Aspergekroketten

Aspergekroketten met een volle, romige smaak. Van deze hoeveelheid maak je zo’n 25 kleine kroketjes, die zich ook prima laten invriezen. De helft maken als je ruimte hebt in de vriezer? Ik zou het niet doen. Je bent even bezig, maar dan heb je ook wat.

Lees voor je begint wel even het tijdschema voor kroketten maken om teleurstelling te voorkomen!

Aspergekroketten zelf maken.

Aspergekroketten

Vorig jaar, tegen het einde van het aspergeseizoen, liep ik door het centrum van Nijmegen. Bij Frituur de Burcht stond een bord buiten met ‘aspergekroketten’ erop. Dat had ik nog nooit gegeten en ik besefte me direct wat voor een groot gemis dat was. Daar zat maar één ding op.

Eerlijk gezegd weet ik alleen nog dat ik ‘m erg lekker vond (kort daarop was ik weer in Nijmegen en heb ik er nog eentje gegeten) en dat ik direct besloot ze ‘volgend jaar’ zelf te maken. Met wat ham. Er zat alleen iets te veel peper bij, herinner ik me nog. Maar dat is hen vergeven, want liever te gewaagd dan te tam, is mijn motto.

Ik maak graag kroketjes, vooral van die Spaanse tapaskroketjes met rauwe ham. Mijn succesrecept heb ik omgebouwd naar een versie met asperge, asperge-hammousse en aspergebouillon. Want een aspergekroket moet natuurlijk goed naar asperge smaken.

Mijn asperges heb ik zelf geschild. De schillen heb ik aan het kookvocht toegevoegd om geen sprankeltje aspergesmaak te verliezen. Met panklare asperges lukt het ook, dus zie maar of je het ervoor over hebt. Een halve kilo asperges was en schil je met gemak (en een dunschiller) in 5 minuten.

Ten slotte een waarschuwing met het oog op de tijd. Kroketten maken duurt een paar uur.

Tijdschema kroketten maken:
 1. Je bent een uurtje actief bezig met het maken van de vulling (salpicon).
 2. Dan laat je de vulling minimaal anderhalf uur afkoelen (een nacht zou ook kunnen).
 3. Reken vervolgens op een uurtje kroketten rollen. Vooral als je het nog niet zo vaak gedaan hebt.
 4. Ook na het rollen laat je de kroketten minstens een uur opstijven in de koelkast (mag ook langer, mag ook in de vriezer).

Je doet er dus al snel 4,5 uur over.

Ingrediënten

(voor 20-25 stuks)

 • 500 gram witte asperges, geschild
 • 150-200 gram gekookte ham*
 • 600 milliliter melk (+ 200 milliliter kookvocht asperges)
 • 150 gram bloem, gezeefd
 • 100 gram boter
 • bieslook of peterselie
 • witte peper
 • zout
 • 2 eieren
 • paneermeel

*Laat de plakken ham dikker snijden dan voor broodbeleg. Zeg, ongeveer eens zo dik. Dat is een lekkere dikte voor de aspergesnippers die je ervan gaat maken.

Aspergekroketten maken

 1. Kook de asperges 10 minuten in water met zout. Schep de gare asperges uit het kookvocht. Bewaar het kookvocht.
 2. Snijd ongeveer de helft van de gekookte asperges in kleine stukken (niet groter dan stukjes die je in je kroket tegen wilt komen). Gebruik hier vooral de stengel van de asperges voor. Houd de andere helft apart.
 3. Snijd de helft van de ham in snippers. Deze snippers doe je ook in je kroket, dus hou rekening met de grootte.
 4. De niet gesneden helft van de asperges en de ham pureer je met een staafmixer of keukenmachine.
 5. Verwarm de melk in een pan. Voeg 200 milliliter kookvocht van de asperges en de hamsnippers toe. Laat even doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper.
 6. Laat de boter smelten in een andere kookpan, liefst een met dikke bodem. Voeg de bloem toe, mix grondig en laat een minuut of twee bakken. Voeg dan de melk toe en roer goed. Roer eventuele klontjes eruit. Voeg de asperge-hammousse, aspergestukjes en de bieslook of peterselie toe. Roer goed door elkaar.
 7. Laat een uur of twee afkoelen in de koelkast (afgedekt).
 8. Klop de eieren los. Schenk de geklopte eieren in een diep bord. Strooi paneermeel op een ander diep bord.
 9. Vorm kroketjes. Bijvoorbeeld door een iets te grote bitterbal te maken en deze vervolgens wat aan te drukken tijdens het rollen tussen je handen. Haal de ‘kroketjes’ eerst door het ei, laat wat uitlekken en rol ze dan door het paneermeel. Zorg ervoor dat ook de twee uiteindes goed bedekt zijn met paneermeel.
 10. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.
 11. Frituur de aspergekroketten in kleine porties circa 4 minuten op 175-180 graden.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

12 thoughts on “Aspergekroketten”

 1. Lijkt met geweldig! Verrassend !
  Alleen:…. Voeg de asperge-hammousse toe…….. Wanneer e stukjes ham en de stukjes asperge? Tegelijkertijd toch zeker? Missch. Even aanpassen in je recept.
  Ik ga ze beslist maken hoor!

  1. Bedankt voor je scherpe blik! Als je het recept volgt, liggen je aspergestukjes inderdaad nog op de snijplank (de hamsnippers zitten in de melk)…

   Ik pas het natuurlijk meteen aan :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>