Banketbakkersroom

De lekkerste manier om vulling voor patisserie te maken

Het gemakkelijkste recept om zelf banketbakkersroom (crème patisserie) te maken. Je weet wel, die gele crème in vruchtentaartjes, eclairs, soezen en wat al niet meer.

BanketbakkersroomEen jaar of drie geleden (ahum) op de middelbare school, wist ik niet hoe snel ik in de pauze naar het bakkertje in het winkelcentrum moest rennen om een heerlijke soes met van die smeuïge, gele crème te bemachtigen. Het bakkertje was sowieso erg geliefd onder de scholieren. Treuzelaars konden – serieus – buiten aansluiten en enkel hopen dat er nog een broodje gezond of pizzabroodje over was. Als zij al aan de beurt kwamen voordat de les weer begon. Goudmijntje voor die bakker.
En alhoewel ik niet snel gekozen werd als de teams bij gym werden samengesteld, kan ik de keren dat ik buiten stond op één hand tellen…

In mijn studententijd viel het kwartje: alles wat je kunt kopen, kun je ook zelf maken. Nou ja, bijna alles. Vaak ben je dan goedkoper uit, je weet precies wat erin zit (en wat niet) en het geeft een goed gevoel. Mij wel althans. Toch een heerlijk gevoel om any time zelf zo’n knapperig vruchtentaartje met goddelijke banketbakkersroom te kunnen maken?!

Ingrediënten

 • 250 milliliter melk
 • 1 theelepel vanillearoma*
 • 3 eidooiers (naar: recepten met eiwit)
 • 50 gram suiker
 • 25 gram maïzena

*Je kunt ook een vanillepeul gebruiken. Snijd deze open, haal het merg eruit en doe zowel de peul als het merg in de melk. De peul verwijder je voordat je de melk bij het eimengsel giet.

Banketbakkersroom maken

 1. Breng melk en vanillearoma aan de kook.
 2. Klop de eidooiers ondertussen los in een kom. Voeg suiker toe en klop totdat het een lichtgele kleur krijgt. Voeg maïzena toe (eventueel door een fijne zeef) en klop goed door. Er mogen géén klontjes in zitten.
 3. Als de melk kookt, zet je het vuur uit. Je wacht een kleine halve minuut en giet ongeveer 1/4 van de melk als volgt bij het eimengsel: roer stevig terwijl je de warme melk in een dun straaltje bij het eimengsel giet.
 4. Doe de eimengsel terug in de pan met melk. Wederom goed kloppen.
 5. Zet de pan op matig vuur. Blijf goed over de bodem roeren met een pollepel totdat de banketbakkersroom de gewenste dikte heeft. Dat zal een minuut of 2 duren.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Banketbakkersroom”

 1. Weet je wat het grappige is? In mijn middelbare schooltijd fietsen wij na school langs een bakker en in de aardbeientijd haalden we bijna dagelijks en heerlijk zandtaartgebakje met aardbeien. En dat peuzelden wij dan op, al rijdend op dee fiets. Zoooo lekker, kon er nooit genoeg van krijgen. Tot op een dag de bakker besloot een grote klodder smeuïge, gele crème onder de aardbeien te doen. Toen was onze verslaving snel over en sindsdien ben ik een absolute banketbakkersroomhater!!! :-)

  Maar, ik had het toen nooit kunnen denken, met de jaren wordt een mens toch milder en helemaal als je zelf graag kookt. Dan wil je alle klassiekers, ook al hou je er zelf niet eens van, toch maken. En serieus, toevallig, vandaag stond ik bijna op het punt om soesjes (bah!) met banketbakkersroom (haat!) te gaan maken. Alleen kwam er iets tussen. En ik kon niet beslissen welk recept ik wilde gaan gebruiken.

  1. Ha ha, dat zo’n product toch totaal verschillende reacties kan veroorzaken.
   Van haten naar zelf maken is ook wel een heel grote stap, he?! Eerst even wennen, en dan misschien, ooit…
   En dan gebruik deze maar, want nou ben ik toch echt benieuwd. En mocht je het toch echt helemaal niks vinden, dan geef maar een gil en dan kom ik die soesjes wel opeten ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>