Marinade voor saté

Saté voor op de barbecue maken we bij ons thuis zelf. Net als hamburgers, gemarineerde speklapjes, gekruide halskarbonades – eigenlijk al het vlees dat op de barbecue gaat. Met deze marinade krijgt je kip of varkensvlees zo’n fijne smaak dat het zonde is om er satésaus over te gieten.

Begin op tijd met een marinade. Het duurt toch zeker enkele uren voordat de marinade zijn werk heeft kunnen doen. Als het even kan, zorg je ervoor dat je het vlees de avond voor de BBQ al in de marinade hebt liggen. Een nacht en een dag ‘zwemmen’ geeft een lekker resultaat.

De hoeveelheid marinade in dit recept is goed voor 2 kipfilets of 3 hamlapjes. Van deze hoeveelheid vlees maak je ongeveer 6 sateetjes.

Ingrediënten

(voor 2 kipfilets of 3 hamlapjes)

  • 2 theelepels tomatenconcentraat (of tomatenketchup)
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 100 milliliter ketjap manis
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Marinade voor saté maken

  1. Meng alle ingrediënten in een niet te wijde kom van glas of plastic. Alle blokjes vlees moeten onder de marinade liggen. Als dat niet lukt met deze hoeveelheid marinade en jouw kom, giet er dan nog een beetje extra ketjap overheen. Heb je meer extra ketjap nodig, voeg dan ook wat meer sambal en gemberpoeder toe.
  2. Laat minimaal 4 uur (maar liever 12 tot 24 uur) marineren in de koelkast. Schenk de marinade door een zeef en vang daarin ook het vlees op. Zo blijven er nog kleine stukjes knoflook en sambal aan het vlees geplakt zitten. Veeg deze stukjes er niet af als je de blokjes vlees aan de satéstokjes rijgt.

PS geen foto bij het recept ditmaal. Het bleek erg lastig om vlees dat aan het marineren is lekker op de foto te zetten. Aangezien het waarschijnlijk de laatste barbecue van de zomer was, vrees ik dat ik pas volgend jaar een herkansing krijg.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

One thought on “Marinade voor saté”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>