Wat een ontzettend leuke ervaring was het om mee te doen aan #Foodswap! Het idee in een notendop: stel een leuk verrassingspakket samen voor een andere foodie. Doel: elkaar blij maken en inspireren.
En dat is zeker gelukt! Hulde aan organisatrice Es, van Es’Factory.
Bekijk wat ik zaaide en wat ik heb geoogst. De 7 opdrachten die Es de deelnemers gaf, lees je ook.
Dit stelde ik voor mijn swaptoffer Esther samen:
- Een zelf gebakken product. Zoet of hartig naar keuze.
Marokkaanse gelukskoekjes
Gemaakt met Bernhezer honing, een streekproduct. Ik heb mijn eigen draai gegeven aan het summier omschreven recept op Worldcook.net, die het weer van Janneke Vreugdenhil lijkt te hebben (is niet helemaal duidelijk, de link op die site werkt ook niet). Naar recept Marokkaanse gelukskoekjes.
- We gaan aan de drank. Opdracht: Maak een likeur.
Tia Maria
(familierecept)
Deze versie van de bekende likeur komt dus niet uit Jamaica, maar uit het oosten van Brabant. En er komt geen tante aan te pas; het is juist mijn moeder die er hoge ogen mee scoort tijdens feestjes.
- Doe een kookboek of food magazine in het pakket.
Jamie magazine
Een jaar geleden had ik je uitgelachen als je had gezegd dat ik een tijdschrift van Jamie Oliver in een pakket voor foodies zou doen. Ik vond hem zo commercieel en hield niet van zijn toontje.
Omslagpunt was de stapel kookboeken van Jamie die ik eind vorig jaar van mijn schoonbroer te leen kreeg. Ietwat vooringenomen begon ik aan boek één. Ik vond het niet leuk om toe te geven, maar het bladerde lekker weg en ik deed de nodige inspiratie op – en voordat ik het wist, zat ik enthousiast in boek twee te bladeren. Momenteel heb ik al twee Jamies in mijn collectie: Foodrevolution en Jamie kookt.
Mijn liefde voor koken begon in Frankrijk/Italië en breidde zich langzaam maar zeker uit. Indiase curry’s zijn lang een goed bewaard geheim voor mij gebleven. Tot begin dit jaar. Tot Jamie.
- Maak iets met cacao.
Chococatapetl
Met deze opdracht was ik al bezig voordat ik van #Foodswap had gehoord. Ik ben dol op mole en ben al jaren op zoek naar het beste recept.
Vorig jaar kreeg ik de serie ‘Wereldkeuken. Streekgerechten op smaak gebracht door topchefs’, van de Volkskrant. In ‘Mexico’ stond een recept van mole dat wel heel lekker moet zijn, maar dat verschillende pepers bevat die moeilijk te verkrijgen zijn. Het idee ontstond om een ‘droge’ variant te maken die ik met enkele verse ingrediënten kon omtoveren tot een soort mole.
Geïnspireerd door alle mole-varianten die ik heb verslonden, heb ik deze mix gemaakt. Natuurlijk speelt cacao een hoofdrol. Lekker over een tortilla met kip. Naar recept Chococatapetl mix.
- “Met een snufje nostalgie”. Maak (of koop) iets waar voor jou nostalgie aan kleeft.
Verse groenten: tuinbonen
Bij mij thuis stonden niet gerechten, maar verse producten centraal. Bij oma hing een lijst op het prikbord waarop je kon aangeven hoeveel delen koe en varken je nodig had. Mijn oom die koeien had, regelde dat. Hij had een vriend die varkensboer was. Ze ruilden hun dieren. Zo konden de families (h)eerlijk vlees eten.
Groenten kwamen uit de groentetuin. Elke dag fietste mijn vader naar zijn trots, om met kilo’s verse groenten terug te komen. Ik werd er wel eens op gewezen dat ik hier geluk mee had, maar voor mij was het de normaalste zaak van de wereld. (Totdat ik in een studentenkamer woonde en alles zelf mocht regelen.) Ik werd wel eens chagrijnig als ik een berg tuinbonen op de tafel buiten zag liggen. Dan mochten mijn zussen en ik weer aan de slag.
In mijn beleving heb ik hele zomers lang bonen gedopt, snijbonen gesneden en bessen van de trosjes gerist. Mijn ouders lachten dit weg toen ik het ter sprake bracht. Her en der werd een kleine bijdrage verwacht, onder het motto ‘gezellig samen bezig zijn’ en ‘het in de vingers krijgen’. Hoe je herinnering toch anders kan zijn dan de werkelijkheid…
- Stop iets in het pakket waar je zelf dol op bent.
Parmezaanse kaas
Dat ik van kaas hou, zal niet zo’n verrassing zijn. En als ik er nog maar ééntje zou mogen eten, zou het (na lang wikken en wegen) Parmezaanse kaas zijn. De smaak, de mogelijkheden en het gevoel dat het me geeft… niet te beschrijven.
Bij Bon Fromage in Heesch verkopen ze deze heerlijke Parmigiano Reggiano.
- Maak een kruidenmengsel voor hartige of zoete dingen.
Marrakech mix
Kruiden en specerijen mixen doe ik graag. Eén keer aan de slag gaan en tijden oogsten, want ik maak er namelijk direct een flinke hoeveelheid van. Ik gebruik deze mix zelf regelmatig, maar het is ook een favoriet cadeautje. Ik krijg er erg leuke reacties op. Een soortgelijke kruidenmix koop je niet in de supermarkt, dus het is al snel iets aparts.
Naar Marrakech mix en Marrakech marinade.
En dit is wat ik oogstte. Met zorg en toewijding gemaakt door Hansje:
Alle deelnemers aan #Foodswap hebben hun pakket tegelijkertijd verstuurd. De dag erna hebben heel wat foodies met smart op de bezorger van de pakketten gewacht.
Via Twitter en Instagram hielden we elkaar op de hoogte. In eerste instantie hoorde je enkel ongeduldige berichten van naast de brievenbus. Maar naar mate de ochtend vorderde, kwamen er steeds meer gelukkige geluiden van hen die hun pakket hadden uitgepakt.
Rond een uur of één was ik ein-de-lijk aan de beurt.
Kijk ook eens hiernaar:





Wow wat een mooie pakketten.
De Chococatapetl lijkt een enorm spannend en kijk uit naar je recept.
De Marrakech mix gaat op mijn to-do lijstje.
Leuk, zo’n enthousiaste reactie.
Thuis wordt de chococatapetl goed ontvangen, maar toch spannend of anderen het ook iets vinden…