Winactie Kookboek Lekker Brabant

Pot-au-feu van Chaamse hoender. Clafoutis van frambozen met waterbuffel-ijs. Makreel met inktvis, avocado en bloemen. Eendenbout met zuurkool. Sloai meej aai meej juin meej èrrepel*. Ofwel: Koken met het beste van Brabantse bodem. Een kei goeie winactie!

koken met het beste van Brabantse bodem Lekker Brabant

Ik geef toe; ik ben een beetje bevooroordeeld. Aan dit boek heb ik niet meegewerkt, maar ik ben als freelance journalist verbonden aan LekkerBrabant.nl en de gelijknamige pagina’s over culinair Brabant in het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem. Maar juist omdat ik zo trots ben op al dat lekkers uit onze bourgondische provincie en op het werk van mijn collega’s, wil ik één van jullie blij maken met dit prachtige kookboek.

Brabantse topkoks

Tijdens de lancering op 17 november heb ik al enkele gerechten uit dit kookboek gegeten en ik kan niet wachten om er meer te proeven. De recepten zijn van de Brabantse topkoks Edwin Katz (Noble, Den Bosch), Evert Thielen (Gertruda Hoeve, Son en Breugel), Ralph Blaakenburg (Auberge du Bonheur, Tilburg) en Maarten Camps (Wolfslaar, Breda). Er staan recepten tussen waarvoor je wat kookervaring nodig hebt – steel de show met kerst! – maar ook verrassend eenvoudige.

Koken met het beste van Brabantse bodem bevat meer dan alleen recepten. Het draait ook om de producenten van Brabantse streekproducten. Auteur Ilse Reeuwijk crost de hele provincie door om het verhaal achter de mooiste producten te vertellen. Enkele interviews en reportages zijn in het boek opgenomen. Zo was Ilse bij de biologische waterbuffelboerderij in Son en Breugel, de shii-takekwekerij in Schaijk en de laatste Nederlandse weervissers in Bergen op Zoom.

Zo doe je mee

  1. Laat een reactie onder dit bericht achter met jouw favoriete Brabantse gerecht of product.
  2. Een like voor LekkerBrabant en missFromage is leuk, maar niet verplicht.

Meedoen kan tot en met dinsdag 25 november. Op woensdag 26 november wordt de winnaar bekendgemaakt. Je hoeft natuurlijk niet uit Brabant te komen om mee te mogen doen.

Koken met het beste van Brabantse bodem van Ilse Reeuwijk en foto’s van Jeroen van Eijndhoven is te bestellen via deze link.

Deze winactie wordt mede mogelijk gemaakt door Lekker Brabant.

slaoi meej aai meej juin meej errepel

* Vertaling: sla met ei met ui met aardappel

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

35 thoughts on “Winactie Kookboek Lekker Brabant”

  1. Wij zijn gek op de diverse biertjes van Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch. Ze hebben er ook leuke recepten mee waar ik er ook van gemaakt heb en ook dat was heerlijk.
    Ik ben gek op streekgerechten

  2. EIERKOEKEN, heerlijk vers met een laagje echte boter en besprenkelt met suiker. Zondagmorgen bij de koffie tip!
    Zoals vroeger bij oma.

    1. Nee, hoor. Groot gelijk zelfs :)

      Ik hou ook van Bossche bollen. Ze zijn vaak alleen te groot voor mijn smaak. Dit is een van de weinige dingen waarvan ik liever een halve heb.

  3. Die 2 ‘Likes’ kun je wel vergeten, dat heb ik al tijden geleden aangeklikt.
    En toevallig heb ik van de week ook een recept van LekkerBrabant gekookt: Peerd in de pot.
    Maar goed, ik heb nu dus wel belangstelling voor het boek …

    1. Hi Paul, super gaaf zeg, dat je dat recept meteen hebt geprobeerd! Goed dat het smaakte (althans, bij jou en je vrouw).

      Ik heb de foute link in je vorige bericht even verwijderd. Anders krijgt iedereen die erop klikt een foutmelding.

  4. Mooie actie Mids Fromage!
    Moeilijk kiezen….
    maar ik ga voor ‘blote billetjes in het gras’ met een heerlijk suddervlees en gekookte piepertjes!!
    … Of toch het enige echte Brabantse worstenbroodje…? Dilemma!!

