Foodblog-dilemma

Dilemma van een hedendaagse foodblogger. Je bent verwend met allerlei social media waar je volop inspiratie door krijgt. Foodporn op Instagram, Pinterest, StumbleUpon  – het gaat me om de image-minded media. Hoe ga je met de bronvermelding om?

Mijn case. De combi brood/bacon/ei in een muffinblik heb ik enkele keren voorbij zien komen. En hoewel ik het een leuk idee vond, stond ik niet bij bronvermelding stil. Ik maakte er niet eens een mental note van en het kwam ook niet op mijn To Cook List.
Toen ik zin had in een lekkere lunch en bacon en eieren in de koelkast zag liggen, kwam plotsklaps deze ‘ontbijtmuffin’ naar boven.

Dat je begint met brood, vervolgens bacon drapeert en dan een eitje tikt, vind ik logisch. Basilicum combineert lekker met ei en ik had een plantje staan, dus, ook dat was snel beslist.
Ik maak wel eens oeuf en cocotte. Dan zet ik de oven niet te hoog en de cocottes (2 eieren) mogen er bijna 10 minuten in. Deze muffins (1 ei) wilde ik compleet gestold hebben, dus na diezelfde tijd eens checken, nam ik me voor.

De ontbijtmuffins smaakten prima. Ik had mijn fotodag niet, maar het resultaat noem ik maar publicabel. Recept schrijven en publishen maar. Of niet?

De juiste bron vermelden, vind ik erg belangrijk. Ere wie ere toekomt. Maar hoe pak ik dat nu aan? Je kunt niet alles documenteren wat je ziet. Of hoef je enkel een bron te vermelden als je een bepaald recept als leidraad hebt gebruikt?

Voorzichtige eerste conclusie: als je geen recept opzoekt, maar het zelf bereidt zonder recept van een ander, doet de bron er niet toe. Maar het idee, dat wringt dan wel, is toch niet iets van mezelf… Of komt met het foodbloggerschap toch de verantwoordelijkheid tot documenteren?

Ideeën, iemand?

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

16 thoughts on “Foodblog-dilemma”

 1. Als ik een recept letterlijk overneem dan vermeld ik natuurlijk de bron erbij. Sleutel ik er flink aan (denk aan ingrediënten weglaten, ingrediënten vervangen of toevoegen, hoeveelheden aanpassen, procedé aanpassen, oventijden verkorten/verlagen, temperaturen veranderen etc etc) dan doe ik dat niet.

  Zodra je een recept alleen als leidraad gebruikt hebt, en daarna flink aan de klus bent gegaan om je eigen smaak/draai/uitvoering eraan mee te geven, is het in mijn ogen inspiratie geweest, om zo uit te komen op je eigen interpretatie van een gerecht.

 2. Bedankt voor je reactie, Aranka. Ik vind het wel een lastige kwestie, maar je uitleg is duidelijk.
  Dat zou dus betekenen dat als je alleen ooit een plaatje hebt gezien en erna zelf, met een zelf bedacht recept, het gerecht maakt, het ook jouw gerecht is.

  Ik ben erg benieuwd of er meer reacties komen. En of iemand weet of hier regels voor zijn en zo ja, waar je die kunt vinden. Ik heb daar namelijk wel naar gezocht, maar zonder resultaat…

 3. Ik geef vaak een linkje naar een recept waar ik het op baseer, of welhaast klakkeloos namaak. Ik schrijf wel de ingrediëntenlijst en bereiding op/over, zodat men niet verplicht is om de link te volgen. Wanneer meerdere recpte mij inspireren, geef ik alleen een link naar de belangrijkste. (En soms kan ik het recept van die ander niet meer terugvinden = geen link)
  Maar ik wil geen literatuurlijst onderaan, dus daarom vaak maar 1 link…

 4. Hi!

  Volgens mij zijn hier niet echt regels voor (tenzij je alles knipt en plakt en de foto’s van een ander gebruikt, maar daar hebben we het niet over…). Het zou zo maar kunnen zijn dat jij iets bedenkt en bijvoorbeeld mijn recept maar 1 ingrediënt afwijkt terwijl jij mijn recept nooit hebt gezien…. Zou de indruk wekken dat je het van mij ‘gejat’ hebt, maar je hebt het helemaal zelf bedacht… Daar kun je volgens mij geen regels voor vastleggen. Ik doe meestal ook één linkje of geef aan dat ik ergens wat gezien heb en dat op mijn eigen manier heb ‘nagemaakt’.

