Risotto met paddenstoelen (risotto ai funghi)

Smeuïg en een tikje zout, nog vrij vochtig en bij voorkeur met verschillende soorten paddenstoelen. Dat is mijn favoriete risotto ai funghi.

Een van de lekkerste bordjes kreeg ik niet in Italië, maar in Moskou voorgeschoteld. Als je in de buurt bent: Simple pleasures, Sretenka 22/1 (ул.Сретенка 22/1). Trendy restaurant, heerlijk eten. Frans/Italiaans en Japans. Je communiceert in het Engels (tenzij je liever Russisch spreekt).

Dit heb je nodig
(voor 4 personen)

 • 320 gram risottorijst
 • 1,5 liter bouillon, kokend heet
 • 15 – 20 gram gedroogde paddenstoelen*
 • 5/6 verse champignons, in plakjes (optioneel)
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, gesnipperd
 • 60 gram boter
 • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
 • handje peterselie
 • peper naar smaak, bij voorkeur witte

*Kies in elk geval voor eekhoorntjesbrood, maar wat shiitake of oesterzwam erbij is ook lekker.

Zo maak je het

 1. Doe de gedroogde paddenstoelen in een schaaltje en schenk er kokend water over totdat ze onder staan. Laat dit een half uur tot drie kwartier weken.
 2. Bak de ui in de boter totdat deze glazig is. Voeg de knoflook en risottorijst toe. Bak enkele minuten totdat de rijstkorrels een glanzend laagje hebben.
 3. Als je verse champignons gebruikt, voeg je deze toe aan de bouillon. Laat ze minimaal 2 minuten in de bouillon koken. Schep de plakjes gewoon mee met het toevoegen van de bouillon (zie volgende stap).
 4. Voeg een soeplepel bouillon toe en roer totdat dit nagenoeg opgenomen is. Blijf flink roeren. Zo bereik je een heerlijke creamy structuur van het vocht tussen de korrels. Herhaal dit met 3 soeplepels bouillon.
 5. Vis de geweekte paddenstoelen uit het vocht. Gooi het vocht niet weg! Snij de grotere stukken paddenstoel in kleinere stukken. Voeg toe aan de risotto. Het vocht smaakt lekker naar paddenstoelen, maar onderin ligt wat gruis. Giet het vocht in de pan zonder al te veel gruis mee te nemen.
 6. Ga door met het per soeplepel toevoegen van de bouillon tot de rijst de gewenste structuur heeft. Dat betekent dat de korrel nog goed stevig, maar niet hard meer is. Het zal zo’n 20 minuten duren voordat de risotto klaar is, vanaf het moment dat je de korrels in de pan doet. De risotto mag ook niet droog zijn; het vocht maakt het juist lekker smeuïg.
  Let op: de kans is groot dat je niet alle bouillon nodig hebt! Proef en ga op het mondgevoel af.
 7. Haal de pan van het vuur, voeg de Parmezaanse kaas toe en geef een draai aan de pepermolen. Roer alles door elkaar.
 8. Verdeel de risotto over de borden en maak af met wat peterselie.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>