Caponata: Italiaans groentegerecht

Caponata Italiaans groentegerecht

Caponata

De saus maakt of breekt de caponata. In een goede caponata proef je drie smaken duidelijk terug: zoet, zuur en zout.

De zoetzure saus maak je door suiker te karamelliseren en er balsamicoazijn en tomaat aan toe te voegen. De gehakte kappertjes en olijven doen de rest van het werk. Het is daarbij wel erg belangrijk dat je de olijven en kappertjes in stukken hakt. Zo verdeel je die smaken goed door de saus in plaats van dat je af en toe een kappertje of halve olijf proeft.

Eet caponata met goed brood of aardappeltjes uit de oven. Of serveer het als bijgerecht, bijvoorbeeld bij gekruid vlees van de BBQ.

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 1 flinke aubergine, ongeschild en in blokjes van circa 2 centimeter
  • 1 flinke ui, in grove snippers
  • 3 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 20 groene olijven (zonder pit), grof gehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels kappertjes, grof gehakt
  • 1 eetlepel suiker
  • Enkele takjes verse peterselie
  • zout en versgemalen peper, naar smaak

Optioneel

  • handje krenten
  • paprika, in smalle repen (tegelijk met de aubergine, ui en bleekselderij in de pan)

Zo maak je Caponata

  1. Leg de aubergineblokjes een half uur in koud water met wat zout. Droog ze met een schone theedoek.
  2. Verhit drie eetlepels olie in de pan. Bak de aubergine, ui en bleekselderij 10 minuten op matig vuur. Strooi er wat zout overheen. Haal de groentes uit de pan. Zet even weg.
  3. Doe de laatste eetlepel olie bij de olie waarin de groentes zijn gebakken. Voeg de suiker toe en roer 1minuutje. Voeg de balsamicoazijn toe en roer een minuut of 2. Voeg de tomatenblokjes toe en laat wat vocht verdampen. Doe dat zo’n 4 minuten op matig vuur.
  4. Voeg dan de groentes kappertjes en olijven  toe. Doe een deksel op de pan. Laat 20-30 minuten stoven op zacht vuur.
  5. Schep de caponata op borden of een schaal. Strooi er peterselie overheen. Serveer het lauwwarm.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>