Beleef Je Smaak

Stel je eens voor. Je neemt een hap van je favoriete gerecht. Je zit helemaal klaar om te genieten van de bekende smaken en structuren. Je steekt de eerste hap in je mond, maar het valt gruwelijk tegen: het kan je niet meer bekoren. Of in elk geval, het intense gevoel dat je er voorheen van kreeg, pakt je niet meer. Het gerecht is precies zoals altijd klaargemaakt. Het enige wat anders is, is je smaak.

Eten en kanker: Beleef je SmaakMensen die een chemo- of radiotherapie (behandelingen bij kanker) ondergaan, krijgen hier regelmatig mee te maken. Veel patiënten geven aan dat zij het gevoel hebben een deel van de kwaliteit van leven te verliezen. De verandering van de smaakbeleving speelt daarin een grote rol.

Om daar iets aan te doen, hebben Jonnie en Thérèse Boer van De Librije en de artsen Ellen Kramer en Otto Visser het receptenboek Beleef je Smaak gemaakt, dat is gekoppeld aan de gelijknamige website met informatie en recepten. Er is een begin gemaakt met wetenschappelijk onderzoek naar het smakenpalet van mensen die zijn behandeld tegen kanker. De recepten in Beleef je Smaak heeft Jonnie Boer aan de hand daarvan samengesteld.

Persoonlijk en intiem

Dit onderwerp gaat me nauw aan het hart. Want smaak is in mijn ogen echt een onderdeel van je persoon, van wie je bent. Het is zo veel meer dan het waarnemen van zoet, zuur, zout, bitter en umami. Geur en structuur zijn essentieel, alsook je reactie op de prikkels door koolzuur, alcohol en pepers. Het gaat om een verzameling van indrukken die via al je zintuigen je brein binnenstromen. Het zijn jouw herinneringen en emoties die maken of je iets lekker vindt. Smaakbeleving is dan ook iets intiems. Het lijkt me vreselijk als die persoonlijke, intieme beleving door iets van buitenaf wordt aangetast.

Genieten van eten

De recepten lossen die smaakverandering niet op, maar zijn bedoeld om (weer) te genieten van eten. Het zijn veelal uitdagende gerechten, wat betreft de moeilijkheidsgraad. Als je nog inspiratie zoekt voor het kerstmenu of een andere feestelijke gelegenheid… Wie meer recepten wil lezen of eigen recepten wil delen, surft naar www.beleefjesmaak.nl. Daar vind je ook meer informatie over het receptenboek en het onderzoek.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Beleef Je Smaak”

  1. Dat had ik vorig jaar moeten weten… Ontdekken dat je alleen nog salades lust, is best apart, maar die mag je eigenlijk niet eten, omdat ze teveel vullen. Je moet vooral eiwitrijk voedsel eten en veel melkproducten gebruiken van de dietiste en daar werd ik nou juist straalmisselijk van. Ik ga even kijken op de site, ben nieuwsgierig, al heb ik het nu niet meer nodig.

    1. Als ik je goed begrijp, is de smaakverandering bij jou niet blijvend? Goed om te horen!
      Ik ben zelf geen ervaringsdeskundige, maar ik vind goed eten erg belangrijk. Altijd, maar al helemaal als je wel wat extra kracht kunt gebruiken. Dat er onderzoek naar gedaan wordt en dat er door zo’n topchef als Jonnie Boer passende recepten ontwikkeld worden, vind ik dan ook super. Ik hoop dat er veel mensen mee geholpen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>