Niet het eenvoudigste gerecht om te maken, omdat het zwaartepunt van de activiteiten op het eind ligt. Een goede voorbereiding maakt verschil, maar het blijft opletten.
Je risotto moet precies goed zijn en tegelijkertijd wil je je biefstukken op exact de juiste garing hebben. De saus is iets minder veeleisend, maar mag niet aan zijn lot overgelaten worden.
Als je al feeling hebt voor jouw favoriete staat van rijstkorrel en smeuïgheid van het nat, ben je al een heel eind. Je kunt de bief en saus er dan op afstemmen. Zo niet: het is nooit te laat om het in de vingers te krijgen. Try it, risotto is echt fantastisch. De smaak… De structuur… De veelzijdigheid…
Dit heb je nodig
(voor 2 personen)
- 1 prei (alleen het wit en lichtgroen), in ringen
- 2 biefstukken
- 100 gram gorgonzola
- 200 gram risottorijst
- 600 ml bouillon
- 100 ml room + wat extra voor de saus
- 0,5 glas droge witte wijn
- 50 gr geraspte Parmezaanse kaas + wat extra voor de garnering
- boter: 25 gram voor het vlees, 50 gram voor de risotto
- olijfolie
- zout en peper naar smaak
Zo maak je het
- Haal de biefstukken uit de koeling zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
- Bak de preiringen twee minuten op laag vuur in een flinke drup olie. Voorkom bruine randjes. Voeg 100 ml room toe plus zout en peper naar smaak. Laat het rustig op laag vuur staan, totdat alle room zo goed als ‘verdwenen’ is. Dit duurt een minuut of 5 a 8. Roer af en toe.
- Verhit ondertussen de bouillon.
- Verwarm de boter en voeg de risottorijst toe. Bak totdat de korrels een glazig laagje hebben. Voeg een soeplepel bouillon toe en roer totdat dit nagenoeg is opgenomen door de rijst. Herhaal dit twee keer. Als je de vierde soeplepel bouillon erbij giet, voeg je ook het prei-roommengsel toe. Ga vervolgens verder met het toevoegen van soeplepels bouillon totdat de risotto de gewenste structuur heeft. Dat betekent dat de korrel nog goed stevig, maar niet hard meer is. De rijst is nog vochtig. Het zal zo’n 20 minuten duren voordat de risotto klaar is, vanaf het moment dat je de korrels in de pan doet.
Let op: de kans is groot dat je niet alle bouillon nodig hebt! Proef en ga op het mondgevoel af.
Nadat je het prei-roommengsel hebt toegevoegd, krijg je het druk. De risotto vraagt voortdurend aandacht – geef die ook. Tegelijkertijd begin je met de saus en de bief. Als je die volgorde aanhoudt, krijg je een medium biefstuk. Als je ‘m rare of well done wilt hebben, begin je eerder of later. (Of je goochelt wat met warm houden met aluminiumfolie.)
- Doe de wijn in een steelpannetje en laat de gorgonzola er in smelten. Voeg een eetlepel of twee room toe. Als de kaas is gesmolten en het geheel wat is ingekookt, is de saus goed. Roer regelmatig. De saus zal ongeveer 5 minuten tijd kosten.
- Smelt de boter voor de bief in een andere pan. Strooi géén zout en peper over je biefstuk voordat je deze bakt. Komt later. Bak de bief een minuut of 2 tot 2,5 per kant. Hou het vlees veel in beweging.
- Als de risotto klaar is, zet je de pan direct van het vuur en meng je de Parmezaanse kaas er doorheen. Serveer ‘m snel; je hebt nu nog maximaal 5 minuten om een opgemaakt bord op tafel te zetten.
- De opmaak. Neem een plat bord. Creëer een mooi bergje risotto (die zal wat inzakken, maar dat is niet anders) aan één kant van het bord. Strooi er wat Parmezaan overheen. Lepel de helft van de saus ernaast, zodat er een mooie, ronde ‘spiegel’ ontstaat. Snij de biefstukken in enkele plakjes en leg deze in de vorm van een waaier op de saus. Maal er nog wat peper en desgewenst zout over.
Bron
Eigen recept missFromage
Kijk ook eens hiernaar:




