Restaurantreview ff Swanjéé in Den Bosch

Hartje Den Bosch, parkeergarage om de hoek, gezellige huiskamersfeer en oog voor kwaliteit; een heerlijk relaxte plek om samen met vrienden te gaan eten. We wilden niet al te uitgebreid tafelen maar wel lekker wat proeven. Het moest easy zijn, vooral niet te stijf. Ik had het restaurant uitgekozen en dat maakt het altijd extra spannend.

Cheeseburger met pulled pork

Cheeseburger met pulled pork

Wat me aantrok aan dit restaurant, was de tekst op de website. Uit alles blijkt dat ze veel belang hechten aan de herkomst van de producten. Zo staat er geen steak op het menu, maar een steak van een Maas-Rijn-IJssel rund (MRIJ-rund) van slager Piet van den Berg. ff Swanjéé werkt voornamelijk met ingrediënten uit eigen streek die ambachtelijk, seizoensgebonden en/of biologisch zijn.

Avondje proeven

De kaart bestaat uit gerechten van de grill en wapazz. Wapazz laten zich het best omschrijven als tapas maar dan met de w van wereld, omdat het om meer smaken gaat dan alleen Spaans. Het zijn kleine gerechten die als voorgerecht of half voorgerecht besteld kunnen worden. Zo kun je een avondje proeven van verschillende wapazz of één of twee wapazz (wat een naar woord vind ik dat toch) vooraf nemen en iets van de grill als hoofd. Dat ik dat laatste ging doen, stond al vast. Ik moest en zou Piets MRIJ-rund proberen en ik ben dol op van alles proeven.

Menukaart 'vlees van de grill'Leuk detail is dat de verschillende stukken vlees voor op de grill met een duidelijke toelichting gepresenteerd werden. Onze gastheer had ‘de menukaart’ op een dienblad gelegd en liet zien waar we precies voor zouden kiezen. Top! Ik twijfelde nog tussen steak en staartstuk, maar na zijn verhaal was me duidelijk dat ik het staartstuk moest proberen.

Onverwachte wending

Staartstuk van de grillHet grillgerecht krijgt een mooie voldoende, maar de wapazz stegen er duidelijk bovenuit. Een onverwachte wending, want ik had gedacht dat het andersom zou zijn. Mijn staartstuk was lekker, maar ook niet meer dan dat. Het vlees was duidelijk goed van kwaliteit, maar ik miste smaak in het gegrilde korstje. Ik denk dat als het vooraf steviger gezouten en gepeperd zou zijn geweest het al een groot verschil zou hebben gemaakt.

Wat ik dan wel weer stoer vond, was de keuze voor de tuinbonen met ham die erbij geserveerd werden. Niet standaard en ontzettend goed bereid. Ik proefde de tuinboon goed, had geen enkel hard schilletje, er zat lekker wat ham door en de saus matchte perfect. Neem er ook een patatje met bij. Het patatje met wordt bij ff Swanjéé naar een hoger plan getild, zonder er iets anders van te maken dan goede patat en goede met. Kwaliteit en perfectie.

Rodekool, eend en appelOpen ravioli van rodekool met gekonfijte eend en appelDe wapazz-kaart telt meer dan 30 gerechten, waarvan bijna de helft vegetarisch. Als je iets anders wilt dan voor-hoofd-na kun je je hart ophalen. Er zitten een paar usual suspects tussen, maar het zijn grotendeels verrassende gerechten. Ik koos voor coquilles en open ravioli van rodekool, met gekonfijte Helvoirtse eend, gel van appel en schuim van appel. Prachtige gerechten die ik graag nog eens zou eten. En ook het enthousiasme van mijn tafelgenoten was prachtig om te horen. De vorkjes vlogen over tafel omdat de anderen een gerecht ‘echt eens moesten proeven’. Daar kan ik dan voluit van genieten, zowel van het proeven als de emotie.

Conclusie

De prijs-kwaliteitverhouding van de wapazz is zeer gunstig voor de gasten, die van de grillgerechten mooi in balans. We komen graag nog eens terug. Een avondje uitgebreid wapazz eten en toch nog eens een ander grillgerecht proberen. Twee keer dus.

ff Swanjéé
Hinthamerstraat 76-78, Den Bosch
Alle dagen geopend
Online reserveren is mogelijk

sfeer restaurant ff Swanjéé

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>