Spaanse knoflooksoep

Knoflooksoep op z’n Spaans betekent een lekker dikke soep. Natuurlijk proef je de knoflook goed, maar er gebeurt meer in je mond. De zachte, romige structuur is opvallend en naast de knoflook proef je ook heel duidelijk het (gerookte) paprikapoeder.

Spaanse knoflooksoep

Spaanse knoflooksoep

Sinds we met een peuter aan tafel zitten, pel ik de eieren niet meer zelf. Ik leg ze (flink afgekoeld, dat dan weer wel, helaas) op een schaaltje en geef ze bij de soep. Meneer houdt niet zo van warm eten, maar ei is één van zijn favorieten. Zo zijn we even bezig, is het al snel gezellig aan tafel en krijgt hij ook een paar scheppen soep binnen. Je wordt vanzelf creatief…

Grappig detail is dat deze soep (met veel minder knoflook) is opgenoemen in het kookboek Thuis koken met Ferran Adrià, waar ik eerder een recensie over schreef. De chef van elBulli gebruikt nog minder ingrediënten en noemt het een broodsoep. Die is ook super smakelijk, maar als je meer knoflook gewend bent, mis je toch iets. Maar het is natuurlijk ontzettend leuk om een andere versie van de soep in zo’n kookboek tegen te komen.

Ingrediënten

(4 personen)

  • olijfolie (genoeg voor een bodempje olijfolie in je pan)
  • 1/3 stokbrood, in plakken
  • halve tot hele bol knoflook, gepeld en geplet
  • 2 theelepels paprikapoeder mild
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 eetlepel tomatenpasta
  • 1 liter bouillon (kip, groente of vlees)
  • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 4 eieren, hardgekookt* (bewaar tussen handdoeken om ze warm te houden)

*Leuke variant op een hardgekookt ei: de soep in ovenvaste soepkommen scheppen en in elke kom een ei laten glijden (houd de eierdooier heel). Zet de soepkommen in een voorverwarmde oven van 180 graden. Na enkele minuten is het eiwit gestold en de dooier nog vloeibaar.

Knoflooksoep maken

  1. Doe een laagje olie in een hapjespan of koekenpan. Verhit de olie. Bak het stokbrood aan beide kanten goudbruin. Haal het brood uit de pan en zet opzij. Laat de olie in de pan.
  2. Als er nagenoeg geen olie meer in de pan zit, voeg dan een eetlepel olie toe. Bak de knoflook totdat deze bruin begint te zien. Voeg dan de paprikapoeders, tijm en tomatenpasta toe. Roer even door. Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra de bouillon kookt. Voeg de gebakken sneden brood toe. Laat ongeveer 5 minuten pruttlen.
  3. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  4. Schep de soep in diepe borden. Pel de eieren, snijd ze in de lengte doormidden en leg ze op de soep.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>