Labneh

Labneh (of labne) is een super gemakkelijk gerecht dat bijna altijd op onze tafel met mezze – Arabische tapas – staat. Het is een soort hangop; uitgelekte yoghurt. Je eet het met Libanees platbrood of pita’s en het smaakt ook super bij geroosterd vlees. Vooral als dat lekker pikant gekruid is.

En als ik zeg dat een gerecht ‘super gemakkelijk’ is, dan bedoel ik ook echt idioot gemakkelijk. Je mengt het zout door de yoghurt en laat het uitlekken. Meer niet.

Labneh

Labneh

Smaakmakers

Later kun je er eventueel smaakmakers aan toevoegen zoals chilivlokken, sumac of de Arabische kruidenmix za’atar. Maar naturel, zoals je ziet op de foto, smaakt het ook heerlijk. Maak je het liever eerst met wat bekendere kruiden? Denk dan aan tijm, oregano en/of een flinke snuf paprikapoeder. Labneh is fris en een tikkeltje zout, maar verder heel neutraal van smaak.

Ook lekker: een pitabroodje of platbrood besmeren met labneh en daar weer wat rauwkost op leggen. Mocht er ‘s avonds wat labneh overblijven, dan heb ik de dag erna een heerlijke lunch!

Balletjes van labneh

Als je de labneh wat langer laat uitlekken, wordt deze minder smeuïg. Van deze vastere variant kun je kleine labnehballetjes draaien. Deze verse kaasballetjes worden vaak door za’atar gerold en in een glazen pot gevuld met olie bewaard.

Labneh en andere mezze

Labneh en andere mezze

Ingrediënten

(4 personen)

  • 500 gram Turkse of Griekse yoghurt
  • 2 theelepels zout
  • olijfolie

Extra

  • zeef
  • schaal of kom (waar de zeef op past)
  • (thee)doek, schoon maar zonder zeepresten

Labneh maken

  1. Plaats de zeef op de schaal en hang de doek erover.
  2. Meng het zout door de yoghurt. Schep de yoghurt in de doek. Laat enkele uren tot een nachtje uitlekken voor smeuïge labneh. Doe de labneh over in een schaaltje of een plat bord, trek er ronde figuren in met een vork en giet er een lekkere scheut goede olijfolie over.

Serveer met pitabrood. Lekker om te dippen!

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Labneh”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>