Aubergine met granaatappelmelasse en sinaasappel

Vanaf de eerste hap baba ganoush (geroosterde aubergine met sesampasta) wist ik het zeker. De ideale manier om een aubergine te bereiden, is laten verkolen in de oven of boven een vuurtje. De rokerige smaak die dat aan de groente geeft, is hemels. Dat doe ik ook als ik ajvar maak en zal ik nog heel vaak gaan doen voor dit recept.

Aubergine met granaatappelmelasse en sinaasappel

Aubergine met granaatappelmelasse en sinaasappel

Toen ik het recept ‘Geroosterde auberginesalade’ van Souq zag staan, wist ik gewoon dat dit zou knallen. Souq is de lijn Arabische producten van Nadia en Merijn (bekend van hun kookboeken en 24Kitchen).

En ook al lag de lat der verwachting hoog, het enthousiasme was er niet minder om. De combinatie van geroosterde aubergine met granaatappelmelasse, oregano en sinaasappelrasp (en zonder sesampasta, oftewel tahin) staat qua smaak voor mij ongeveer op het zelfde niveau als het bekende klassieke recept baba ganoush.

We aten dit gerecht met gemak met twee personen op, samen met drie andere mezze. En meestal gaat dat heel gemoedelijk, met al die schaaltjes lekkers op tafel. Maar ik heb me moeten inhouden, hoor. Ik wilde telkens een lijn in het midden trekken om te voorkomen dat ik ook maar een theelepeltje minder had dan mijn vriend. Het is me nog net gelukt om het gezellig te houden.

Ingrediënten

(2-3 personen)

 • 1 grote aubergine
 • 1 sinaasappel
 • handje verse oreganoblaadjes
 • 1 eetlepel ragfijn gesneden peterselie
 • frisgroene olijfolie
 • granaatappelmelasse, bijvoorbeeld van Nadia & Merijn’s Souq

Aubergine met granaatappelmelasse maken

 1. Leg de aubergine in de vlam van je gasfornuis en blaker ‘m zwart aan alle kanten tot hij helemaal zacht is. Keer regelmatig met een tang. Of doe dit onder de grill van de oven (prik met een vork wat gaatjes in de aubergine voordat je hem in de oven legt).
 2. Laat de aubergine een beetje afkoelen en pel met je handen de zwarte schil eraf tot er bijna geen zwarte schil meer aan zit. Spreid het auberginevlees uit en hak grof. Verdeel over een bord.
 3. Rasp de schil van een halve sinaasappel erboven. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met zout, oregano en peterselie. Besprenkel het gerecht rijkelijk met granaatappelmelasse.

Bron recept: NadiaenMerijnsSouq.nl

Voor de goede orde; ik heb bij de lancering van de Souq-lijn enkele maanden geleden een doos met al hun producten toegestuurd gekregen om lekker mee te kokkerellen. Het hoort erbij dat je dat vertelt in je blogpost (bij deze) maar dit recept deel ik omdat ik er lyrisch over ben en het heel, heel jammer zou vinden als het niet bij iedereen die het leest een keer op tafel komt. Officieel is het dus een gesponsord bericht, dat je het weet.

Aubergine met granaatappelmelasse en sinaasappel

Aubergine met granaatappelmelasse en sinaasappel van Nadia en Merijn (Souq).

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Aubergine met granaatappelmelasse en sinaasappel”

 1. Hee je bent wel in een Midden-Oosterse bui! Granaatappel melasse gebruiken ze heel veel in de Libanese keuken (en dat geeft een ontzettend lekkere aparte smaak aan gerechten vind ik) maar ik kon het hier maar moeilijk vinden. Ik kende Souq ook helemaal niet. Hoe dan ook, dit recept gaat op mijn lijstje, combi lijkt me erg lekker!

  1. Hi Frederique,

   Jazeker, ik ben al een hele tijd in een Midden-Oosterse bui. De laatste jaren veel Libanees/Turks etc enz gegeten voor een beter beeld van de keuken(s) in het Midden-Oosten. En ik ben fan :) De komende tijd zal ik vaker recepten uit deze regio plaatsen, zowel eigen recepten als echte pareltjes van anderen. Zo te lezen doe ik jou er ieg wel een plezier mee (gelukkig). En nog iets; in het persbericht van Souq staat ook dat er nog uitbreiding van de lijn producten komt, dus… :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>