Bobotie à la Daisy

Bobotie a la Daisy

Bobotie à la Daisy

Bobotie, de meeste mensen zullen het vooral herkennen als één van de bekende Wereldgerechten. Ik ook. Je moet weten waar je het over hebt als je iets afkraakt, toch?! En het is lang geleden. Echt waar.

Maar goed. Toen ik jaren geleden in een tijdschrift van een grote supermarkt een recept voor bobotie las, móest ik het gewoon proberen. Er ging veel gedroogd fruit in, kan ik me nog herinneren. Verder heb ik die ervaring geblokt. Echt, de tanden vielen uit je mond, zo zoet was het. Sindsdien heb ik vele boboties gemaakt, maar dan met het zoete van vers fruit, zoals appel, banaan en ananas.

Voor de FoodBlogSwap van januari kook ik een recept van Daisy van LekkerHappen. Zij heeft maar liefst twee bobotierecepten op haar blog. Bobotie met mango ga ik zeker nog eens eten, maar de vruchten die ik kon kopen waren niet rijp genoeg, dus maakte ik de andere.
Bobotie mag zoet zijn, maar vanwege mijn ervaring houd ik het graag rustig. Daisy gebruikt 100 gram abrikozenjam, die ik heb vervangen door 3 eetlepels halfzoete abrikozenjam. En voor een fruitig elementje (waarschijnlijk de invloed van de mango) heb ik twee frisse appeltjes toegevoegd.

Kruiden met kerrie is lekker en gemakkelijk, maar ik denk dat ik de volgende bobotie maak met mijn bobotie kruidenmix – en die mango natuurlijk! Een aanrader. Merci, Daisy!

Ingrediënten

(4 personen)

  • 500 gram gehakt (half-om-half)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 friszure appels, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2-3 laurierblaadjes (heel)
  • 75 gram amandelschaafsel
  • 1 boterham, in kleine stukjes gescheurd
  • drup olijfolie
  • zout en peper, naar smaak
  • 3 eieren
  • 150 milliliter melk
  • 400 gram rijst
  • 4 handjes gedroogde krenten*

*Daisy kookt geen krenten mee. Zij voegt een kaneelstokje en eetlepel kurkuma toe aan het kookwater van de rijst. Resultaat is een mooi geel gekleurde rijst, kruidig door de kaneel.

Bobotie maken

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de uisnippers 3 minuten. Voeg knoflook toe en roer. Voeg gehakt toe. Rul het gehakt. Voeg kerriepoeder toe en meng. Voeg abrikozenjam, broodstukjes, amandelschaafsel , appelblokjes en eventueel zout en peper toe. Meng. Doe over in een ingevette ovenschaal. Druk het mengsel een beetje aan.
  3. Klop de eieren los. Voeg melk toe en klop nog even door. Voeg zout en peper smaak toe. Giet het eimengsel over het gehaktmengsel in de ovenschaal. Leg de laurierblaadjes er bovenop of steek ze erin. Zet 25-30 minuten in de oven.
  4. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de krenten tegelijk met de rijst in het kookwater.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

6 thoughts on “Bobotie à la Daisy”

  1. Hihi, zelden heb ik zo gelachen om het begin van een Foodblog, want het was zo herkenbaar van die Bobotie…Ik had een soortgelijke toen ik het ooit eens ging proberen te maken met zo een kant en klaar pak van een heel bekend merk…hihi ik lig nog helemaal te schudden van de lach!…

Leave a Reply to Daisy Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>