Salade Beaujolaise

(advertorial) – Salade Beaujolaise: zo simpel en tegelijkertijd zo lekker. Deze op en top Franse salade eten wij in de lente en zomer super vaak als voorgerecht. Spekjes, een zachtgekookt ei, een eenvoudige vinaigrette en croutons. Home made croutons. Die croutons maak je in een handomdraai en geloof me, ze maken of breken dit gerecht.

Salade Beaujolaise

Salade Beaujolaise

Ik at het voor het eerst in een café in Parijs, met een perfect gepocheerd eitje er bovenop. Maar eieren pocheren is niet mijn sterkste kant, dus bij mij thuis weten ze niet beter of er hoort een zacht gekookt ei op. Ach, in de keuken is er toch geen sprake van ‘moeten’ maar van ‘lekker vinden’, toch?! In de vakantie huren we vaak een huisje op het Franse platteland en ook dan eten we zeker één keer salade Beaujolaise, want het eet nóg lekkerder in die typisch Franse sfeer.

De Franse keuken

Waar denken wij aan bij ‘de Franse keuken’? De meest verfijnde gerechten van top chefs, wijn van de hoogste kwaliteit en extreme diversiteit. De Franse keuken is een van de beroemdste keukens ter wereld. Maar wat veel mensen vergeten, is dat het interieur van de Franse keuken bijna net zo iconisch is als de gerechten die eruit voortkomen.

Franse keukenDe typisch Franse keuken is ingericht in de Provençaalse stijl. Een tijdloze, elegante en klassieke stijl die perfect aansluit bij de Franse cultuur. Deze stijl wordt gekenmerkt door de natuurlijke slijtage van verschillende meubelen waardoor een verouderde look ontstaat. Materiaalfouten, zoals gerafelde randen, kleine scheurtjes in het hout en voorwerpen waar de verf van versleten is, maken het interieur compleet. Als jij in jouw keuken ook een elegant en klassiek tintje wilt, geef ik hier met een beetje hulp van Westwing een paar tips om mee te beginnen:

 • Neem een kijkje op de rommelmarkt. Je zult versteld staan van de vele schatten die je daar kan vinden! Van keukenkastjes tot prachtige vintage stoelen, je gaat vast niet teleurgesteld naar huis.
 • Zorg ervoor dat het kleurenpalet neutraal blijft met zachtere pastelkleuren zodat de elegante Franse stijl behouden wordt. In de meeste Franse keukens wordt er gebruik gemaakt van crème kleuren zodat de keuken een rustige uitstraling heeft.
 • Kruidenpotjes! Er wordt ongelooflijk veel gekookt met kruiden in Franse gerechten. Het leuke hieraan is dat kruidenpotjes ook nog eens een super leuke decoratie zijn voor in de keuken – perfect voor in de Provençaalse keuken.

Westwing_Miss Fromage 2 Franse keukenNu we een prachtige Franse keuken hebben moeten we deze natuurlijk wel ten volle benutten, bijvoorbeeld met deze lekkere salade Beaujolaise. Veel plezier met koken!

Ingrediënten salade Beaujolaise

(4 personen)

 • drup olijfolie
 • 125 gram spekjes, in blokjes of reepjes
 • circa 10 centimeter stokbrood, in blokjes
 • 300 gram (gemengde) sla, gewassen
 • 4 eieren

vinaigrette

 • 1 theelepel fijne mosterd
 • 1 eetlepel water
 • 2 eetlepels azijn
 • 7-8 eetlepels olijfolie
 • snuf zout

Salade Beaujolaise maken

 1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekjes uit. In dit recept is het juist lekker als ze niet te knapperig gebakken zijn. Schep de spekjes uit de pan. Voeg een drup olijfolie toe en bak de blokjes brood totdat ze lekker knapperig zijn. Doe dit langzaam, op zacht vuur. Kook de eieren ondertussen zacht in ongeveer 4 minuten (als je ze uit de koelkast haalt) en pel ze.
 2. Maak de vinaigrette door alle ingrediënten hiervoor in een potje te doen en er flink mee te schudden. Of gebruik een klein glaasje en meng de ingrediënten met een kleine garde.
 3. Verdeel de sla over 4 borden. Daar bovenop verdeel je de spekjes en croutons. Lepel er lekker wat vinaigrette overheen. Snijd de eieren doormidden en leg ze er bovenop. Zet de overige vinaigrette op tafel. Bon Appétit!

Foto’s Franse keuken: © Living4Media
Foto’s salade Beaujolaise: ©missFromage.nl

Salade Beaujolaise recept

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Salade Beaujolaise”

 1. Ik maak tegenwoordig de croutons in de magnetron!
  1-2 boterhammen (of blokjes brood) heeeeel licht aan beide zijde insmeren met een botermengsel naar keus (knoflook, kruiden , zelfs een beetje geraspte kaas kan.) leg deze op een bord voor 1,5 minuut (afhankelijk van de hoeveelheid brood!) in de magnetron op de hoogste stand. Dan even omhusselen en nogmaals 1,5 minuut. Heerlijke knapperige croutons is het resultaat.

  1. Goh, dat is nieuw voor mij. Ik ben ook niet zo van de magnetron, dus zo vreemd is dat niet ;) Het klinkt wel gemakkelijk, maar ik twijfel of het wel even lekker is als gebakken croutons, eerlijk gezegd. Tja, er is maar één manier om erachter te komen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>