzend bakmeel
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel kurkuma (of een hele)
  • 0,5 theelepel asafoetida, ook wel ‘duivelsdrek’ genoemd. Verkrijgbaar bij de Oosterse toko.
  • Water (ik gebruikte 450 milliliter, ietsje meer had ook gekund)
  • (Ruime hoeveelheid olie om in te frituren)

Zo maak je het

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de paneer, in een schaal totdat er een romige massa ontstaat. (Ik deed alles in een kom en goot er langzaam water bij tot het beslag vloeibaar genoeg was voor mijn gevoel.)
  2. Snij de kaas in blokjes of reepjes. Dompel de kaas in het beslag en bak ze in een ruime hoeveelheid olie goudbruin. Dep ze droog.

Dit heb je nodig voor de munt-yoghurtdip

  • 8 verse muntblaadjes
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels yoghurt naturel
  • zout
  • Spaanse peper, naar smaak

Zo maak je de dip

  1. Snij de muntblaadjes.
  2. Meng de gesneden munt met olie, zout en eventueel de fijngesneden peper. Roer er daarna de yoghurt door.

Bronvermelding
Het recept komt uit het boek ‘India’ uit de serie ‘Wereldkeuken. Streekgerechten op smaak gebracht door topchefs’  van de Volkskrant.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>