Charlotte à la russe met bosbes en vanille

Charlotte à la russe met bosbes en vanille

Charlotte à la russe met bosbes en vanille

Een charlotte à la russe is een perfecte afsluiter van een feestelijk etentje. Het dessert heeft een buitenlaag van lange vingers en is gevuld met fruitcompote of mousse, crème, custard, bavarois en desgewenst nog meer lange vingers. Vaak wordt het gerecht geserveerd met een lint eromheen, een mooie touch die ik zeker niet achterwege zou laten.

De charlotte à la russe is waarschijnlijk ontwikkeld door de Franse kok Antonin Carême, geïnspireerd op de charlotte. De naam ‘charlotte’ doet vermoeden dat het een Franse oorsprong heeft, maar het dessert is volgens de Grote Larousse Gastronomique van Engelse komaf. Traditioneel is de charlotte gemaakt van appelcompote met citroen en kaneel. Voor de bekleding van de vorm werd casinobrood zonder korst gebruikt. Een charlotte wordt in de oven gebakken en kan vervolgens warm of koud gegeten worden.

Een charlotte à la russe wordt koud bereid en geserveerd. Opstijven gebeurt in de koelkast. Het lijkt me persoonlijk ook heerlijk om de vorm in de vriezer te zetten en het als een ijstaart te serveren. Dat wordt een volgend experiment waar ik zeker nog op terug zal komen.

Het resultaat is een zeer elegant dessert. Je zet het niet op tafel, nee, je presenteert het echt. Vanaf het moment dat je ermee binnen komt lopen, krijgt het ook de aandacht die het verdient. Wellicht overbodig om te melden is dat je een charlotte à la russe als één geheel op tafel zet. Als het dessert voldoende is bewonderd, haal je het lint eraf en snij je hem aan.

Tip
Met een rood of groen lint en bord of schaal in kerstsfeer, is deze charlotte à la russe een ideaal dessert voor Kerst.

Dit heb je nodig

  • 20 lange vingers (plus enkele reserve in verband met breken)
  • extra bosbessen, ter decoratie (optioneel)
  • extra slagroom, ter decoratie (optioneel)
  • lint (80-100 centimeter)
  • Charlottevorm. Of andere vorm met wat uitlopende rechte wanden, zoals een bloempot zonder gat.

    Charlotte à la russe met bosbes en vanille

    Charlotte à la russe met bosbes en vanille

Slagroom

  • 100 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 0,5 theelepel vanillearoma

Gelei

  • 75 gram bosbessen
  • 75 gram geleisuiker
  • 1 theelepel vanillearoma
  • drupje citroensap

Mousse

  • 180 gram bosbessen
  • 250 milliliter crème fraîche
  • 50 milliliter koud water
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 eiwitten
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels citroensap

Zo maak je het

Slagroom

  1. Doe de ingrediënten in een kom en klop tot een stevige slagroom.

Gelei

  1. Doe de ingrediënten in een steelpan. Verhit al roerend totdat het pruttelt. Laat 4 tot 5 minuten pruttelen.

Mousse

  1. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  2. Verhit het water met 3 eetlepels suiker totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur.
  3. Knijp de gelatineblaadjes uit. Voeg de blaadjes toe aan het suikerwater. Roer totdat de gelatine is opgelost.
  4. Roer citroensap en crème fraîche door het suikerwater.
  5. Klop de eiwitten. Voeg na een minuut de suiker geleidelijk aan toe. Blijf kloppen totdat het eiwit in stevige pieken blijft staan.
  6. Voeg de bosbessen toe aan het suikerwater met gelatine en crème fraîche. Roer voorzichtig, zodat de bessen zo heel mogelijk blijven.
  7. Voeg voorzichtig een derde van het opgeklopte eiwit toe en spatel het er rustig door. Herhaal dit twee keer.

Charlotte à la russe

  1. Bekleed de rand van de charlottevorm met lange vingers, suikerkant naar buiten.
  2. Vul de vorm met iets meer dan de helft van de mousse. Dek af met lange vingers.
  3. Verdeel de gelei over de lange vingers.
  4. Verdeel de slagroom over de gelei.
  5. Schep de resterende mousse in de vorm. Zorg ervoor dat de mousse niet hoger komt dan de lange vingers lang zijn.
  6. Dek af met plastic folie en zet in de koelkast. Laat de charlotte à la russe minimaal 4 uur opstijven. Je kunt de charlotte ook rustig een nacht en dag laten staan.
  7. Voor het serveren stort je de charlotte à la russe op een schaal. Als de charlotte niet uit de vorm komt, zet je de vorm enkele minuten in warm water.
  8. Strik een lintje om de charlotte à la russe. Decoreer met bosbessen en/of slagroom.

Bron
missFromage

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

6 thoughts on “Charlotte à la russe met bosbes en vanille”

  1. Dank je! Het smaakt ook even lekker als het eruit ziet. Het duurt even en je moet nog wachten ook, maar dat is het zeker waard!
    Van de andere kant is het dus helemaal voor te bereiden, dus handig als je een etentje geeft. Je kunt er gemakkelijk met acht personen van eten.

  2. hmmm…. dit is zeker wel een kerstwaardig dessert!
    Blijf de charlottes altijd mooi vinden om te zien, maar heb me er zelf eerlijk gezegd ook nog nooit aan gewaagd. Binnenkort toch maar eens doen ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>