  En voor wat betreft het opslaan van bronnen gebruik ik Evernote. Kun je makkelijk met 1 druk op de knop (je kunt zo’n icoontje installeren op je werkbalk) een pagina of artikel toevoegen aan Evernote, tags toevoegen en je kunt het altijd terugvinden. Is vooral ook handig als je een dagje goed bezig bent… tenminste, ik onthou niet altijd alles….

 5. Oh dat is best een goeie tip, van evernote. Ik heb namelijk best wel met dingen (niet alleen met koken hoor) dat ik denk: wáár las ik dat ook al weer?? En met geen mogelijkheid kom ik er meer op dan. :)

 6. Haha, ja, dat heb ik dus ook altijd… Echt super handig! Je kan met verschillende notitieboeken werken en de tags maken het helemaal super, al is de zoekfunctie ook al prima hoor!

 7. Evernote leek me al praktisch, maar nu ik dit zo lees, heb ik het gewoon nodig :) Dat voorkomt problemen als in de geschetste case. Ook heel waardevol.
  Ik zou het zelf ook erg vinden als iets wat ik echt helemaal zelf hebt geceeerd ineens ergens anders te lezen is, zonder bronvermelding. En daarbij vind ik gewoon ‘ere wie ere toekomt’.

  Fijn om jullie gedachten, werkwijzes en tips te lezen!!

 8. Die bron blijkt voor veel lezers toch wel erg belangrijk. En terecht. Niets is zo hinderlijk als een idee van jezelf met een andere naam eronder tegen te komen. Ook ik ben erin één keer ingetuind om niets te vermelden (onbewust) en meteen kreeg ik er een opmerking over. Vanaf die tijd denk ik er altijd aan. Zoals je zelf al zegt: ere wie ere toekomt.

 9. Vandaag heb ik courgettekoekjes gebakken bijvoorbeeld. iets wat al bijna door ie-de-reen gedaan is. Volgens mij bakten ze dit al 200 jaar geleden (bij wijze van :D) Geen idee dus wie ik als bron zou moeten vermelden, ook daar ik vandaag gewoon wat samengevoegd heb met specerijen en wat ik nog had: bosui/rode peper en ricotta die op moest.. Smaakt prima trouwens.

 10. @Nell Ik ben blij dat zoveel mensen er belang aan hechten! Ik ben er zo precies mogelijk in.

  @Aranka ik heb zojuist gereageerd op je courgettekoekjespost met de melding dat wij dat vandaag als lunch hebben gegeten (zonder je laatste reactie op mijn blog te hebben gelezen). Het ‘Italiaanse neefje’ noemde ik mijn versie, vanwege de Parmezaanse kaas en de gekozen kruiden :) Ik zie dus precies wat je bedoelt.

  Tot nu toe is de conclusie dus ‘bron vermelden als je de instructies van een ander hebt opgevolgd, maar het een eigen recept noemen als je het duidelijk anders hebt aangepakt door bereidingswijze en/of ingrediënten’.

  Weet iemand ook of er regels voor vastgelegd zijn?

 11. Denk dat je dan aan een jurist moet vragen inzake copyright, of universiteiten inzake plagiaat-grenzen.
  Maar, moeten we het zo precies aanpakken als amateur bloggers? En linkje in de goede richting zou toch correct (en) genoeg zijn …

  1. @Paul Amateur of professioneel; je publiceert – dat is de kern van de zaak, vind ik. De juiste bron(nen) vermelden is essentieel voor mij.
   Wellicht het best om te doen, juridisch advies inwinnen. Maar ik blijf het wat vreemd vinden dat er geen regels zijn of dat het moeilijk is om deze te vinden.

 12. Veel recepten, ook van geronomeerde chefs, zijn gebaseerd op eerdere varianten. Iedereen laat zich inspireren. En gelukkig maar.

  Maar het is natuurlijk wel zo attent om op z’n minst een bron te vermelden. Een kookboek of een blog, of waar het ook op geïnspireerd is. Dat maakt het ook nog boeiender – zo zie je waar men de eigen interpretatie heeft toegevoegd.

  Overigens, die muffins doen me ergens aan denken ;-)

  1. Inderdaad, logisch, inspiratie komt altijd ergens vandaan. En wat je zegt; het is ook interessantom te zien wat eigen aanvulling/aanpassing is.

   Maar in dit specifieke geval zit ik met een plaatje dat ik ooit, ergens online heb gezien. Niet meer te achterhalen… Als ik een (inspiratie)bron kan vermelden, doe ik het altijd!

   Ik was erg benieuwd of iemand met precies hetzelfde dilemma heeft geworsteld of dat er wet- en regelgeving voor is.

   Maar die muffins staan ook op jouw blog, neem ik dan aan? Ik zal eens gaan kijken :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>