De kunst om goed te eten * Recensie kookboek

De kunst om goed te eten in de praktijk.De tekst op de stoffen tas om mijn schouder is luid en duidelijk: Boil your bones (kook je botten). Als je weet dat ik naar een food-event bent geweest, zul je me anders bekijken dan als je direct aan iets lugubers denkt. Maar we hebben het hier over bouillon. Zelf bouillon trekken. Niet als halfjaarlijks projectje maar als way of life, om standaard op voorraad te hebben voor je recepten.

Een tijdje geleden bezocht ik de boekpresentatie / workshop van de zusjes Jasmine en Melissa Hemsley bij Dille & Kamille in Amsterdam. We hebben daar enkele gerechten gemaakt en geproefd uit hun boek De kunst om goed te eten. Ze zijn razend enthousiast over hun eetfilosofie, waarmee ze in Groot-Brittannië beroemd zijn geworden.

Rijk eten

Zo heeft Jasmine een dikke tien minuten gepraat over zelf bouillon maken. Over hoe krachtig het is voor het lichaam, over niet bang zijn voor goede vetten en over hoe veel beter je eten smaakt. En als je dat dan afzet tegenover de moeite die het je kost… Mijn aandacht heeft ze, want zo denk ik ook over bouillon. Ik neem me weer eens plechtig voor om absoluut nooit meer voor bouillonblokjes te kiezen. Maar tegelijkertijd weet ik dat dit er toch niet van komt. Soms zit het er gewoon even niet in, dus ik ga voor ‘zo veel mogelijk’. Maar het idee staat als een huis.

Dé bouillon van de zusjes Hemsley.

Dé bouillon van de zusjes Hemsley.

Kleur

Gezond, onbewerkt eten is het centrale thema in de Hemsley-filosofie. Het levert prachtige, kleurige gerechten en foto’s op, waar je direct honger van krijgt en alles wat slecht voor je is afzweert. Als die mooie bordjes maar direct voor je neergezet worden. Tijdens de boekpresentatie had ik dat geluk en ik heb er echt van genoten. Het was allemaal lekker, maar die soep, die soep… Ik ben dus wel wat gewend, maar zo zie je maar weer hoe bijzonder een bouillon van iemand anders kan smaken.

Minder streng

Het is een boek waaruit ik vaak zal koken, maar eten volgens de filosofie is het niet helemaal voor mij. De zusjes en ik delen veel principes, maar in hun recepten zul je geen gluten, granen en geraffineerde suikers tegenkomen. Zo streng ben ik niet. Gluten en granen horen voor mij bij gezond eten. Zonder geraffineerde suiker kun je natuurlijk best, maar dat wil ik niet.

Creatieve cheesecake

Soms heb ik namelijk gewoon trek in mijn cheesecake. En zo lang ik daar met mate aan toegeef, vind ik dat ik dat best eens mag eten. Jasmine en Melissa hebben ook een fantastische ‘cheesecake’ in hun boek staan: avocado-limoen-kwarktaart, met dadels (bodem) en honing (vulling) als zoetstoffen. Er komt geen suiker, bloem of zuivel aan te pas. De basis van de creamy vulling is avocado. De taart ziet er werkelijk prachtig uit en het recept is erg creatief, maar het blijft gelukkig wel een taart. Honing en avocado’s leveren meer voedingsstoffen dan een doorsnee cheesecake, maar ook de nodige calorieën. En dat vind ik heel typisch voor De kunst om goed te eten; het draait om gezond, maar niet ten koste van smaak.

‘Beter dan’-regel

Melissa had wel begrip voor mijn minder strenge kijk op hun filosofie. Zij wees me op hun ‘beter dan’-regel, die ik later ook in het boek teruglas. “Dat betekent dat als je niet kunt vinden wat je zoekt, je de op één na beste optie neemt. Dat geldt voor ingrediënten, maar ook voor keuzes uit een menukaart. Echte, gezonde dingen – biologisch of niet – zijn altijd beter dan chemisch bewerkte of geraffineerde.” Hear, hear. Bij deze wijze woorden wil ik het laten.

Bestel De kunst om goed te eten bij Bol.com via deze link. Dan krijg ik van Bol een klein percentage van de kostprijs, zonder dat het jou wat extra’s kost.

De kunst om goed te eten
Auteur: Hemsley + Hemsley
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN13 9789059565869

Ik heb van Fontaine Uitgevers een recensie-exemplaar van dit boek ontvangen.

Jasmine + Melissa Hemsley

Jasmine + Melissa Hemsley

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>