Thuis koken met Ferran Adrià * kookboekrecensie

Thuis koken met Ferran Adrià

Ik moest even wennen aan Thuis koken met Ferran Adrià, het kookboek in ‘stripvorm’. De een is er lyrisch over, de ander verwijt de voormalig chef van elBulli het gebrek aan sterrenrestaurantwaardige afbeeldingen en opmaak van het bord.

En soms is een gemakkelijk recept wel erg breed uitgemeten om de pagina’s te vullen. Bij het recept ‘Ananas met stroop en limoen’ tel ik bijvoorbeeld 4 plaatjes van ananas die geschild wordt, 4 plaatjes van ananas die in stukken gesneden wordt en 6 plaatjes van de ananas op het schaaltje, waarover achtereenvolgens limoensap wordt gesprenkeld, limoenrasp wordt geraspt en stroop wordt gegoten.
Ik had me er ook zonder afbeeldingen wat bij voor kunnen stellen.

Indeling

Voordelen zijn er ook genoeg te noemen. Zo is het boek ingedeeld in een informatief gedeelte over inkopen en voorbereiden, basisrecepten die terugkomen in de recepten, en 31 maaltijden die uit drie gangen of gerechten bestaan. De gerechten van een maaltijd zijn secuur op elkaar afgestemd.

Adrià raadt dan ook aan om de maaltijden de maaltijden te laten en ze in zijn geheel te bereiden. Maar wie dat minder belangrijk vindt, kan natuurlijk schuiven met een voorgerechtje of twee of drie gerechten uit verschillende maaltijden combineren.

Organisatie maaltijd

Elke maaltijd begint met een afbeelding waarop alle ingrediënten staan, verdeeld over de verschillende gerechten. Daarnaast vind je een handige tijdsbalk met de resterende uren voor etenstijd en de handelingen die je in die tijd achter elkaar moet verrichten om het zo efficiënt mogelijk te bereiden (de organisatie). In deze organisatie staan de benodigde handelingen per maaltijd, dus je bereidt niet eerst het ene gerecht en vervolgens het andere. Erg handig als je zelf niet zo’n organisatietalent bent. Het is ook te doen, als je doorwerkt.

Type gerechten

Mister elBulli staat bekend om zijn extreme technieken en smaakcombinaties. Maar dit is een boek voor thuiskoks, zoals de titel al zegt. Je vindt er dan ook geen enkel gerecht waarbij moleculair koken aan bod komt.

Er staan aparte combinaties in waaraan ik zelf niet snel (lees: nooit) zou denken, zoals watermeloen met hoestbonbons. Maar ook een combinatie die nou niet per sé had gehoeven; meloen met rauwe ham. Ik vind meloen met ham fantastisch en voor mij is de Spaanse keuken er ook bij uitstek een waarin kwalitatieve ingrediënten die verder weinig nodig hebben een belangrijke rol spelen. Maar, kom op, het is wel een erg ingeburgerd gerecht. Ik at het een jaar of vier geleden bij een familierestaurant.

Conclusie

Kookboek in stripvorm

Thuis koken met Ferran Adrià bevat lekkere gerechten en over het algemeen geen alledaagse recepten (op een enkele uitzondering na). Ik heb 25 euro betaald voor dit boek en dat geld is het zeker waard.
We hebben al enkele keren recepten uit dit boek gekookt en de beschrijvingen kloppen prima. Ik moet wel doorwerken om de tijdslijn te kunnen volgen.

De stap voor stap-foto’s in stripvorm zijn leuk. Maar omdat voor deze vorm is gekozen, hadden bepaalde gerechten wellicht beter niet opgenomen kunnen worden. Deze lenen zich er niet goed voor omdat ze te gemakkelijk zijn.

Ik ben wel eens enthousiaster geweest over een kookboek. Maar toch ben ik blij dat dit boek in de kast staat. De ondertitel luidt: de beste menu’s voor elke dag. Dat vind ik overdreven, want het zijn geen maaltijden die je nog even snel na je werk in elkaar zet.
Er staan wel enkele nagerechten in die je in een handomdraai maakt. Zoals Ananas met stroop en limoen.

Belofte
Wellicht nog het allerfijnste aan dit kookboek is een persoonlijk argument. Mijn vriend heeft op de een of andere manier iets met dit kookboek. Hoe serieus hij het bedoelde weet ik niet, maar ik ben geneigd hem aan zijn belofte te
herinneren. Hij zei namelijk dat hij deze maaltijden allemaal ging maken. (Over de tijdspanne geen woord.)

Thuis koken met Ferran Adrià: de beste menu’s voor elke dag
Uitgeverij Van Dishoeck
ISBN 978 90 00 30446 2

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

3 thoughts on “Thuis koken met Ferran Adrià * kookboekrecensie”

  1. Leuk dit te lezen. Ik twijfelde lang of ik ‘m zou kopen of niet. (Nog) niet gedaan dus. Maar toen ik erin bladerde zag ik die knoflook-broodsoep. Die zag er zo lekker uit dat ik ‘m alleen al daarom wilde kopen. Misschien dat ik dat ook nog eens ga doen. Van kookboeken kan je nooit genoeg hebben! ;)

    1. Die broodsoep is één van de gerechten die ik al heb gemaakt. Echt een lekker soepje. Even gelden dat ik het at, maar ik herinner me het nog goed.
      We hadden eters die dag en we vonden het allevier erg lekker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>