Marokkaanse gelukskoekjes

Marokkaanse gelukskoekjes, bomvol noten en andere lekkere smaken. En dat met slechts 8 ingrediënten! Geen gedoe met deeg kneden, want je maakt ze heel handig van filodeeg.

Deze koekjes ontdekte ik toen ik bezig was voor de #foodswap. Voor één van de opdrachten moest ik koekjes bakken. Geen punt, zou je zeggen. Maar hoofdbreker was dat het geschikt moet zijn om op te sturen. Natuurlijk wil ik dan dat de koekjes heel aankomen en twee dagen later nog perfect knapperig zijn.

Het bronrecept waar ik al surfend op stuitte, klonk me als muziek  in de oren. Maar tijdens de eerste bakronde bleek dat het recept niet precies genoeg was. Ik kreeg er genoeg inspiratie van om er een eigen (in)vulling aan te geven.

Dit heb je nodig

 • 110 gram filodeeg*
 • 80 gram walnoten, fijngemalen
 • 2 eetlepels honing
 • 2 eetlepels rozijnen
 • 2 eetlepels sesamzaad
 • 1 theelepel kaneel (met een kop erop, naar smaak)
 • 1 eierdooier
 • 30 gram boter, gesmolten

Zo maak je het
Zorg dat de vulling klaar is voor je aan het filodeeg begint! Anders loop je het risico dat de vellen teveel uitdrogen.
Verwarm de oven voor op 160 graden.

 1. De vulling. Meng walnoten, honing, rozijnen, sesamzaad, ei en kaneel.
 2. Het deeg. Bestrijk een vel filodeeg met boter. Vouw het in de lengte dubbel. Bestrijk weer met boter. Snij de vellen filodeeg vervolgens in de lengte doormidden, zodat je smalle stroken overhoudt. Snij elke strook in de breedte doormidden. Van elk vel filodeeg hou je zo 4 delen over.
 3. Leg op elk deel een tot anderhalve theelepel vulling. Vorm een rolletje van de vulling. Hou wat ruimte over aan beide kanten. De vulling loopt wat uit tijdens het bakken. Rol het deeg vervolgens strak om het rolletje vulling. ‘Plak’ het uiteinde van het deeg vast met wat boter.
 4. Leg de rolletjes op een met bakpapier bekleede bakplaat.
 5. Herhaal stap 2 tot en met 4 met elk vel deeg.
 6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes een kwartier. Kijk of ze mooi bruin kleuren. Laat ze anders nog enkele minuutjes liggen totdat het zo ver is.

* het filodeeg van Easy Bakery weegt 225 gram. In de verpakking zitten 2 pakjes met 5 vellen erin. Ik gebruik voor dit recept 1 pakje met 5 vellen.

Bron
Geïnspireerd op de Marokkaanse walnotenkoekjes op worldcook.net.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>