Doordeweeks * kookboekrecensie

Doordeweeks Hugh Fearnley-WhittingstallMet Doordeweeks brengt Hugh Fearnley-Whittingstall de opvolger uit van het populaire groentekookboek Veg! En nee, Doordeweeks is géén groentekookboek. Het zijn recepten met en zonder vlees en vis. Met zijn nieuwe boek wil de presentator/kookboekenauteur laten zien hoe gemakkelijk je elke dag weer een gezonde maaltijd op tafel zet voor een druk gezin. Met voldoende groente, dat wel.

Eerlijk is eerlijk; op Veg! ben ik verliefd en met Doordeweeks wil ik enkel goede vrienden zijn. Het is bijna twee jaar geleden dat ik een recensie over Veg! schreef, en de liefde zit nog steeds diep. Waar komt dat nu door? Waarin zit ‘m het verschil?

De belangrijkste reden is dat Veg! bepaalde inzichten en meer nieuwe recepten voor mij bevatte dan Doordeweeks doet. Maar zoals ik het zie, is dat een plus voor Veg! en zeker geen min voor Doordeweeks. En het is heel persoonlijk natuurlijk. Geef mij een stuk vlees en ik maak er wel wat mee. In Doordeweeks laat Fearnley-Whittingstall zien wat voor heerlijks je kunt maken met minder bekende/geliefde delen vlees. Als ik daar zelf niet zo mee bezig zou zijn geweest, zou dit een zelfde gevoel/inzicht gegeven hebben als Veg! destijds deed.

Plussen en minnen
Nu wil ik Veg! even Veg! laten en het puur over Doordeweeks hebben. Want zonder vergelijking met mijn liefde, ziet de beoordeling van Doordeweeks er nog beter uit. Het is gewoon een goed boek, met lekker veel recepten ook. Even puntsgewijs wat dingetjes die ik erg goed vind, gevolgd door de minpunten.

Pluspunten

  • Het zijn recepten voor de hele dag door. Gezond eten begint bij het ontbijt. Maar grijp die andere eetmomenten ook aan om op een lekkere manier groenten en fruit te eten. Niks zo vervelend als een verplicht nummertje aan 200 gram groente bij het avondeten naar binnen te moeten werken. Het is beter om de hele dag door wat te nemen.
  • De bereidingstijd van de recepten varieert enorm. En dat vind ik fijn; de ene keer heb je gewoon meer tijd dan de andere. Ik kan er ook een nieuw pluspunt van maken, maar ik schaar het even onder ‘tijd': Fearnley-Whittingstall geeft ook recepten voor grotere hoeveelheden die je kunt invriezen en dan in gedeeltes kunt gebruiken voor recepten. Zoals de Mexicaanse bewaarchorizo, waarmee hij je 10 receptideeën geeft.
  • No waste. Kliekjes zet je gewoon weer op tafel op een andere manier of aangevuld met andere gerechten.
  • De keuze voor vlees en vis: kies ook voor minder populaire delen of andere, duurzame vissen.
  • Bij lekker doordeweeks eten hoort óók snoepen. Als je lekker wat pruimen binnen wilt krijgen, mag je er best ijs van maken en het serveren op een brownie.
  • Er staan genoeg recepten in om een tijdje mee vooruit te kunnen.
  • De inleidingen van de hoofdstukken laten zien hoe gedreven Fearnley-Whittingstall is. En je krijgt er zelf zin en inspiratie van.

Minpunten

  • Ik zie recepten terug die ook in Veg! stonden.
  • De tekeningetjes zijn funny, maar het is niet aan mij besteed. (Zuurpruimpuntje)

Doordeweeks To Cook List
Om je een idee te geven van het soort gerechten dat je in Doordeweeks vindt, geef ik mijn lijstje van recepten die ik écht nog eens wil maken.

  1. Sodabrood
  2. Kip met couscous, honing en kaneel
  3. Broodje schar
  4. Paté van heet gerookte forel
  5. Bloody Mary-burgers met mieriksworteldressing
  6. Stoofpotje met worstjes en wortelgroenten
  7. Prei met kool
  8. Cranachan (Schots toetje met havervlokken, slagroom, whisky en fruit)

Conclusie

Doordeweeks doet wat het belooft; recepten voor het hele gezin, gezond en gezellig, niet alleen de avondmaaltijd maar recepten voor de hele dag door. Ik kan me niet voorstellen dat je hier geen handjevol favorieten recepten aan overhoudt.

Bestel Doordeweeks bij Bol.com via deze link. Dan krijg ik van Bol een klein percentage van de kostprijs, zonder dat het jou wat extra’s kost.

Doordeweeks: Recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag
Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgeverij: Becht
ISBN: 978-90-230-1440-9
Prijs: € 24,95 – t/m 31 dec 2014 introductieprijs van € 19,95

Ik heb van Becht een recensie-exemplaar van Doordeweeks ontvangen.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Doordeweeks * kookboekrecensie”

  1. Ik ben meteen naar de boekhandel gelopen toen hij uit was, net omdat ik ook helemaal gek ben van Veg! En ik deel je mening: goed, maar niet uitzonderlijk. Hij ligt nu al een dikke maand in mijn kast, en ik heb er nog niets uit gekookt. Ik ga het zeker wel doen, maar bij Veg! was het liefde op het eerste gezicht… En het feit dat er recepten uit Veg! instaan, vind ik ook wel een minpunt. Met de tekeningetjes heb ik het dan weer minder moeilijk. ;)

  2. Fijn dat de recensie zo herkenbaar is, maar wel jammer dat het boek werkloos in je kast staat. Want het verdient beter :) Het is echt een goed boek. Misschien had voor ons beter eerst Doordeweeks kunnen uitkomen en daarna Veg! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>