Foodie in Rotterdam

Foodie in Roterdam. Culinaire hotspots in Rotterdam.Rotterdam is echt een heerlijke stad voor een foodie. Twee dagen culishoppen en eten is echt te kort, maar het is een heerlijke impressie en ik kwam barstend van de inspiratie weer thuis. En nog even aan de Rotterdammers, wat zijn jullie toch hartelijk en behulpzaam. Van de horeca via de shops tot de mensen op straat, alleen maar fijne ontmoetingen.

Het leuke van een stad verkennen is verkeerd lopen en dan onverwacht tegen iets aanlopen waarvoor je juist kwam. Ik ben nog nooit zo blij geweest met mijn richtingsgevoel van een dodo. Met een kaartje dat perfect leek maar te weinig details bevatte, gingen we op pad. We presteerden het om de metro niet te kunnen vinden terwijl het drie minuten lopen was. Vervolgens stuurde een uitwisselingsstudent ons ook nog eens lekker de verkeerde kant uit.

Nieuwe Binnenweg
VermeijdenToen we ons weer konden oriënteren, stonden we in de Nieuwe Binnenweg, waar we opkeken van ons kaartje en naar binnen keken bij delicatessenzaak Vermeyden, met lekker veel kazen, charcuterie, drank, een eetcorner en nog wat interessante potjes en blikjes. Ik zocht naar clams, maar die hadden ze helaas niet. Een paar deuren verderop zit een niet al te grote Portugese toko, met clams in de vriezer en – hoe kan het ook anders – heel wat vis in blik. Bingo! Helaas waren we er te kort om ook de zaak aan de overkant van de straat, die stamppotten voor thuis verkoopt, uit te proberen. Leuk concept!

Markthal

Markthal Rotterdam.En dan de Markthal. Erg indrukwekkend en ergens lijkt het wel wat op La Boqueria in Barcelona, zo met al die hoeken waarop je iets kunt kopen. Ik had alleen verwacht dat het wat groter zou zijn. Het aanbod is gevarieerd, maar bloemen en grote ketens hoeven niet zo voor mij en de hele AH-verdieping is wel praktisch, maar niet spannend. Je kunt er een ruime middag in ronddwalen en eten. Het is een ritje vanuit het oosten des lands zeker waard, maar ik ben er ook weer niet ondersteboven van, terwijl ik in Barcelona het liefst een tentje had opgeslagen in de hal. Ook vermoed ik dat ik betaal voor de naam of voor de hoge huur van de standhouders.

Wagyuburger en langzaam gegaard ei

Wagyuburger (Pickles) en langzaam gegaard ei (BasQ Kitchen)

Wat het meeste indruk op me heeft gemaakt waren de PX (Pedro Ximénez, zoete sherry) en iberico ham van Pinchos, de hamburgers en wijntjes bij Firma Pickles (ik had de wagyuburger met verdeja – aanrader) & de in rode wijn gestoofde runderwang en het langzaam gegaard ei met geroosterde rode paprika en schuim van aardappel en spek van BasQ Kitchen.

Mariniersweg
pulled pork PicknickMaar dan. Als je naar de Markthal gaat, ga dan alsjeblieft ook naar de Mariniersweg. Uitgang Blaak, onder de kubussen door en direct linksaf. Blijf aan de linkerkant van de weg lopen, stap direct binnen bij Picknick en bestel een broodje pulled pork en een überkoffie. Al is het het laatste wat je doet: eet die pulled pork. Goed vlees, perfect gekruid en dat handje pinda’s erover… goddelijk! Geen wonder dat het er zo druk is. Hier kom ik defenitely terug voor de rest van de menukaart. Thanks voor de tip, PJ en Stefan van foodblog Nombelina!

Klaar? Naar buiten en links aanhouden. Enkele deuren verder zit delicatessenzaak cq chocoladehemel Foodelicious. En wat een aanbod aan olie en azijn… Hier heb ik me echt schandelijk misdragen. Twee (!) mandjes had ik nodig om alle zorgvuldig uitgekozen lekkernijen bij de kassa te krijgen.
Falksalt (gerookt en zwart), chocoladeletters, 20 jaar oude balsamico, Jack the Ripper marinade/dip/woksaus, bouchées met truffelvulling, noga met citroen, amandelkoekjes, mango met chocolade, kerstchocolade, paté van Iberisch varken met kersen, piccalilly van Picknick in the Park – ik zit alweer te stuiteren als ik eraan terugdenk. Wat ben ik blij dat ze ook een webshop hebben. *hooked*

Foodelicious Rotterdam

Foodelicious

Ontbijt
Zwaar relaxed wakker worden doe je met Egg’s benedict in de Ontbijtbar (tip van De Buik van Rotterdam). Bacon of zalm erbij, koffie ernaast en ik ben weer aanspreekbaar. De kaart is niet al te groot wat perfect is voor op de vroege ochtend. Keuze maken, variant uitkiezen en door een tijdschrift bladeren. Even wat anders dan 2 wakkere kinderen om 7 uur ‘s ochtends.

Ontbijtbar Rotterdam

Ontbijtbar Rotterdam

Fenix Food Factory
Als je het over het lekkerste tot het laatst bewaren hebt… Ik heb mijn lesje geleerd en doe dat dus nooit meer. Ik wil het liever niet erkennen, maar op een gegeven moment raak je verzadigd. Het brein wilde graag, maar de buik verloor het tomeloze enthousiasme. Daar baal ik enorm van, want hier had ik me graag laten gaan. Maar ik laat me niet zo snel uit het veld slaan; ik heb gewoon goede inkopen voor thuis gedaan. Achteraf gezien is het een hele goede zet geweest, want ik heb de mannen en mezelf er een enorm groot plezier mee gedaan.

Fenix Food Factory Rotterdam

Fenix Food Factory Rotterdam

Ik hoop dat we concepten als Fenix Food Factory in de toekomst heel gewoon gaan vinden. In een oude loods hebben zeven verschillende ambachtelijke bedrijven elk een eigen stek: Jordy’s bakery, slager Firma Bijten, groenteboer Rechtstreex, Booij kaasmakers, bierbrouwer Kaapse Brouwers, CiderCider en Stielman koffiebranders. Je doet er dus met gemak vrijwel al je boodschappen. Fenix Food Factory staat voor ambachtelijke producten, korte lijntjes en de voedselketen inzichtelijk maken. Oftewel: goed eten met weet van de herkomst. Je kunt er ook ruimtes huren, workshops volgen en op zaterdag is er een markt.

Buit voor thuis
De highlights van mijn buit voor thuis waren de comté (koeienkaas uit de Franse bergen), herfstworstjes en bresaola, Chioggia bietjes en zuurdesembrood met lekker veel zaden en pitten dat alleen wat roomboter nodig heeft maar stiekem ook heul erg lekker is met comté of iberico ham. Trouwens wel echt kunnen genieten van een goede kop koffie bij Stielman. Binnenkort bij mede-culishopper vriendin A. op de Stielman-koffie en eens polsen of haar cider al geopend is. Wat een luxe.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Foodie in Rotterdam”

  1. Leuk om te lezen dat je zoveel leuke en lekkere dingen het gedaan en geproefd! Ik kom zelf uit Rotterdam en al deze plekken zijn zó herkenbaar voor mij. En je hebt echt een paar van de beste eetgelegenheden uitgezocht :D

    1. Thanks, Emily! Ik heb mijn huiswerk voor vertrek dus goed gedaan ;)
      Echt een super leuke stad :) We komen snel terug, want we hebben zelfs niet alles kunnen doen/zien/proeven…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>