Culiperslunch 2015

Half april vond de jaarlijkse Culiperslunch plaats in de Kookfabriek in Amsterdam. Een uitgebreide lunch in de vorm van een markt waar bedrijven, merken, uitgeverijen en chefs hun paradepaardjes en nieuwste ontwikkelingen aan culinair journalisten en foodbloggers laten zien. Een event om naar uit te kijken!

Culiperslunch 2015: Welkom @ Culiperslunch

Welkom @ Culiperslunch

Eén van de trends die me nauw aan het hart gaat, is dat de herkomst van producten een grote rol speelt. Ik heb veel (rund)vlees gezien. Zoals het Ierse rundvlees van grasgevoerde runderen van Irish Food Board en de wagyu beef van Nice to Meat. Ik proefde drie soorten wagyu – uit Australië, Amerika en Japan natuurlijk – waarbij het verschil in textuur en smaak erg duidelijk werd. Maar ook de Portugese tegenhanger van de Spaanse Iberico ham, de Presunto, van Quinta da Barroca.

Culiperslunch 2015: Iers rundvlees (l), Pro Ecuador (b) en wagyu beef van Nice to Meat (o)

Iers rundvlees (l), Pro Ecuador (b) en wagyu beef van Nice to Meat (o)

Culinair Ecuador

Maar ‘herkomst van voedsel’ komt op meer vlakken terug. Omdat de keuken van Peru vorig jaar zo’n goede indruk op me had gemaakt, was ik erg benieuwd naar de producten uit buurland Ecuador. En terecht: zie de gerechtjes rechtsboven op de openingsfoto. Ik sprak met Juan Patricio Navarro, directeur van Pro Ecuador, die enthousiast uitleg gaf over de typische ceviche van Ecuador (met drie soorten citrusfruit en bakbanaan) en de verschillende klimaatzones in het kleine land – Andes, Amazone, Kust en Eilanden – met hun eigen ecosysteem en specifieke producten. Thuis kon ik nog nagenieten van de raw chocolate van Parcari, Organic Dark Chocolate van Hoja Verde, palmharten van Nuovo en MIRA avocado-olie.

Fromage heaven

MissFromage kijkt natuurlijk ook altijd extra uit naar kaas en ook hierin werd ik niet teleurgesteld. Er lagen manshoge stapels van één van mijn favoriete kazen: Le Gruyère AOP (klassiek), een Zwitserse bergkaas. Ook genoot ik van een proeverij waar Beemster kaas met Dilmah thee werd gecombineerd, samengesteld door kaasexpert Betty Koster. Verrassend lekker. Erg leuk om thuis nog eens over te doen met de producten uit de foodiebag.

Culiperslunch 2015

Sushi van quinoa (Zonnatura), Mathijs Vrieze presenteert zijn nieuwe maaltijdbox, Gruyère en proeverij van kaas en thee.

 

Family time

Genieten van eten doe je met je familie en goede vrienden. Maar omdat je soms ook wat sneller moet of wilt genieten zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen, presenteerde foodblogger Susan ‘Smulpaapje’ Aretz haar gezinskookboek ‘Wat eten we vandaag?’. En er komt een vervolg op Easy Peasy van de dames van Bluebelle Foodworks, dat zich richt op gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd: Easy Peasy Family.

Culiperslunch 2015: Susan Aretz met boek Wat eten we vandaag?, Fissler pannen, Patak's currypasta, toetjes van Jan poffertjes en rookmot voor de barbecue (Point-Virgule)

Susan Aretz met boek Wat eten we vandaag?, Fissler pannen, Patak’s currypasta, toetjes van Jan poffertjes en rookmot voor de barbecue (Point-Virgule)

En…

Wat me verder opviel, was de pasta gemaakt van zeewier van Seamore, de Mathijs Maaltijdbox van chef Mathijs Vrieze, de nieuwe broodbak-lijn voor thuis van bakker Edwin Klassen en de Magic Chocolates; allergenenvrije chocolade die echt heel lekker smaakt . En de complimenten voor de overheerlijke chipotle-blauwekaasaus op basis van Hellmann’s mayonaise op de Black Angus burger van Jord Althuizen van The Rough Kitchen. Ik zou willen dat ik die ergens kon kopen…

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>