  5. Mijn lékkerste brabantse gerecht?!…. Dan gaat er toch niks boven het brabantse worstebroodje: en dát meen ik echt!!!

  6. Ik woon in Brabant (Sint Michielsgestel) maar ben Belgische. De tradities ken ik dus niet. Verder ben ik probeer ik zoveel mogelijk met lokale producten te koken: bij Arjan en de waterbuffels ben ik op bezoek geweest voor melk en ijs. Andere adresjes kan ik dan via dit boek ontdekken….
    Ik ben erg benieuwd! Als ik hem niet win, ga ik het boek zeker kopen.

  7. Oei, ik had de opdracht niet goed gelezen… Gezien mijn beperkte ervaring met de Brabantse keuken ga ik toch voor het buffelijs van Arjan! Maar ik ben ook enthousiast over de Poule Den Dungen!

  8. Lijkt me heerlijk zo’n authentiek kookboek
    Mijn lievelingsgerechten uit Brabant zijn er 3.
    In Brabant leerde ik ze voor het eerst kennen bij mijn schoonouders (nu bijna 40 jaar geleden.)
    het zijn groene met witte ( snijbonen met witte bonen met echte Brabants hampuntje en een rookworst van de slager uit Andel)
    Gedroogde appeltjes met spek ( met goed spek van de slagerij Nieuwkoop uit Wijk en Aalburg, of weer het hampuntje)
    in de voorzomer peultjes met zoute vis.
    in het westen werden we met dit gerecht voor barbaren uitgemaakt. het is echter een voortreffelijke combinatie.

  9. De Bossche bollen van Jan de Groot. Ik moet eerlijk bekennen dat dat ook het enige typisch Brabantse eetproduct is wat ik ken.

  10. Op bezoek aan ‘s Hertogenbosch (ben Belgische!) kennisgemaakt met de Bossche Bol. de ideale gelegenheid om eens lekker te zondigen!

  11. Het lekkerste gerecht uit Brabant?
    Eh.. Een Brabantse koffietafel, vol met Brabantse heerlijkheden als: worstenbroodjes, Bossche bollen. Heel veel verder kom ik niet.
    Wel weet ik dat je heerlijjk bourgondisch eten in Brabant maar zou voor de typische recepten en gerechten heel erg graag dit kookboekje willen winnen om het zo zelf te ontdekken.

  12. Als echte Bossche Brabantse is mijn all time favoriet…. Beuling! Benieuwd of dat ook in het Brabantse kookboek voorkomt :)

    1. Ik heb nog niet alle recepten doorgenomen, maar ik ben de beuling nog niet tegengekomen… Wel een erg mooi en typisch Bosch product.

  13. Moeilijk om te kiezen tussen het Brabantse Worstenbroodje of een Bossche Bol. Hmmm, dan ga ik toch voor het Brabantse Worstenbroodje, omdat ik de Bossche Bol vaker eet omdat mijn broertje naar Den Bosch is verhuisd.

  14. Ik ben van Brabant, thans wonend in Zeeland. Ook leuk. Maar anders. Heel anders. Waar ik nog steeds met genoegen aan terug denk zijn de zgn hubkes. De zachte witte broodjes met anijszaad, die we aten op St. Hubertus, ik meen om hondsdolheid te voorkomen. Soms proef ik nog het zacht-smeltende brood besmeerd met een ferme lik gezouten roomboter tegen mijn gehemelte, gevolgd door de scherpe smaak van anijszaad. Het leven is goed op het Brabantse Land.

  15. Ik ben op zoek naar echt oude recepten uit de Brabantse Kempen.
    vanaf het jaar 1900. Wie weet waar die te vinden zijn? Of heb je er zelf. Het is voor een uitgave over eten uit de twintigste eeuw.
    Groet Eljee

    1. Hallo Eljee, dat lijkt me een erg interessante uitgave! Ik zou beginnen bij Heemkundekringen in de regio en bibliotheken. Dan vind je vast recepten of aanknopingspunten mbt waar te zoeken. Ben je al een eindje gevorderd met recepten verzamelen of begin je net?

Leave a Reply to inge Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>