Deze elfde en laatste editie van de winterse Soep Special bestaat uit een Indiase groentesoep die niet alleen lekker is bij koud weer, maar het hele jaar door. Een easy soepje vol vitamines.
Of ik hem nog vaak op tafel ga zetten, waag ik te betwijfelen, want hij heeft voor mij wel een nare bijsmaak gekregen. Ik verwacht dat het blender-incident altijd ter sprake blijft komen. Je kookt tientallen gerechten zonder problemen, maar die ene keer dat je het deksel niet goed op de blender draait, moet je tot in de eeuwigheid aanhoren…
Voor een kleuter is het blijkbaar hilarisch; moeder onder de soep, met druipend haar en eten op haar kleren, beduusd kijkend naar de keukenkastjes en keukenvloer. Ik lachte maar mee. Volgens mij vooral omdat ik op dat moment gelukkig de enige was in de keuken en niet iedereen schoon geboend hoefde te worden. ‘Gaan jullie maar even tv kijken, ik spring snel onder de douche’.
Voordeel van deze soep is dat-ie na het pureren gewoon weer opgewarmd kan worden
Serveer er naanbrood bij (je kunt ook zelf naan maken), dat is hartstikke lekker!
Ingrediënten
(4 personen)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel karweizaad
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel kerrie
- 10 gram gember, gesnipperd of geraspt
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd of geperst
- 200-250 gram winterpeen, in blokjes
- 1 kleine prei, in ringen
- 1 liter bouillon (groente of kip)
- 4 eetlepels yoghurt*
- koriander
*zet nog wat yoghurt en koriander op tafel voor de liefhebbers. Smaakt ook lekker op het naanbrood.
Indiase groentesoep maken
- Verhit de olijfolie in een kookpan of hapjespan. Bak de ui en de wortel op middelhoog vuur totdat de ui glazig ziet. Voeg dan het korianderzaad, karweizaad, mosterdzaad en de kerrie toe. Roerbak 1 minuut. Voeg gember en knoflook toe. Roer. Voeg de preiringetjes toe en bak nog 5 minuten op iets lager vuur. Voeg de bouillon toe. Laat ongeveer een kwartier koken. De wortel moet dan gaar zijn.
- Pureer de soep in een keukenmachine of blender.
- Schep de soep op diepe borden. Schep er een lepel yoghurt in en garneer met gescheurd korianderblad.
Kijk ook eens hiernaar:




