Soep Special nummer 8: gumbo. Een pareltje uit de Cajun keuken. Gumbo is een recept dat mijn vriend meestal maakt. Hij is helemaal in to cajun cooking is sinds hij lekker veel cajun heeft gegeten in Amerika. Een beetje wrang, want daar gaat hij één of twee keer per jaar zonder mij naar toe. Maar lekkere recepten als souvenir is voor mij in elk geval een hele goede troost. En zeker weten dat ik eens meega om lekker uitgebreid te foodshoppen en eten als hij daar aan het werk is.
Zo veel huishoudens, zo veel gumbo’s. Er kunnen echt enorm veel verschillende ingrediënten in deze soep worden gebruikt. In onze variant zit kip en worst, maar schelpdieren of een combinatie van vlees en schelpdieren is ook gewoon. De vegetarische variant – gumbo z’herbes – heb ik nog nooit gegeten, maar daar ben ik ook erg benieuwd naar.
Vaak word okra toegevoegd om het gerecht wat dikker te maken, maar een roux (een mengsel van vet en bloem) of filé powder (gemalen blad van de sassafras) is ook gebruikelijk. Een gerecht waarmee je dus nog veel kanten uit kunt. Niet vreemd als je naar de oorsprong van de cajun keuken kijkt, een mix van Indiaans, Afrikaans en wat Frans/Europees.
Deze soep is zo gevuld dat ik me ben gaan afvragen wanneer iets een soep is en wanneer iets beter een stoofschotel genoemd kan worden. Mijn antwoord is erg subjectief, want zo lang ik iets met een lepel eet is het een soep en zodra ik een vork pak is het voor mij een stoofschotel.
Ingrediënten
(4 -6 personen – maaltijdsoep)
- 3 kippenbouten of 1 kleine kip in stukken gesneden
- 3 theelepels cajunkruiden om de kip mee in te wrijven, 1-2 theelepels voor de soep (meer naar smaak)
- 250 chorizo of pittige, gerookte worst, in stukken van 0,5 cm
- 25 gram boter
- 50 milliliter olie
- 50 gram bloem
- 1 grote ui, in grove snippers
- 1 zoete puntpaprika, in blokjes
- 4 stengels bleekselderij, in plakjes
- 5 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 liter kippenbouillon
- 3 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
- 160 gram rijst (ongekookt gewicht)
- 4 bosuitjes, alleen het groene gedeelte, in fijne ringetjes
- 4 eetlepels verse gehakte peterselie
Gumbo maken
- Wrijf de kip in met 3 theelepels cajunkruiden. Bak de kip in 5 minuten bruin, samen met de gesneden chorizo (of andere worst). Gebruik hiervoor een ruime braadpan. Schep de kip en worst na 5 minuten uit de pan. Giet het achtergebleven vet weg.
- Maak een roux in de braadpan. Verhit hiervoor de olie. Voeg de bloem toe als de olie heet is. Blijf roeren totdat de roux lichtbruin tot de kleur van melkchocolade heeft.
- Voeg de groenten en de knoflook toe aan de roux en bak 5 minuten. Voeg dan de kip, worst, bouillon, laurierblaadjes, tijm en overige cajunkruiden toe. Breng aan de kook en laat ongeveer een uur pruttelen. Schep ondertussen het overtollige vet af.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Haal vlak voor het einde van de kooktijd de kippenbouten of stukken kip uit de soep, verwijder het vlees van de botten en snijd het vlees klein. Doe het vlees daarna terug in de pan. Voeg de bosui en peterselie toe en warm nog 5 minuten door. Voeg zout en peper toe.
- Serveer de gumbo in een soepbord over een hoopje gekookte witte rijst. Lekker met knapperig stokbrood en bier.
Bron: mijn vriend geeft de credits van dit gerecht aan gumbopages.com omdat dit recept het recept is dat hij vanaf het begin als basis gebruikt.
Kijk ook eens hiernaar:




