Restaurant Vandeijck * Review

“Echt, hier moeten jullie eens met ons gaan eten.” Ik denk dat er maar weinig foodbloggers zijn die deze zin nog nooit hebben gehoord. Maar de levendige gebaren en opgewonden woorden waren genoeg om te zien dat onze vrienden nog nooit iets zo gemeend hadden dan dit.

Spoiler alert: ze hadden gelijk. We hebben een prachtige avond gehad, fantastisch gegeten en de oppas schandalig lang laten zitten.

Restaurant Vandeijck Riethoven krab quinoa

Keuken als eye catcher

Een kwartier rijden onder Eindhoven ligt het pittoreske Riethoven, waar chef-kok Gardy Joordens en maître-sommelier Tim Looijenga hun restaurant openden in één van de mooiste panden van het dorp. Nog voordat we het restaurant binnengaan, krijgen we een kijkje in de keuken. Over de hele breedte van de keuken is de gevel van de oude boerderij waarin Vandeijck is gevestigd namelijk van glas. De keukenbrigade kijkt uit op het terras en de nieuwsgierige eter kan alvast zien waar het allemaal gebeurt. Prachtig.

Restaurant Vandeijck Riethoven gevel

Ondanks deze strakke, nieuwerwetse keuken, ademt het pand de sfeer van weleer. De kleinere ruimtes zijn behouden, wat een knus gevoel geeft. Fijn is het ook, want iets grotere groepen zitten op deze manier afgescheiden van de romantische tafeltjes. Er is zelfs nog een opkamertje.

Kermis

De eerste drie amuses zetten de sfeer. Ik voel me als een klein meisje op de kermis, met m’n zuurstok van wortel en duindoorn, krullend aardappel-prei-takje dat qua structuur wat weg had van oliebol en knapperige krokantjes van kip en paddenstoel. Zoiets zou ik niet snel bestellen vanwege het ‘speelse’ element, maar vanaf nu weet ik wel beter. Naast dat het echt lekker was, rolden de herinneringen aan kermissen natuurlijk over tafel.

Zand van banaan

Wat ook knap is, is een foodie quinoa en chiazaad laten eten zonder haar aan superfoods te laten denken. Oké, ik ben geen clean- of health-foody, maar toch. King crab en saus van gefermenteerde thee doen wonderen. Dit was misschien wel het lekkerste gerecht van de avond. Alhoewel, de Spaanse vakenslende met pinda, 63⁰ eidooier en zand van banaan had ook diepe indruk gemaakt, qua smaak en textuur. Opvallend aan dat gerecht vond ik ook dat het vlees echt een onderdeel van het gerecht vormde en dus geen duidelijke hoofdrol speelde.

Groen, groener, groenst

Ook de visgerechten waren even prachtig als lekker. De tarbot met zomertruffel en groene groenten knalde gewoon van het groen. Hele mooie, diepe kleuren – iets waar ik doorgaans wat minder oog voor heb omdat ik gefixeerd ben op de smaak. Maar ik kon er hier blijkbaar niet omheen.

Het dessert bestond uit twee gangen, waarvan de eerste wat te gewaagd was voor onze tafel: ijs van erwtjes met een saus van munt en room met steranijs. IJs van erwtje stond ook nog op mijn To Eat List, dus dat was helemaal mooi. Want toegegeven, het was natuurlijk wel een erg luxe uitvoering met die twee fijn passende smaken. Het tweede dessert en tevens de afsluiting van ons avondje gaf een heerlijk gevoel mee naar huis. Hangop met een knapperige meringue en rood fruit. Een gerecht dat al snel heel zoet kan uitpakken, maar bij Vandeijck juist fris en zoetzuur was, wat het meteen weer een stuk speelser en spannender maakte.

Klinkende woorden

Wat ik jammer vond, is dat je enkel kunt kiezen uit wijn en water. Van begeleiding door bier, wijn, sap had ik hier niet vreemd opgekeken. Het enthousiasme waarmee de – overigens vaak minder bekende – wijnen uit het arrangement werd gepresenteerd, maakte veel goed. Ik ben geen wijnkenner, maar alsnog werd er over elke fles iets klinkends meegegeven. Ik nam me in elk geval plechtig voor wat meer werk te maken van een wijncursus. Dat zegt genoeg.

Vandeijck is een restaurant om in de gaten te houden. Wij hebben elkaar alvast plechtig beloofd dat we hier toch zeker eens per jaar gaan eten.

Restaurant Vandeijck
Dorpsplein 4, Riethoven
040-202 2011

Geopend van dinsdag t/m zondag
lunch vanaf 12.00 uur
diner vanaf 18.00 uur

Foto’s: restaurant Vandeijck

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>